Dodaj do ulubionych

POMOCY!!! cukrzyca...

09.07.05, 22:32
Lekarz zgodził się nie wysyłać mnie jeszcze do szpitala, mam przez tydz.
trzymać dietę cukrzycową (stwierdził u mnie cukrzycę ciężarnych)i powtórzyć
badania. Z tego co udało mi się dziś znaleźć, ta dieta jest b. skomplikowana.
Błagam o jakieś praktyczne rady! To dopiero 29tc, a jeszcze chciałam wyjechać
na wakacje. Co można jeść? I co z chlebem w końcu? Można czy nie? Ile tego?
Bardzo proszę o pomoc. Czy można gdzieś w internecie znaleźć rozsądne rady?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: POMOCY!!! cukrzyca... 09.07.05, 23:22
      może spróbuj na wyszukiwarce. Jest trochę wyżej widzisz?
    • roana66 Re: POMOCY!!! cukrzyca... 10.07.05, 00:06
      Sprawa jest poważna. Dieta wcale nie jest trudna, ale też nie zawsze okazuje sie
      skuteczna. Niekiedy konieczna bywa insulinoterapia. Bedąc w ciąży nie możesz
      drastycznie ograniczać węglowodanów. Konieczne jest czeste mierzenie poziomu
      glikremii oraz oznaczanie poziomu ciał ketonowych w moczu. Jeżeli mimo
      stosowania diety nie będziesz w stanie utrzmać glikemii na poziomie 90 mg/l na
      czczo i 120 mg/l 1 h po jedzeniu konieczna bedzie modyfikacja leczenia. Polecam
      regionalne poradnie dla kobiet ciężarnych z cukrzycą. Ciekawe informacje
      znajdziesz na stronie cukrzyca.akcjasos.pl/. pozdrawiam !
    • domka1 Re: POMOCY!!! cukrzyca... 10.07.05, 18:16
      z tego co wiem to stosowanie diety przed powtórnym badaniem jest bez sensu,
      jedyne co może zrobić to przekłamać wynik a nie o to przecież chodzi
      ja po obciązeniu 50g glukozy miałam po godzinie 153, przed powtórnym badaniem
      (obciążenie 75g glukozy) dr diabetolog kazała jeść normalnie 3 dni przed
      badaniem

przeczytaj sobie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25336226
      pozdr
      dominika
    • natalit Re: POMOCY!!! cukrzyca... 11.07.05, 16:19
      Spokojnie! U mnie wykryli cukrzycę w 33 tc (czyli trochę późno, bo źle się
      czułam dużo wcześniej, gin zawalił). Przede wszystkim powtórz badania i bierz od
      gina skierowanie do poradni diabetologicznej. Jego gadanie o diecie bez podania
      szczegółów jest nieodpowiedzialne, trzeba iść do specjalistów. W takiej poradni
      zostaniesz przeszkolona przez dietetyczkę, dostaniesz konkretne zestawienia
      wymienników węglowodanowych i kalorycznych. Prawdopodobnie wypożyczą ci
      glukometr, którym będziesz kontrolować sobie poziom glkozy we krwi. Jeśli dieta
      nie pomaga (a na tym etapie ciąży raczej wystarcza), lekarz diabetolog zaleca
      insulinę, którą można sobie samemu aplikować (co mnie przerażało na początku, a
      okazało się łatwe). Poza tym stała kontrola przez tegoż lekarza do końca ciąży,
      ponieważ cukrzyca dodatkowo obciąża już i tak spracowany organizm kobiety. Ja
      zostałam wysłana na konsultację na oddział patologii ciąży i tam mam przyjść
      rodzić, bo po porodzie jeszcze kilka dni matka i dziecko wymaga dodatkowych
      badań poziomu cukru.
      Tak więc jedz normalnie, powtórz badanie. Jak będzie zły wynik, bierz
      skierowanie od gina (nalegaj!!!) i odstaw cukier, żadnych słodzików, bardzo mało
      owoców, małe posiłki 5-6 razy dziennie, malutko mięsa i tłuszczu, z nabiału
      unikaj mleka (lepiej kwaśne przetwory), pieczywo razowe. Z warzyw do woli można
      jeść pomidory, ogórki, kalafiory, kapustę pekińską, sałatę, brokuły, cebulę.
      Pozostałe mogą szkodzić w większych ilościach (np. burak, marchw, bób, kapusta).
      A jak już trafisz do diabetologa, to dowiesz się wszystkiego dokładnie.
      Cukrzyca opanowana na czas pozwala dotrwać szczęśliwie do końca! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka