siciliana78 07.08.05, 12:59 prosze o sugestie, rady, dośwaidczenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelia_s Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 13:51 Powinnaś wybrać się do okulisty na badanie wzroku. Lekarz wyda Ci zaświadczenie jaki poród będzie dla Ciebie najbezpieczniejszy. Poszukaj w wyszukiwarce więcej na ten temat, bo był on wiele razy poruszany. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 14:35 z tego co pamietam sama wada wzroku nie jest wskazaniem do cc. wskazaniem jest odklejanie siesiatkowki, rogowki... nawet przebyta wczesniej operacja nie zawsze jest wskazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 14:56 Ja z kolei wiem, ze siatkowka nie musi się odklejac, a i tak niektorzy okulisci zalecaja cc. Mnie np zalecila, ale kazala jescze przyjsc jakies dwa miesiace przed porodem i wtedy wystawi zaswiadczenie. Ja sie mimo to zastanawiam jak rodzic. Moja mam rodzila 15 min. moze to dziedziczne? Na razie przechodzę ciążę tak jak ona - czyli bez dolegliwości (odpukać). Taki krótki poród chyba by nie osłabił zanadto oka. no nie wiem... Aha - ja mam trochę więcej minus 6. Spytaj lekarza (i niech ci wykona takie badanie, które pozwala stwierdzić, czy z siatkówką jest ok). Odpowiedz Link Zgłoś
wika_w Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 17:07 mam wadę -6,5, rodziłam normalnie. od okulisty dostałam karteczkę z informacją, żeby w razie długiego trwania drugiej fazy porodu, użyć kleszczy. zdecydowałam się nie ujawniać z tą karką po rozmowie z moim ginekologiem, który powiedział, że traktowanie wad wzroku jako wskazania do cc obowiązuje tylko w niektórych (niewielu) krajach, w tym w Polsce. sama wada nie powinna być wskazaniem, wazniejszy jest stan siatkówki. moim zdaniem trzeba iść do okulisty (najlepiej do dwóch) na konsultacje, ale i tak podchodzić do tego z rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sbial Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 21:04 ja mam -5 i też rodziłam normalnie. Ale wcześniej poszłam do okulisty zbadać dno oka Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana78 Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:21 dzięuję wszystkim za rady, pójedę zatem do okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:45 ja mam wade -5,5 i lekarze ze szpitala okulistycznego w krakowie powiedzieli mi ze cc jest jak najbardziej zalecane Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 18:47 monika_irl napisała: > ja mam wade -5,5 i lekarze ze szpitala okulistycznego w krakowie powiedzieli mi > > ze cc jest jak najbardziej zalecane zapewne stwierdzili tak po BADANIU, po stanie Twoich oczu a nie po ilosci dioptrii Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl pimpek_sadelko 07.08.05, 18:51 nie stwierdzili to na podstawie dioptri Odpowiedz Link Zgłoś
kamillala Re: czy z wadą wzroku -4,5 powinnam mysleć o cc? 07.08.05, 23:10 Ja tez mam taka wade. Lekarz powiedzial mi, ze kiedys wskazaniem bylo dopiero 8, a teraz nawet nie to. No i zaczxelam rodzic naturalnie... tyle, ze skonczylo sie na cc, ale nie z powodu wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś