sdff1 17.08.05, 11:45 w którym tygodniu ciąży (licząc od pierwszego dnia miesiączki) można zrobić badanie dopochwowe USG, aby sprawdzić czy wszystko z dzidzią o.k.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinazajac Re: badanie USG 17.08.05, 11:49 Jakoś ok. 7-8 tygodnia. W szóstym zwykle pojawia się serduszko, ale czasami jest później, więc żeby oszczędzić nerwów i pieniążków lepiej tydzień poczekać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sdff1 Re: badanie USG 17.08.05, 11:57 dzięki bardzo... ale aż nie chce mi sie wierzyć, że już w połowie drugiego miesiąca można dowiedziec się tak wiele. Dobrze zrozumiałam? Sorry za natręctwo... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: badanie USG 17.08.05, 12:05 U mnie lekarz określił że ciąża jest pojedyncza, wewnątrz jamy macicy i że serduszko bije. I na podstawie wielkości płodu określił jego wiek (ale od zapłodnienia a nie ostatniej miesiączki). Przydatne skróty używane przez lekarzy do opisu USG (pierwszego): CRL - długość od czubka główki do pupy Hbd - wiek płodu FHR (+) - bijące serduszko Odpowiedz Link Zgłoś