lagodna78 18.08.05, 22:02 Pomocy dziewczyny!!!Jestem w 30 tygodniu ciąży...i właśnie zauważyłam, ze wychodzi mi przepuklina pachwinowa!!!Co robić...bo to mnie pobolewa, a jeszcze prawie trzy miesiące dźwigania ogromnego brzuszka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.80 Re: Ratunku!!! PRZEPUKLINA :o( 18.08.05, 22:48 W pierwszej ciąży (3 lata temu) wyszła mi przepuklina w 30 tygodniu, niestety lekarze nic na to nie poradzili, ponieważ jak twierdzili - żaden lekarz nie będzie operował przepukliny u kobiet w ciąży. Więc chodziłam sobie z "nią" do 40 tygodnia czyli do porodu i po porodzie poprostu zniknęła!! Byłam nawet u lekarza i powiedział że nie mam przepukliny!. Widocznie w czasie ciąży miałam słabsze mięśnie. Teraz jestem w drugiej ciąży - w 37 tygodniu i również mam przepuklinę ale już od 16 tygodnia ciąży! Poszłam prywatnie do chirurga (było to w kwietniu) i postawił diagnozę: Przepuklina zagrażająca czyli niedokonana. Taka sama jak 3 lata temu. Mam już ją ponad 20 tygodni i nic się nie dzieje, trochę się powiększyła ta "górka". Ale dopóki jest zagrażająca to jest OK. Gorzej kiedy się dokona czyli wtedy kiedy np. jelita ugrzęzną w szczelinie pomiędzy rozszerzonymi mięśniami. Może to spowodować ciężkie obrażenia i wtedy na 100 % operują!!! Ja po swoim przykładzie mogę jedynie ci doradzić, żebyś się tym nie przejmowała i staraj się o tym nie myśleć. Przechodzę przepuklinę drugi raz i póki co nic złego się nie wydarzyło. Jednak po porodzie zamierzam ją zoperować, chyba że znowu lekarze jej nie dostrzegą bo mięśnie "wrócą na swoje miejsce". Tak czy inaczej lepiej iść do lekarza żeby chociaż upewnić się jak duża jest ta przepuklina. Trzymaj się ! Odpowiedz Link Zgłoś
lagodna78 Re: Ratunku!!! PRZEPUKLINA :o( 18.08.05, 23:01 Dzięki serdecznie..dzięki Tobie dzisiaj już się nie martwię, ale, tak jak mówiłaś, na pewno zwócę się o pomoc do lakarza. PZDR :o) Odpowiedz Link Zgłoś