zitke 13.07.05, 15:44 na morfologie ogolna trzeba isc naczczo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.kruger Re: morfologia 13.07.05, 15:46 na badanie rozszezone tak,na podstawową nie Odpowiedz Link Zgłoś
beata118 Re: morfologia 14.07.05, 07:00 Co rozumiesz przez rozszeżoną morfologię która trzeba zrobić na czczo ?! Bo ja pracuję w tym fachu 10 lat i o czymś takim nie słyszałam. A tak na prawdę to dobrze iść na każde badanie na czczo oczywiście wcześniej ustalone ponieważ zjedzony posiłek może dać lipemiczną surowicę co z kolei wpływa na wyniki. Co innego jak trzeba coś zrobić natychmiast w szpitalu tam zawsze nastepnego dnia można badanie powtórzyć i zweryfikować wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
panda20031 Re: morfologia 13.07.05, 21:56 Po posiłku wzrastają głównie białe ciałka, reszta parametrów jest wiarygodna i niezależna od jedzenia. Ja chodzę na czczo bo i tak mam dużo białych ciałek ( w ciąży 14-15 tys.), więc wolę juz ich dodatkowo nie podnosić No i glukoza też na czczo! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpusia77 Re: morfologia 13.07.05, 22:00 Akurat dzisiaj byłam na pobieraniu krwi Poszłam na czczo na wszelki wypadek, ale nie byłam pewna. Zapytałam pielęgniarkę, która mi pobierała krew i ona powiedziła, że bezwzględnie na czczo. Jest tylko kilka badań (tarczyca, WR, grupa krwi i coś tam jeszcze) na które można przyjść po jedzeniu, ale ma morfologię koniecznie na czczo! Odpowiedz Link Zgłoś