agako78 11.08.05, 08:49 kilka dni temu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy..kiedy powiedziec pracodawcy ze bede mama...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eps Re: ciaza a praca 11.08.05, 08:59 Ja też jestem we wczesnej ciązy. Nikt oprócz mojego męza nie wie. Postanowiliśmy że ogłosimy światu dopiero jak na USG zobaczymy bijące serduszko. Pracodawcy powiem nasepnego dnia po wizycie na USG i jak wszystko bedzie w porządku. Moja koleżanka powiedziała zaraz po pozytywnym tescie i za kilka tygodni okazało się ze nie ma zarodka i dzidzi nie bedzie. Nie chcę przezyć tez takiego upokorzenia i tych wszytkich współczujących, gdyby nie daj Boże też mnie to spotkało. A tak nawiasem mówiąc to czy Ty też masz takie głupie myśli że może coś być nie tak? Jak sobie z tym radzisz jesli coś? Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 Re: ciaza a praca 11.08.05, 09:07 boje sie bardzo tym bardziej ze ja na serio nie wiem za duzo na ten temat...wszyscy znajomi dookola maja juz dzieci my to ciagle odkladalismy i przyznam ze nawet sie nie interesowalam tym.a teraz czytam z emoze nibyc zoarodka i zaczynam sie martwic...bylam u ginekologa..widzial na usg maly pecherzyk..3mm..mam nadzieje ze bedzie ok eps napisała: > Ja też jestem we wczesnej ciązy. > Nikt oprócz mojego męza nie wie. Postanowiliśmy że ogłosimy światu dopiero jak > na USG zobaczymy bijące serduszko. Pracodawcy powiem nasepnego dnia po wizycie > na USG i jak wszystko bedzie w porządku. Moja koleżanka powiedziała zaraz po > pozytywnym tescie i za kilka tygodni okazało się ze nie ma zarodka i dzidzi nie > > bedzie. Nie chcę przezyć tez takiego upokorzenia i tych wszytkich > współczujących, gdyby nie daj Boże też mnie to spotkało. > A tak nawiasem mówiąc to czy Ty też masz takie głupie myśli że może coś być nie > > tak? Jak sobie z tym radzisz jesli coś? > Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: ciaza a praca 11.08.05, 09:17 To jesteśmy w podobnej sytuacji. O dzieciach nie wiem kompeltnie nic. Ostatnio jak malutkiej chrześnicy kupowałam skarpeteczki zastanawiałam sie po co na spodzie są takie małe wypustki. Póżniej brat mnie oswiecił że to są skarpetki natyposlizgowe. Głupio mi było strasznie żeby czegos takiego nie wiedzieć. I kiedy powiesz w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st Re: ciaza a praca 11.08.05, 09:22 Pracodawcy można powiedzieć jeśli na USG lekarz potwierdzi ciąże, ale czasem kobiety czekają do zakończenia 3 m-ca (ze względu na większe ryzyko poronienia). Czasem jednak złe samopoczucie zmusza nas do pójścia na zwolnienie i wtedy już nie ma wyjścia i trzeba powiedzieć. Jeśli masz pracę przy komputerze to też jest ważne, żeby wcześniej powiedzieć, bo zaleca się kobietom pracę tylko przez 4 godziny dziennie. Jeśli masz pracę, która wymaga dźwigania i wysiłku fizycznego to tym bardziej powiedz, ale lepiej mieć pewność na 100% (jak zobaczysz malutkie bijące serduszko). Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 Re: ciaza a praca 11.08.05, 09:30 Jestem umowiona z lekarzem na 2 usg pod konie csierpnia czyli moze na poczatku wrzesnia sie odwaze...najgorzej ze oni mi ostatnio przedluzyli umowe na czas nieokreslony..zbieg okolicznosci dla mnie na korzysc... eps napisała: > To jesteśmy w podobnej sytuacji. O dzieciach nie wiem kompeltnie nic. Ostatnio > jak malutkiej chrześnicy kupowałam skarpeteczki zastanawiałam sie po co na > spodzie są takie małe wypustki. Póżniej brat mnie oswiecił że to są skarpetki > natyposlizgowe. Głupio mi było strasznie żeby czegos takiego nie wiedzieć. > I kiedy powiesz w pracy? > Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: ciaza a praca 11.08.05, 09:30 Możesz powiedzieć w dowolnym momencie. Ja powiedziałam, kiedy już zaczynało być widać brzuch i nie mogłam dłużej tego ukrywać (w 5 m-cu). Powinnaś mieć zaświadczenie od lekarza o ciąży, które następnie przekazuje się do akt osobowych, a najlepiej jak pracodawca na kopii zaświadczenia pokwituje z podpisem datę odbioru/zapoznania się - będziesz wtedy oficjalnie chroniona przez prawo, bo pracodawca nie może cię zwolnić od chwili, kiedy wie, że jesteś w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś