Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! PRZEPUKLINA :o(

18.08.05, 22:02
Pomocy dziewczyny!!!Jestem w 30 tygodniu ciąży...i właśnie zauważyłam, ze
wychodzi mi przepuklina pachwinowa!!!Co robić...bo to mnie pobolewa, a jeszcze
prawie trzy miesiące dźwigania ogromnego brzuszka...
Obserwuj wątek
    • asia.80 Re: Ratunku!!! PRZEPUKLINA :o( 18.08.05, 22:48
      W pierwszej ciąży (3 lata temu) wyszła mi przepuklina w 30 tygodniu, niestety
      lekarze nic na to nie poradzili, ponieważ jak twierdzili - żaden lekarz nie
      będzie operował przepukliny u kobiet w ciąży. Więc chodziłam sobie z "nią" do
      40 tygodnia czyli do porodu i po porodzie poprostu zniknęła!! Byłam nawet u
      lekarza i powiedział że nie mam przepukliny!. Widocznie w czasie ciąży miałam
      słabsze mięśnie. Teraz jestem w drugiej ciąży - w 37 tygodniu i również mam
      przepuklinę ale już od 16 tygodnia ciąży! Poszłam prywatnie do chirurga (było
      to w kwietniu) i postawił diagnozę: Przepuklina zagrażająca czyli niedokonana.
      Taka sama jak 3 lata temu. Mam już ją ponad 20 tygodni i nic się nie dzieje,
      trochę się powiększyła ta "górka". Ale dopóki jest zagrażająca to jest OK.
      Gorzej kiedy się dokona czyli wtedy kiedy np. jelita ugrzęzną w szczelinie
      pomiędzy rozszerzonymi mięśniami. Może to spowodować ciężkie obrażenia i wtedy
      na 100 % operują!!! Ja po swoim przykładzie mogę jedynie ci doradzić, żebyś się
      tym nie przejmowała i staraj się o tym nie myśleć. Przechodzę przepuklinę drugi
      raz i póki co nic złego się nie wydarzyło. Jednak po porodzie zamierzam ją
      zoperować, chyba że znowu lekarze jej nie dostrzegą bo mięśnie "wrócą na swoje
      miejsce". Tak czy inaczej lepiej iść do lekarza żeby chociaż upewnić się jak
      duża jest ta przepuklina. Trzymaj się !
      • lagodna78 Re: Ratunku!!! PRZEPUKLINA :o( 18.08.05, 23:01
        Dzięki serdecznie..dzięki Tobie dzisiaj już się nie martwię, ale, tak jak
        mówiłaś, na pewno zwócę się o pomoc do lakarza. PZDR :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka