Dodaj do ulubionych

22 tydzien

15.07.05, 10:47
usg mialam robione 20.05.05 moja gin powiedziala ze ciaza wyglada na wieksza
i teraz wedlug usg jest to 22 tydzien. A miesiaczke mialam 28luty.chcialam
zapytac jak czesto w tych tygodniach czulyscie ruchy dziecka???bo ja kolo 19
tygodnia czulam ze 3 razy na dzien a teraz jakos tylko na wieczor lub w ciagu
dnia ?????????
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: 22 tydzien 15.07.05, 10:56
      Termin porodu oznacza się z usg do 12tc, a nie późniejszych.
      Jeżeli miałaś cykl 28 dniowy tp masz 7 grudnia.Ruchy dziecka liczy się znacznie
      później. Ważne, że się rusza.
      Pozdr
      • niunia64 Re: 22 tydzien 15.07.05, 12:31
        Ja jestem w 22, ale ostatnią miesiączke miałam 9 lutego, więc nie wiem, czemu
        tak Ci powiedziała...Te pierwsze ruchy sa bez większego znaczenia, równie
        dobrze niektóre mamy jeszcze nic nie czuja, ja okres stresu brakiem ruchów mam
        za sobą, teraz nie myślę o tym, uspokoił mnie lekarz, że dzidzia i tak jest
        jeszcze mała (420 g), więc wcale nie musze jej czuć, bo ma dużo miejsca, nie
        musi mnie uderzać, ale od czasu do czasu poczuję jakiś ruch, ukłucie, jednak na
        początku (18 tydz.) było częściej.Podobno nie ma się czym martwić, na
        wyszukiwarce sobie poszukaj, było sporo na ten temat, sama przezywałam chwile
        grozy...
        • eminka1 Re: 22 tydzien 15.07.05, 13:15
          Ja jestem w 23tc, a termin mam na 7 listopada. Ta pani dr. to chyba się pomyliła
          i to sporo. Przecież sama na piechotę mozesz okreslić mniej więcej na kiedy masz
          termin w/g OM, tym bardziej, że go dokładnie znasz. Ja OM miałam 1 mc wcześniej
          od Twojej, czyli ok. 5 tyg. moja ciąża jest starsza od Twojej. A w takim
          przypadku to i ruchy będziesz odczuwać w innym czasie. Jak będziesz liczyła tak
          jak ta pani dr to będąc przykładowo w 30 tc będziesz tak naprawdę w 25 tc i
          raczej osiwiejesz z okazji za słabych lub za rzadkich ruchów dzidzi. Proponuję
          szybką zmianę lekarza, no bo aż tak się pomylić... Strach pomyśleć jak przyjdzie
          jej okreslać bardziej skomplikowane kwestie
          Pozdrawiam
          • monia-pi Re: 22 tydzien 15.07.05, 13:50
            witam ja ostatnią @ mialam 26 lutego więc jesteśmy w prawie tym samym tygodniu i
            tak wg suwaczka w polowie 19 tc a wg usg w końcówce 20 tc i ruchy czuje tylko
            delikatne i tylko od czasu do czasu. moja dzidzia waży 371g. Pewnie termin masz
            na początek grudnia bo ja mam wyznaczony na 5 .
    • nikola313 Re: 22 tydzien 15.07.05, 13:51
      Witam! Ja tez zaczne jutro 22tc. Ruchy dzidzi czulam w 18tc, teraz jesli jestem
      w ruchu to nie czuje, ale jesli na chwile usiade to malutki zaraz daje mi
      kopniaki, tak jakby mial mi za zle ze sie z nim nie ruszam smile . No i wieczorem
      i rano to jest standart ze sie wierci, ale kazde dziecko jest inne-wiec sie nie
      martw, jeszcze bedziesz czula mocne kopniaki. To jest moja trzecia ciaza i z
      kazdym czulam inaczej ruchy. Z drugim dzieckiem czulam juz w 16tc, a teraz w
      18tc i juz tez sie zaczelam denerwowac, ale wszystko jest wporzadku.
      Pozdrawiam! Bedzie synus!
    • beatakir Re: 22 tydzien 15.07.05, 14:09
      Ja miałam ost. miesiączkę 23 stycznia i teraz jest to podobno 23 tc. ruchy
      zaczęłam czuć w 18 tc - były regularne i wyraźne (czasem nawet aż bolesne, tak
      się maluch rzucał).
      Teraz ruchy czuję b. rzadko i są mniej wyraźne. może to przez upał i to, że
      jestem w ruchu, bo wróciłam do pracy...
      beta
    • dariaza Re: 22 tydzien 15.07.05, 15:07
      ja ruchy poczułam na przełomie 17 i 18 tc. A w 20tc już byłam u lekarza, że coś
      moje maleństwo za rzadko się rusza. lekarz posłuchał serduszka i wszystko było
      dobrze. Lekarz uspokoil mnie, ze te początki to są różne i nie trzeba się tak
      bardzo przejmować samą aktywnością. Najważniejsze, że od czasu do czasu
      maleństwo da znać. I u mnie tak było. Dzidziuś dawał znać o sobie mniej więcej
      dwa razy dziennie, a od 23 tc to już fikał na całego kilka razy dziennie. Nie
      zaszkodzi jednak jak pójdziesz się uspokoić u lakarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka