gabriela301 19.08.05, 15:06 czy robiłyście lub zamierzacie robić test PAPPA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18buzka Re: test PAPPA 19.08.05, 15:54 ja robilam i polecam. mialam dobry, pozytywny wynik i dal mi poczucie pewnosci ze z dzieckiem wszystko ok przez cala ciaze. pomimo ze na usg wychodzily rozne cuda i po konsultaci u innego lekarza zawsze okazywalo sie ze wszytsko z dzidzia ok, to specjalnie tym sie nie martwilam bo pamietalalam o wyniku testu. 4 tyg temu urodzilam synka- okaz zdrowia poz buzka Odpowiedz Link Zgłoś
ama79 Re: test PAPPA 19.08.05, 16:17 A ja jestem zdania, że warto go zrobić tylko w szczególnych przypadkach. Jeżeli jest jakieś podejrzenie, że coś mo że być nie tak. Najpierw około 12 tygodnia robi sie przecież usg z badaniem przezierności karku i kości nosowej. Jeżeli wszystko wychodzi nie tak, to może dla pewności warto byłoby zrobić Pappa, a jeżeli jest w porządku to nie ma sensu. To drogie badanie, a i tak nie da stuprocentowej pewności. Przezierność karku ewnie około 65%, a test Pappa bodajże 85. Mój lekarz mnie informoał o takiej możliwości, ale jak zapytałam czy tak szczerze to poleca czy nie bardzo, to powiedział, że on na przykład swojej żonie nie robił przy żadnej ciąży. A w sumie jak Ci wyjdzie, że ma zespół downa, to co? Usuniesz? Kwestia podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: test PAPPA 19.08.05, 16:26 robilam, chociaz tak sie balam, ze na poczatku nie chcialam. przekonal mnie lekarz i maz. dziekuje im za to bardzo! po dobrych wynikach odeszlo mi sporo zmartwien. pamietaj jednak, ze ten test wylicza jedynie prawdopodobienstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
e-go Re: test PAPPA 19.08.05, 18:35 ja zrobiłam... trochę ze względu na wiek (33 l.) a trochę nie wiadomo dlaczego.... w sumie to wahałam się bardzo, ale mój mąż i nasz przyjaciel, jak ich zapytałam co oni na to, to po prostu, bez zastanowienia powiedzieli: zrób! mężczyźni nie mają takich dylematów, dla nich wszystko jest prostsze wyszło wszystko ok, nerwów mnie to kosztowło sporo i w sumie nie wiedziałam, czy zrobiłam słusznie... powiedziałam o tym ginowi, który (jak to mężczyzna stwierdził, że oczywiście słusznie część obaw zostaje rozwiana z drugiej strony zastanawiałam się, co będzie, jeżeli wyniki nie będą dobre??? bałam się tego bardzo... przemyślałam sobie każdy możliwy wynik i czekałam.... a później była ulga i przeokropna radość, że wszystko jest ok pozdrawiam Gosia & Jupik Odpowiedz Link Zgłoś
nestorka1 Re: test PAPPA 19.08.05, 19:55 Ja robiłam ,już przy pierwszej ciąży bym zrobiła ale jeszcze nie było. Poniważ mam ponad 35 to był za darmo . Nawet jak by wyszedł Down to miałabym czas by się do tego przyzwyczaić i przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela301 Re: test PAPPA 19.08.05, 23:23 test Pappa jest raczej mało znany, dlatego wiele osób gdy mówie, że chciałabym go wykonac patrzy na mnie jak na jakiegoś dziwoląga. Nie mam raczej wskazan do wykonania tego testu, może jedynie wiek 30 lat, choc to też chyba nie aż tak dużo no i pewne choroby z autoimmunoagresji.Na pewno nie usunę ciąży z podejrzeniem choroby Downa, ale się do tego przygotuję. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askawaw Re: test PAPPA 19.08.05, 23:30 Dziewczyny, test PAPP-A nie służy do wykrywania zespołu Downa!!!!, tylko określa ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub innymi zaburzeniami chromosomalnymi. Tylko oznaczenie kariotypu płodu daje odpowiedż, czy dziecko jest zdrowe czy nie. A kariotyp można oznaczyć tylko przez badania inwazyjne, np: amniopounkcję. Także zrobić PAPP-A można, ale nawet jeśli wynik jest prawidłowy, to nie daje to pewności, że dziecko na 100% jest zdrowe i odwrotnie, jak jest zły to nie oznacza od razu, że dziecko jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś