Dodaj do ulubionych

pieniażki z ZUS

05.08.05, 13:33
Powiedzcie mi jak to jest z wypłacaniem pieniedzy z zusu na zwolnieniu??
Przypuścmy , że zbliża się koniec miesiąca i co? Ide do jakiegoś okienka w
zusie, przynosi listonosz, czy moze przelewem? I czy jak wypłate miałam do
konca miesiąca to z zusu tak samo czy moze do 10tego, 15 tego? wiecie coś na
ten temat?
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: pieniażki z ZUS 05.08.05, 14:14
      To zależy jak duży jest zakład pracy. Jezeli zatrudnia powyżej -chyba- 15 osób
      to płaci zakład - ja tak mam normalnie na konto. Natomiast jeżeli zakład jest
      mały to płaci zus - chyba listonosz przynosi.
      • nefretete_sl Re: pieniażki z ZUS 05.08.05, 14:19
        to też zależy do ilu dni się jest na L4, do 33 dni płaci zakład, a od 34 dnia ZUS.
      • egz77 Re: pieniażki z ZUS 05.08.05, 14:24
        Jeśli zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób to wypłaca zasiłki chorobowe i
        wtedy dostajesz pieniążki regularnie jak pensję. Natomiast jeśli zasiłek wypłaca
        bezpośrednio ZUS to płaci on za konkretne zwolnienie a nie za miesiąc i tak
        jeśli zwolnienie masz np. od 15.07. do 10.08. to pieniążki dostaniesz za ten
        właśnie okres. ZUS wypłaca zazwyczaj do 30 dni od dnia dostarczenia zwolnienia
        do ZUS'u więc jeśli Ty dostarczysz na czas zwolnienie do zakładu pracy i zakład
        pracy od razu wyśle je do ZUSu to w miarę szybko powinnaś dostać zasiłek ale
        jeśli zakład pracy zawali sprawę czegoś nie dostarczy to sprawa się przedłuża bo
        ZUS nie wypłaci zasiłku jak nie będzie miał kompletu dokumentów. Jeśli chodzi o
        formę płatności to zazwyczaj pieniążki przynosi listonosz, chyba że chcesz
        dostawać pieniążki na konto to musisz napisać takie oświadczenie i dostarczyć je
        do ZUS'u. Jest to oświadczenie z prośbą o przelewanie zasiłku na wskazane przez
        Ciebie konto. Wystarczy je dołączyć do pierwszego L4 i potem już kolejne L4
        będziesz też dostawać na konto.
    • nefretete_sl Re: pieniażki z ZUS 05.08.05, 14:18
      Ja pieniążki dostałam pocztą przyniósł je listonosz. Miałam zwolnienie od
      10.04-28.04. to za ok. 3 tygodnie dopiero mi przysłali kasę. Teraz idzie to
      systematycznie, że tydzień po zakończeniu wystawionego L4 dostaje kase.
    • nelaw Re: pieniażki z ZUS 05.08.05, 14:28
      Na zwolnieniu jestem od 27.06. Za pierwszy miesiąc placi pracodawca a nastepne
      zus. mam ciągłość w zwolnieniach ostanie mam od dzis czyli od 5.08 do 31.08.
      czyli pieniążki dostane na poczatku wrzesnia?? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka