kartom9 03.08.05, 15:10 Dziewczyny moja najlepsza przyjaciółka jest w ciazy- 15 tydzień.Proszę wyjaśnijcie mi co to znaczy ze lożysko jest nisko polozone i czym to grozi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amwaw Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 15:12 To znaczy, ze jest nisko położone Jeżeli nie zasłania ujścia pochwy i siedzi tam gdzie siedzi niczym nie grozi- takie jego umiejscowienie. Pozdrawiam Ola z Nisko Położonym Łożyskiem Odpowiedz Link Zgłoś
magda.waw1 Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 15:15 Ja przez całą ciążę miałam łozysko bardzo nisko położone. I było wszystko ok tylko naprawdę przestrzegałam regularnych wizyt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dariaza Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 15:20 woobraź sobie macicę jako balonik z miejsce na dole do zawiązania. Łozysko nisko połozone to takie, które znajduje się blisko szyjki macicy. Dopóki nie blokuje ujścia wszystko jest dobrze, ale trzeba mieć t ocały czas na uwadze, jak już pisały inne dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 15:22 Nie wiem, jaka jest róznica między nisko położonym łożyskiem a łożyskiem przodującym. Jeśli łożysko jest u ujścia szyjki macicy (nie pochwy, jak to ktoś napisał), to podczas porodu, kiedy szyjka się rozwiera, może: 1. blokować wyjście dziecka (bo będzie na jego drodze), 2. ulec rozerwaniu, co grozi krwotokiem i niedotlenieniem dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonus17 Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 15:36 bylam ostatnio na usg 3d, byl to 21 tydzien,i tez lekarz mi powiedzial ze mam nisko usadowione lozysko, ale ze nie mam sie tym przejmowac, bo mam prawo do34 tc sie podniesc gdzies wyczytalam, ze w 95% do konca ciazy najczesciej sie podnosi i powiedzial mi lekarz, ze lozysko nisko umiejsciowione to nie to samo co przodujace, ale nie pytalam jaka jest roznica nie ma czym sie przejmowac, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: proszę wyjaśnijcie 03.08.05, 18:19 lozysko ma tendencje do migracji w kierunku dna macicy tzn wedruje ku gorze.jak najdalej od szyjki macicy.jest to bezpieczna wedrowka Odpowiedz Link Zgłoś