kasiaszu2 20.09.05, 15:22 Dziewczyny, co mozna zrobic na zaparcia? Strasznie sie z nimi mecze. Ruszam sie, jem duzo blonnika i nic mi nie pomaga . Znacie jakies dobre sposoby na taka dolegliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokons Re: Zaparcia ;( 20.09.05, 15:28 Są typowym elementem każdej ciąży Pojawiają się, gdyż twoje jelita pracują teraz mniej wydajnie, trawienie i wydalanie przebiega dużo wolniej. Kiedy maluch rośnie, macica zaczyna uciskać jelita i utrudniać ich "pracę". Stosuj nadal typową przy tej dolegliwości dietę. Jedz rano kilka namoczonych w wodzie suszonych śliwek. Pamiętaj, by w menu nie zabrakło błonnika (jak przy hemoroidach), pij soki warzywne i owocowe ale naturalnie wyciskane - te z kartonu mają za duzo cukru i nie sprzyjają trawieniu. Pomoże też szklanka wody z miodem i cytryną. Mieta pita trzy razy dziennie. Nie pij kawy, bo spowalnia trawienie. Nie przyjmuj żadnych leków przeczyszczających bez konsultacji z lekarzem - mój gin prosił żebym nie piła polecanych przezwszystkich sropków aptecznych na trawienie... rozleniwiaja jelita no i trudniej je będzie po porodzie ruszyć bez wspomagaczy do pracy! Też mam problemy z zaparciami no i ciąagle zmieniam sposoby by sie ich pozbyc i raz na dwa dni działają... Powodzenia PS. No i duzo pij - wody!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jamiva Re: Zaparcia ;( 20.09.05, 16:30 no i ja miałam na początku taki problem (1 trymestr) teraz to biegam i rano i wieczorem hihi mama poradziła mi świeże owoce na czczo - to działa! przynajmniej w moim przypadku poza tym: dużo pij, jedz często w małych porcjach i przegryzaj owocami/warzywami/przecierami bez cukru, zrezygnuj ze słodyczy koniecznie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
izoldziak Re: Zaparcia ;( 20.09.05, 16:40 Mój sposób - do śniadania świeże śliweczki lub gruszka. No i w ogóla dużo owoców i warzyw. Na mnie działa Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Zaparcia ;( 20.09.05, 16:43 Przypomnialo mi sie,ze pomarancza zjedzona na czczo dziala przeczyszczajaco,no ale nie zawsze. Naforum proponowano tez rozgryzanie pestek z winogron no ale ja omijam te owoce z powodu gigantycznej ilosci w niej cukru ale jesli je jadasz sprobuj ztymi pestkami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
modrooczka Re: Zaparcia ;( 20.09.05, 22:33 Jest taki syrop - nazywa sie Laktuloza, daje sie to nawet niemowlakom bo nie przyswaja sie w organizmie a udraznia troche jelita. Mi to polecil lekarz tuz przed porodem, ale wiem ze jest bez recepty. Spytaj wsojego lekarza o to, bo nie zawsze naturalne srodki wystracza a nie ma sensu sie tak meczyc. Laktuloza nie jest srodkiem przeczyszczajacym. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: Zaparcia ;( 21.09.05, 10:06 mi ostatnio dziewczyny poleciły LACTULOSUM 2X1łyzka pierwsza na czczo przed śniadaniem druga przed obiadem i na wieczur mas z głowy dobry jest też DUPHALAC 1X1 30 ml po śniadaniu polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Zaparcia ;( 21.09.05, 10:16 Sliweczki okazuje sie u mnie najlepsze ale okazuje sie, ze trzeba je specjalnie przygotowac. Wieczorem wsypac do kubka do 10 sztuk szuszonych wegierek (nie kalifornijskich...) zalac wrzatkiem do polowy iprzykryc talerzykiem... Rano uzupelnic szklanke goraca woda i zajadac sliweczki bardzo powoli je rozgryzajac i popic powstalym kompocikiem. Najlepiej nie jesc sniadanka do pol godziny... Smaczne i powinno zadzialac... Odpowiedz Link Zgłoś
mezi6 Re: Zaparcia 21.09.05, 11:13 Na mnie nie działały śliweczki a i cackać się z nimi trzeba - zalać odczekać zalać, ja jem codziennie dwa jabłka i rano na czczo piję parę łyków wody mineralnej. A jak i to mi nie pomaga to piję kawę Inkę. Od razu efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwunia1982 Re: Zaparcia 21.09.05, 13:26 Tylko proszę nie smiejcie się ale ja mam genialny sposób na zaparcia. TO SOK Z KAPUSTY KISZONEJ LUB OGÓRKÓW KISZONYCH. Oczywiscie odpowiednie ilości. Mniej więcej pół szklanki i po godzinie widac efekt. Można sobie zaserwować taką daweczkę ok 3 razy w tygodniu. Na początku martwiłam się czy nie ma w tych sokach za duzo kwasu ale zostałam uspokojona przez mamę. Jest tez w nich bardzo dużo magnezu więć same kozyści. Odpowiedz Link Zgłoś