Dodaj do ulubionych

co zrobic??

27.08.05, 11:35
Mam pytanie związane z nadżerką,chciałabym wiedzieć czy nadżerka II stopnia
nadaje się jedynie do wymrożenia lub tzw. wypalanki??Lekarz powiedział mi,że
jeżeli nie usunę tak daleko posuniętej nadżerki,podczas porodu może dojść do
przerwania szyjki macicy.Słyszałam,że wypalanka potwornie boli,nie wiem jak
jest w przypadku wymrożenia.Proszę o rady.Pozdrawiam was wszystkie bardzo
serdeczniesmile
Obserwuj wątek
    • kotka.szrotka Re: co zrobic?? 27.08.05, 12:08
      Moja została usunięta poprzez smarowanie solcogynem bodajże (trzy wizyty).
      Lekarz stwierdził, że ani wypalanie ani wymrażanie nie jest właściwe dla
      kobiet, które nie rodziły, są zbyt inwazyjne, powodują częściowe uszkodzenie
      szyjki, która może okazać się, choć wcale nie musi, niewydolna w czasie ciąży.
      Może poradź się jeszcze innego lekarza, niech oceni stan zaawansowania
      nadżerki. Często kobiety zachodzą w ciążę bez uprzednich badań, z nadżerką i
      nie jest to aż taki straszny problem. Mi wcześniej mówiono, że jest ale mała i
      w ogóle nie ma się czym zajmować. Potem się okazało, że jednak nie jest taka
      mała a usunąć zawsze warto.
      • pimpek_sadelko Re: co zrobic?? 27.08.05, 12:32
        moj lekrz tez nie wypala i nie wymraza u kobiet, ktore nie rodzily ( ozywiscie
        sa wyjatki, jak zaawansowanie nadzerki jest duze). ja mialam leczona
        ambulatoryjnie, lazilam na jakies smarowanie. przeszlo, reszta po ciazy.
        wymrazanie i wypalanie moze cie na ok rok pozbawic sluzu szyjkowego, ktory jest
        niezbedny do zaplodnienia. to w nim przemieszczaja sie plemniki.
        • kotka.szrotka Re: co zrobic?? 27.08.05, 14:36
          Chemiczne usunięcie nadżerki poprzez kilkukrotne smarowanie solcogynem to koszt
          zakupu samego płyny - u mnie dwa opakowania po ok. 40 zł. Jeżeli robisz to na
          NFZ to jest to wyłącznie koszt zakupy solcogynu, jeżeli prywatnie to dochodzi
          albo koszt wizyt albo lekarz umawia się na całość, kiedyś czytałam że to ok.
          200 zł, ale z tym różnie. Gabinety państwowe na pewno mają leczenie nadżerki
          poprzez wymrażanie czy wypalanie bezpłatnie ale wielu lekarzy sugeruje
          zrobienie tych zabiegów u siebie w prywatnych gabinetach za jakieś 300 zł i
          często po sprawdzeniu u kogoś innego okazuje się, że kobieta nadżerki nie ma.
    • brylantynka1 Re: co zrobic?? 27.08.05, 14:14
      Oznacza to,że brak tego śluzu może spowodować problemy z zajściem w ciąże??A my
      tak bardzo chcemy się starać o dzidziesad Czy mogłybyście napisać mi jaki jest
      koszt tego badania,które wy miałyście?
    • mika_p Re: co zrobic?? 27.08.05, 14:18
      Mmam doświadczenie z oboma zabiegami, i wypalaniem, i wymrażaniem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=18917633&a=18928367
      Doświadczenia są różne, jak wrzucisz temat "nadżerka" w wyszukiwarkę f. eMama,
      to znajdziesz jakies pół miliarda postów na ten temat.

NIe mam pjęcia, jak decydujacy jest stopien nadzerki. Z jednej strony, pierwszy
      zabieg miałam w wieku 19 lat i po prostu miałam (a kilka cykli później zaszłam
      w ciążę i była ona absolutnie bezproblemowa (podobno wpadkowe takie sąwink )),
      później doczytałam, ze niewskazane jest usuwanie nadżerki u kobiet, które nie
      rodziły, ale nigdzie nie było mowy o stopniach.

W przypadku wątpliwości moze dobrze by było skonsultować sie z innym
      specjalistą ? Wiesz, nie chcę być wredna, ale za zabieg usuniecia nadżerki
      lekarz bierze pieniadze i może być w jego interesie inne rozłozenie akcentów. Z
      drugiej strony, jesli dziecko planujesz w przyszłosci, to II stopien moze byc
      zbyt niebezpieczny na dłuższe czekanie (komórki z zaniedbanej nadzerki mogą,
      choc nie muszą, moga sie przekształcic w przedrakowe i rakowe).

Decyzję podejmiesz sama, ja tylko mogę na bazie własnych doswiadczen doradzac
      wymrażanie. Azot jest OK. Prąd jest straszny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka