Dodaj do ulubionych

Ile no-spy w 32 tc?

20.08.05, 12:33
Dziewczyny ile tabletek no-spy można brać w 32 tc i właściwie to do którego
tygodnia ciąży można ją brać?Mam bóle brzucha i twardnienia i stąd pytam - na
ostatniej wizycie zapomniałam zapytać lekarza ile mogę brać tabletek.Będę
wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 12:35
      Jestem w 32. Mam brać 3X dziennie.Magnez 3X2.
      • meg172 Re: Do kasiadove 20.08.05, 12:55
        3 x po 1 czy po 2?
        • kasiadove Re: Do kasiadove 20.08.05, 13:09
          No-spa 3X1 -zwykła.
    • diianawawa Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 12:57
      to zalezy 3 razy dziennie po 2 tabl zwyklej albo 3 razy dziennie po 1 forte.
      Przynajmniej ja mam brac tak doraźnie.Pozdrawiam
      • mama_m5 Re: Do kiedy no-spa? 20.08.05, 13:01
        A czy ktoś wie do którego tygodnia ciąży można ją brać?
    • pimpek_sadelko Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 13:10
      ja nie bralam w trzecim trymestrze, bo podawanie srodkow rozkurczajacych na tym
      etapie przyspiesza rozwieranie sie szyjki macicy. podczas porodow czesto podaje
      sie np. papweryne zeby przyspieszyc porod.
      ja szprycoalam sie podczas twardnien brzucha magnezem.
      • tysia77 Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 13:42
        Ja w 32 tyg. byłam u lekarza i mam skracającą się szyjkę,mam brać 2x 1 forte.
        Teraz to już nic z tego nie rozumie
    • meg078 Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 14:18
      ja też już sama nie wiem. mam niewydolną szyjkę, czyli skracającą się. od 15tc
      założony szew i od tamtej pory (teraz 31tc) mam brać no-spę forte (80mg)
      3xdziennie. gdzieś ktoś mówił, że no-spa opóźnia rozwój aparatu mowy u dziecka,
      powoduje trudności z ssaniem itp., więc dodatkowo jestem cała spanikowana
      • kuncwotek Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 14:34
        ja jestem w 34 tyg. i ma brać 3xpo2
    • mama_m5 Re: No-spa nie szkodzi ! 20.08.05, 15:19
      Dziewczyny w opiesie leku znalazłam informację,że no-spa nie szkodzi w żaden
      sposób płodowi.Bierze się ją przy twardnieniu macicy, a ,więc przy jej
      skurczach.Ma za zadanie zachamować skurcze i nie doprowadzić do przedwczesnego
      porodu. A i podaje się ją też przy skracającej się lub rozwierającej się szyjce-
      aby właśnie temu procesowi zapobiec.Nie rozumiem,więc jak ktoś może mówić,że
      może ona doprowadzić do przedwczesnego porodu czy do rozwierania się
      szyjki.Moja ciocia do końca brała no-spę i dzięki temu urodziła o czasie a i
      też miała rozwierajacą się szyjkę.Pozdrawiam
      • meg078 Re: No-spa nie szkodzi ! 20.08.05, 15:26
        dzięki i sorry za sianie zamętu
      • pimpek_sadelko wklejam dyskusje lekarzy o "nieszkodliwosci" nospy 20.08.05, 15:31
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=24262864&a=24262864
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=24262864&a=24541610
        • pimpek_sadelko Re: wklejam dyskusje lekarzy o "nieszkodliwosci" 20.08.05, 15:35
          dlatego ja nie bralam nospy.jak grozi porod przedwczesny to nospa go moze
          przyspieszyc ( a ja wolalabym np. zdarzyc wziasc dawke leku na rozwoj pluc).
          nospa moze wplynac jedynie na moj komfort na "zdrowie " ciazy niestety juz nie.
          ja wybralam ciaze bez tego leku. tzn. na poczatku ciazy kilka razy bralam, ale
          wtedy porod przedwczesny mi nie grozil.
        • mama_m5 Re: do pimpek_sadełko 20.08.05, 15:51
          To jak to jest możliwe,że ja biorę no-spę od początku ciązy i wszystko jest ok
          tzn.nie mam rozwarcia?I dlaczego prawie co 2 pacjentka ma ją zalecaną?A poza
          tym w szpitalach podaje się jeszcze silniejsze leki rozkurczowe np.Fenoterol-
          właśnie po to,by zapobiec przedwczesnemu porodowi.To o co w końcu chodzi?
          • pimpek_sadelko Re: do pimpek_sadełko 20.08.05, 16:07
            zapytaj swojego lekarza. nie mnie. moj w 3 trymestrze nospy nie daje.chyba, ze
            ciaza jest juz na tyle dojrzala, ze mozliwy jest porod. teraz moge sobie lykac
            wedle zyczenia.
            • kuncwotek Re: do pimpek_sadełko 20.08.05, 16:18
              pimpek_sadelko napisała:

