16.07.05, 14:10
Witam.
Jestem w 13tc i przytylam juz 6kg.Czy to jest normalna waga? Od kiedy zaczyna
sie prawidlowo przybierac na wadze? Boje sie, ze za szybko przybieram na
wadze. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: problem 16.07.05, 14:19
      Zdecydowanie za szybko przybierasz. Ja przytylam 10,5 kg przez cala ciaze, z
      czego dziecko wazylo 4,5 kg - nie bylam na zadnej diecie, jadlam normalnie.
      Lekarz powinien zwrocic na to uwage (moj sie darl, jak na przelomie 4/5 mies
      przytylam nagle 3 kg). Radzilabym Ci skonsultowac to z ginekologiem i poprosic o
      zalecenia dietetyczne.
      • saskiaplus1 Re: problem 16.07.05, 14:39
        Nie strasz dziewczyny, przecież nie wiesz nic o jej stanie zdrowia, figurze,
        skłonnościach dziedzicznych itp. Przybywanie na wadze w ciąży to bardzo
        indywidualna sprawa i nie można wydawać sądów na podstawie tak małej ilości
        informacji. Tobie przybyło bardzo mało, ale to żadna reguła (mnie do 9 mca
        przybyło prawie 20 kg i mój lekarz twierdzi, że jestem okazem zdrowia a waga
        jak najbardziej w normie). Co do jednego masz rację - konsultacja z lekarzem
        jest ważna, ale to oczywiste, że lekarz sprawdza przyrost wagi na każdej
        wizycie. Będzie najlepiej wiedział, co robić.
        • gagunia Re: problem 16.07.05, 17:37
          Nie mam zamiaru nikogo straszyc. Przybieranie na wadze jest indywidualne owszem,
          ale bez przesady. 6kg w pierwszym trymestrze to jest ok 3 kg za duzo dla kobiet
          o BMI ponizej 19,8 i 5kg za duzo dla kobiet o masywnej budowie ciala (BMI>26).
          Autorka nic nie wspominala o chorobach. Dlatego tez radzilam skonsultowac z
          lekarzem, bo nie kazdy jest łaskaw udzelic rzetelnej infomacji sam od siebie, co
          nawyzej wymruczy, ze to troche za duzo.
          Po ciazy waga spada, ale jesli przytyjesz 20 kg, to bedziesz musiala niestety
          nad soba troche popracowac. Dlatego warto w takim przypadku opracowac sobie
          dobra diete z lekarzem prowadzacym.
      • asia_81 Re: problem 16.07.05, 14:43
        Dziekuje za szybka odpowiedz.A czy po porodzie waga spada? Ja jem tyle co
        zwykle tylko teraz musze lezec. Da sie teraz jeszcze cos z tym zrobi czy nie?
    • michalina761 Re: problem 16.07.05, 14:57
      Asia, każda z nas inaczej przechodzi ciążę, inaczej też przybiera na wadze.
      Rzeczywiście trochę dużo przytyłaś, ale czy obżerasz się? Czy masz świetny
      apetyt? Może być tak, że nabrałaś wody, a to też sprawi, że czujesz się ciężka.

Ja do 16tc nie nabrałam ani kilograma, ale dokładnie od 16-18 tc przybyło mi
      4,5 kilo. Lekarz mnie opiepszył za obżarstwo słodyczami i dodał, że jak
      zachowam tempo, to przejdę 100kg. Owszem czułam te kilogramy, ale pomyślmy ile
      musiałabym zjeść przez 2 tygodnie, żeby tyle przytyć? Dodam jeszcze, że nie
      folguję i nie wcinam wszystkiego co widzę, bo mam skłonności do tycia, ale
      lubię dbać o siebie.

Podaję Ci cennego linka, który sugeruje przyrost wagi w ciąży.
      Pozdrawiam Cię serdecznie
    • michalina761 Spaliłam, alem gapa. 16.07.05, 15:01
      www.noworodek.pl/modules.php?name=WH
      Wpisz tam swój wzrost i wagę sprzed ciąży.
      • gabi67 Re: Spaliłam, alem gapa. 16.07.05, 18:44
        Tu poczytaj i oblicz ile powinnaś przytyćsmile
        www.lmm.pl/porady/cykle/ciaza-dieta.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka