Dodaj do ulubionych

czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc?

07.08.05, 12:59
prosze o sugestie, rady, dośwaidczenia
Obserwuj wątek
    • amelia_s Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 13:51
      Powinnaś wybrać się do okulisty na badanie wzroku.
      Lekarz wyda Ci zaświadczenie jaki poród będzie dla Ciebie najbezpieczniejszy.
      Poszukaj w wyszukiwarce więcej na ten temat, bo był on wiele razy poruszany.
      Powodzenia!
      • pimpek_sadelko Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 14:35
        z tego co pamietam sama wada wzroku nie jest wskazaniem do cc. wskazaniem jest
        odklejanie siesiatkowki, rogowki... nawet przebyta wczesniej operacja nie
        zawsze jest wskazaniem.
        • tsunami05 Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 14:56
          Ja z kolei wiem, ze siatkowka nie musi się odklejac, a i tak niektorzy okulisci
          zalecaja cc. Mnie np zalecila, ale kazala jescze przyjsc jakies dwa miesiace
          przed porodem i wtedy wystawi zaswiadczenie. Ja sie mimo to zastanawiam jak
          rodzic. Moja mam rodzila 15 min. moze to dziedziczne? smile Na razie przechodzę
          ciążę tak jak ona - czyli bez dolegliwości (odpukać). Taki krótki poród chyba
          by nie osłabił zanadto oka. no nie wiem... Aha - ja mam trochę więcej minus 6.
          Spytaj lekarza (i niech ci wykona takie badanie, które pozwala stwierdzić, czy
          z siatkówką jest ok).
          • wika_w Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 17:07

mam wadę -6,5, rodziłam normalnie. od okulisty dostałam karteczkę z informacją,
            żeby w razie długiego trwania drugiej fazy porodu, użyć kleszczy. zdecydowałam
            się nie ujawniać z tą karką po rozmowie z moim ginekologiem, który powiedział,
            że traktowanie wad wzroku jako wskazania do cc obowiązuje tylko w niektórych
            (niewielu) krajach, w tym w Polsce. sama wada nie powinna być wskazaniem,
            wazniejszy jest stan siatkówki. moim zdaniem trzeba iść do okulisty (najlepiej
            do dwóch) na konsultacje, ale i tak podchodzić do tego z rozsądkiem.
            • sbial Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 21:04
              ja mam -5 i też rodziłam normalnie. Ale wcześniej poszłam do okulisty zbadać
              dno oka
    • siciliana78 Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:21
      dzięuję wszystkim za rady, pójedę zatem do okulisty wink
    • monika_irl Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:45
      ja mam wade -5,5 i lekarze ze szpitala okulistycznego w krakowie powiedzieli mi
      ze cc jest jak najbardziej zalecane
      • pimpek_sadelko Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:47
        monika_irl napisała:

> ja mam wade -5,5 i lekarze ze szpitala okulistycznego w krakowie powiedzieli
        mi
        >
        > ze cc jest jak najbardziej zalecane
        zapewne stwierdzili tak po BADANIU, po stanie Twoich oczu a nie po ilosci
        dioptriismile
        • monika_irl pimpek_sadelko 07.08.05, 18:51
          nie stwierdzili to na podstawie dioptri
    • kamillala Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 23:10
      Ja tez mam taka wade. Lekarz powiedzial mi, ze kiedys wskazaniem bylo dopiero
      8, a teraz nawet nie to. No i zaczxelam rodzic naturalnie... tyle, ze skonczylo
      sie na cc, ale nie z powodu wzroku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka