Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński

30.08.05, 12:45
Mam pytanie. Mój zakład pracy zatrudnia mniej niż 20 osób tzn że za urlop
macierzyński będzie mi płacił ZUS. Jakie dokumenty i do kogo ( tzn do
pracodawcy czy ZUS-u ) dostarczam i kiedy mam je dostarczyć aby otrzymywać
pieniązki.
Obserwuj wątek
    • odessa2 Re: Urlop macierzyński 30.08.05, 12:58
      Tak i tak będzie ci płacił ZUS - nawet w ogromnej firmie.
      • lirio Re: Urlop macierzyński 30.08.05, 13:03
        W firmie powyżej 20 osób wypłaca pracodawca a nie ZUS.
        • klubiale1 Re: Urlop macierzyński 30.08.05, 13:18
          Zawsze wypłaca Zus, bo to zasiłek. tylko w dużej firmie w formalnościach
          pośredniczy pracodawca, a w małej trzeba wniosek złożyć samemu.

Najlepiej spytać w zakładzie pracy, czy coś przygotują, jakieś dokumenty i
          zadzwonić do Zus, aby dopytać się jakie papiery potrzebują i w jakim terminie.

www.zus.pl/
          może na stronie Zus znajdziesz coś więcej na ten temat.

www.zus.pl/swiadcze/zas003.htm
          Niezbędne dokumenty
          Dokumentem wymaganym do wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest zaświadczenie o
          przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem albo akt urodzenia dziecka -
          za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego
          dziecka. Do wypłaty tego zasiłku w przypadku przyjęcia dziecka na wychowanie
          wymagane jest zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie
          postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub przyjęcia dziecka na
          wychowanie w ramach rodziny zastępczej. Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez
          ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione
          na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych
          ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.
          • klubiale1 Re: Urlop macierzyński 30.08.05, 13:22
            www.zus.pl/formul/Z_3.pdf
            a tu jest formularz druku Z3 potrzebny do złożenia o zasiłek macierzyński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka