beettinna 23.07.05, 11:14 jestem p oporonieniu a dopiero wczoraj zdiagnozowano PCO.mam w związku z tym pytanie czy któraś z Was miała to a teraz jest w ciąży?jeśłi tak to proszę napiszcie mi co i jak.... będę wdzięczna za wszystkie informacje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolak24 Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:16 Witaj! Jestem obecnie w drugiej ciązy.Ja też cierpię na zespół PCO i szczerze mówiąc lekarz nie dawał mi wielkich nadziei na dziecko.Pierwsza moja ciąża była po lekach-to znaczy miałam stymulowane jajeczkowanie-potem zastrzyk aby jajeczko pękło i od razu leki podtrzymujące ciązę.Po 2 tyg.okazało się ze się udało i do globulek doszły jeszcze zastrzyki z kaprogestu.Potem jeszcze duphaston I tak do 16 tyg.ciąży.Urodziłam w terminie zdrową córeczkę.Ma teraz 6 lat. Niestety kiedy po 2 latach chcieliśmy postarać się o kolejne dziecko-nie dało rady.pomimo leczenia nie mogłam zajśc w ciążę i po kilku próbach daliśmy spokój bo to jak pewnie wiesz sporo kosztuje. W styczniu zaszłam w ciążę tak po prostu.Początki były trudne bo dopiero zorientowałam się około 6 tyg.i prawie poroniłam no bo było bez leków.Ale na szczęście udało się.Też na lekach do 16 tc.Teraz jest 29 tc i jak na razie wszystko ok.Mam nadzieję ze tak będzie dalej.Najważniejsze to od razu wziąć leki bo przy pco jest mały progesteron a bez tego ani rusz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:22 po piersze dzięki za odpowiedź na mój post.po drugie twoja opowieśc dodaje mi skrzydeł!)) ja mam brać duphaston od 19dc-25d i mam czekać aż się cykle wyregulują,ale nic więcej nie mam brać napisz proszę co ci teraz aplikują i wjakiej ilości aby z tą ciążą było ok?czy największe ryzyko jest dopóki się łożysko nie wykształci i nie zacznie progesteronu robić czy stres jest przez całą ciążę? dają coś lekarze aby te pęcherzyki pękły? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolak24 Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:39 wiesz u mnie to było tak że niestety brałam ciągle duphaston gdyż bez tego nie miałam miesiączki wogóle.Więc od 20 do 30 dc co miesiąc duphaston.Ale kiedy stymulowaliśmy jajeczkowanie bo ja niestety miałam cykle bezowulacyjne-wtedy brałam od któregoś dnia cyklu (nie pamiętam konkretnie od którego)clostilbegyt i jeszcze coś a potem była kontrola usg czy zadziałało czyli czy pojawił sie pęcherzyk.Był tylko jeden czyli słabiutko- ale był.Wtedy dostałam zastrzyk ok.12 dc no a potem globulki podtrzymujące ciążę. Wiesz zanim trafiłam na mojego lekarza,walczyłam trzy lata i wiem że dobry lekarz to podstawa.Naprawde radze ci po pierwsze znależć dobrego lekarza bo z doświadczenia wiem że większość z nich po prostu ma maółe pojęcie o tym wszystkim. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolak24 Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:41 przepraszam nie napisałam jeszcze ze od 16 tyg.NIC nie biorę-ew.nospę od czasu do czasu jak coś mi dokucza.Ryzyko jest mniej więcej do 16 tyg kiedy właśnie organizm nie zacznie produkować progesteronu.Potem jakoś idzie Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:23 Witajcie. Ja też mam PCO i jestem w 5 tc ciąży! W zeszłym roku miałam laparoskopię, a potem walkę z niepękającymi (tworzyły się torbiele). Przeszłam stymulację CLO i Pregnylem, a teraz biorę 3 x dziennie Duphaston i No-spę Fortę oraz co 3 dzień Kaprogest w pupę. Jestem pełna nadziei, że donoszę moją pierwszą upragnioną dzidzię Czego oczywiście wszystkim życzę! Pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
koperek5 Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:22 witaj!problem ten osobiscie mnie nie dotyczy ale moja kolezanka ma PCO i obecnie jest w 35 tyg ciazy.Dodam ze nie planowala tej ciazy wiec nie bylo dlugich staran jak to czesto jest przy PCO.Na poczatku miala tylko male problemy,musiala troche lezec w lozku z powodu krwiaczkow w macicy. Nie pisze tego zeby Cie przestraszyc ale zebys dbala a siebie jak juz bedziesz w ciazy i zwracala uwage na wszelkie niepokojace objawy typu plamienia itp. Glowa do gory, bedzie ok Pozdrawiam!Listopadowa mamusia i 23 tyg. Martusia))) Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 12:52 dzięki dziewczyny! ja 1szą ciążę poroniłam-też miałam być listopadówką.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tumoi Re: ciąża po PCO? 23.07.05, 13:02 Ja miałam robioną laparoskopię w marcu ubiegłego roku (ze względu na wiek szkoda mi było czasu na leczenie farmakologiczne), w marcu tego roku zaszłam w ciążę - nie miałam z nią ŻADNYCH problemów (aż byłam zdziwiona) i oby tak do grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
thmwag1 Re: ciąża po PCO? 25.07.05, 15:33 moj droga wejdź na forum "niepłodność" tam znajdziesz bardzo wiele dziewczyn z podobnym problemem. Na początku polecam dokładnie przestudiowanie archiwum - a jest co czytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: ciąża po PCO? 25.07.05, 16:31 Po zatrzymaniu miesiaczki stwierdzono u mnie pco, brałam luteine, potem duphaston. Schudłam, po pół roku zaszłam w ciążę, początek na duphastonie. Kiedy mały miał 16 mies., trzy miesiące po odstawianiu antykoncepcji, bez leków i starań, przyszła do nas córeczka. pozdrawiam i głowa do góry, Ania Odpowiedz Link Zgłoś