> zapytaj swojego lekarza. nie mnie. moj w 3 trymestrze nospy nie daje.chyba,
              ze
              > ciaza jest juz na tyle dojrzala, ze mozliwy jest porod. teraz moge sobie
              lykac
              > wedle zyczenia.

pimpek ale mi lekarze też przepisał no-spe (3x2) a jestem w 34tyg Z tego wynika
              że się jednak daje w 3 trymestrze.
              • pimpek_sadelko Re: do pimpek_sadełko 20.08.05, 16:33
                tak, daje sie, kalkulujac ryzyko. ja swoje skalkulowalam tak, ze nie bralam
                nospy. nie zrobilam tego w panice, na slepo. wysluchalam ginekologa i
                anestezjologa.
                ginekolog powiedzial, ze jak skurcze sa do porodu to ani nospa ani zaden
                specyfik tego nie wyhamuje, bo tak naprawde nie ma az tak skutecznego srodka na
                swiecie, inaczej nie byloby wczesniakow.ginekolog potwierdzil to co powiedzial
                anestezjolog: jesli skurcze sa juz wstepem do porodu, to srodki rozkurczowe
                przyspiesza jego pierwsza faze.
                dlatego po kalkulacji ryzyka wyszlo nam, ze lepiej ze skurczami isc na ktag niz
                lykac nospe, bo jak skurcze bylyby czeste i dosc silne to w szpitalu podadza
                cos na plucka dziecka, a a jak w domu lykne nospe to nic mi z niej nie bedzie,
                a a odpukac, jesli to skurcze do porodu to moze nie zdaze nic wziasc na te
                plucka.
                kazdy lekarz zna swoja pacjentke i na podstawie jej wywiadu kalkuluje. ja
                stwierdzilam, ze zniose skurczybyczki z magnezem i lezeniem ( fakt, ze duzo ich
                nie mialam). na ktg wyladowalam raz. na szczescie nic niepokojacego nie
                pokazalo.
                zadziwia mnie tylko jedno: lekarze w gabinetach pacjentkom laduja tony lekow, a
                jak prowadza swoje zony w ciazy to nad kazda pigula mysla caly dzien i
                konsultuja sie z kolegami.
    • smellson Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 15:54
      ja biore 3 dziennie, do tego inne leki bo mam troche komplikacji; wczoraj moj
      lekarz powiedzial mi, ze leki do konca 34 tyg a pozniej'niech sie dzieje wola
      nieba'- oby nasza Mala zbytnio sie nie spieszyla
    • meg172 Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 16:38
      No cóż ja i tak ją będę brać.Wierzę swojemu lekarzowi.Pozdrawiam.
      • pimpek_sadelko link o leczeniu porodow przedwczesnych 20.08.05, 16:44
        borgis.pl/czytelnia/nm_falenty/02.php
        link trzeba wkleic do paska adresowego, skopiowac go nie moglam, bo strona
        zabezpieczona przed... no wlasnie, niew iemsmile
        tak czy siak, ja tez sluchalabym na Twoim miejscu lekarza. nie chodzilo mi o
        to, zeby nie sluchac, ale o to, ze z nospa wcale nie jest tak jak z
        witamina "c", ze mozna brac bezkarnie i sie ja wysiusia.
        pozdrawiam
    • gabi67 Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 16:52
      Ja brałm no spe do 36 tc oraz Aspargin .Przenosiłm ciąże choc w 26 tc była
      zgrożona i dopiero od tego tygodnia brałm .
      Pozdrawiamsmile
    • aguska231 Re: Ile no-spy w 32 tc? 20.08.05, 17:31
      ja jestem w 16 tygodniu i biore 3*1 a jak brzusio jest twardy to i po 2 tabl.
      czeka mnie bardzo dlugie branie wiec mysle ze i tobie nie zaszkodzi, pozdrawiam
    • mama_m5 Re: Do pimpek_sadełko 20.08.05, 17:47
      Sorry Pimpek,ale ja tego nie rozumiem.To po co podają w ogóle Fenoterol jak już
      no-spa przestaje działać?Fenoterol to jest bardzo silny lek rozkurczowy i ten
      owszem ma wiele skutków ubocznych.Bez obrazy-to nie jest atak na
      Ciebie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka