Dodaj do ulubionych

DUPHASTON- czy potrzebny?????????????

20.09.05, 17:21
Lekarz kazał mi brać Duphaston (juz drugie opakowanie) 1 tabletkę 1 raz
dziennie.
Nie mam żadnych krwawień ani nie miałam w pierwszej ciąży.
Troszkę przez parę dni pobolewał mnie brzuch i to wszystko.
CZY TO NIE SZKODLIWE TAK SIĘ SZPRYCOWAC HORMONAMI?
Lekarz mówi, że to potrzebne, ale ja ciągle mam wątpliwości. Waham się czy
wykupić to drugie opakowanie.
Dodatkowo mam nudności i wymiotuję. Może Duphaston to jeszcze pogłębia.
Czy ktoś mi może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • myszka2232 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 20.09.05, 17:35
      ja tez go bralam ale odstawilam go sama gdy przeszlo mi leciutkie plamienie w 5
      tyg ale ci tego nie sugeruje tez bylo mi po nim potwornie niedobrze i ja uwazam
      ze jak nic sie nie dzieje to lekarz cie nie potrzebnie pasie tym bez wyraznej
      potrzeby wiec moze go zapytaj jaka jest przyczyna tego ze ci go zapisuje?
    • asiek252 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 20.09.05, 17:47
      Ja brałam przez na początku ciąży 1,5miesiąca Duphaston i kiepsko się czułam, ale wiedziałam ze robię to dla dobra dziecka i rzeczywiście ciąża została donoszona szczęśliwie , urodziłam zdrowego pieknego synusia. Na początkou ciąży bolał mnie brzuch , co moze oznaczac zagrozenie poronieniem. Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się. A te hormony są właśnie po to aby utrzymać ciążę. Na pewno nie zaszkodzą.Pozdrawiam gorąco i życzę dużo zdrówka. Asia i 3 miesięczny Krzyś
      • anulaaa Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 20.09.05, 17:48
        jesli nie ma wskazań to nie rozumiem po co ci to przepisałuncertain

***28tc***
    • fille Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 20.09.05, 18:15
      Mnie też kazał pomimo że nie miałam plamień tylko lekkie bóle podbrzusza.
      Poszłam od razu do innego lekarza i ten stwierdził że bóle są normalne bo macica
      rośnie i nic nie kazał brać. Nie wykupiłam nawet recepty i zmieniłam lekarza smile.
      Wiem że jest tańszy odpowiednik więc jeśli musisz brać ten lek to może warto
      poprosić o odpowiednik?

Małgosia
    • aga.roro Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 11:01
      a mi pan doktor przypisał juz na pierwszej wizycie, mimo, że wszystko było
      ok... Pisal mi ten duphaston i pisal uparcie, nawet w 7 m-cu!!
      na zasadzie: "boli panią brzuch?" ja "nie" dr: "no to zeby dalej nie bolal to
      duphastonik"... A ja juz znałam temat: lekarze (niektorzy) pisza recepty bo
      przedstawiciele medyczni na to wpływają, a wg opinii jesli są wskazania to ten
      lek na pewno pomaga utrzymac ciąże, a jesli sie nic zlego nei dzieje i się go
      bierze to na pewno nie zaszkodzi.
      Ja jednak przeczytałam w necie ulotkę i stwierdzilam ze nie mam ANI JEDNEGO
      objawu z wskazan do użycia, a poniewaz lek jest hormonalny to postanowilam nie
      łykać. Bo niby dlaczego mam łykac lek hormonalny PROFILAKTYCZNIE??? Nie
      wykupiłam ani jednej recepty. Cała ciąża przebiegała ok, jestem w 4 dni po
      terminie porodu (z OM termin mam na 17.09, z usg byl na 10.09).
      Ale Ty zrob jak uważasz, pobolewał Cię brzuch, więc to moze byc wskazanie.
      Pozdrawiam!
    • misia_7 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 11:34
      w mojej pierwszej ciazy (której nie utrzymałam) dostałam duphaston na
      plamienia. Oznaczyłam sobie swój własny progesteron i teraz nie dam sobie
      wciśnąc zadnego Duphastonu, bo u mnie przyczyną plamień nie jest niedomoga
      lutealna.
      jedna z dziewczyn pisze, że miała brać do 7 miesiaca - z tego co się orientuję,
      to łyka sie ten lek do czasu gdy łozysko stanie sie wydolne czyli do 12-16 tc?
      • kwiatek1980 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 13:05

lyka sie do 20 tygodnia a w niektorych przypadkach i dluzej.
        • malgolkab Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 14:40
          ja mam brac do konca 5 miesiaca. a wogole, to nie rozumiem, ze niektore
          dziewczyny w takich sprawach maja wieksze zaufanie do obcych z forum niz
          swojego lekarza. przeciez ginekologa mozna wybrac, to wybierzcie takiego,
          ktoremu ufacie. jak moze to ocenic osoba, ktora cie nie badala??? pzdr
          • agaglo Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 18:26
            Szukanie lekarza to jak szukanie mechanika samochodowego - do którego nie
            pójdziesz to inna diagnoza.
            Ja wiem jedno - żadnemu lekarzowi nie trzeba ślepo wierzyć - to tylko ludzie.
            Moga się mylić, mogą na nich duzy wpływ miec przedstawiciele handlowi, itd.
            Nie wierze też, że tabletki hormonalne nie mają kompletnie żadnego wpływu na
            mój organizm i dziecka. A jeśli teraz mam za wysoki poziom progesteronu?

Lekarz kazał mi brac tylko 1 tabletkę Duphastonu dziennie.
            A wy ile brałyście/bierzecie?
            • a_pynia Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 20:55
              Gdzieś czytałam (szukam, ale jeszcze nie znalazłam, gdzie), że duphaston i
              luteina to bardziej mają działać na psychikę przyszłej mamusi. Druga strona
              medalu to naciski firm farmaceutycznych.
              I jeszcze jedno: czy przy okazji brania duphastonu macie L4? Mnie mój gin też
              przepisał duphaston przy okacji 2-tygodniowego L4 w 8tc - źle znosiłam upały.
              To zabezpieczenie na wypadek kontroli ZUS, że były wskazania do zwolnienia
              lekarskiego. Niestety dla ZUS-u ciąża i jej wczesne objawy to nie powód do
              siedzenia w domu...
    • nora01 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 21.09.05, 22:00
      Ja łykałam do 9 tc. Dziecko jak malowane. Koleżanki też. Lepiej zażywać
      profilaktycznie niż potem żałować, tym bardziej, że to tylko kilka tygodni.Z
      tego, co pamiętam zażywanie ma największy sens wtedy, gdy nie wykształciło się
      jeszcze łożysko. Nie lekceważyłabym zaleceń lekarza, bo ma wiedzę większą od
      Ciebie. Co do wymiotów miałam je w trakcie zażywania D., jak i później nawet
      jeszcze silniejsze, więc nie łączyłabym tak do końca tych 2 rzeczy. Choć z 2.
      strony słyszałam, jak jedna lekarka mówiła, że właśnie występowanie wymiotów
      świadczy, o tym że ciąża jest właściwie podtrzymywana od strony hormonów i
      wtedy branie dodatkowych środków nie jest już potrzebne.
    • aga162 Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 22.09.05, 16:54
      też biorę duphaston i to dwa razy dziennie. Miałam już jedno poronienie, a na
      poczatku tej ciąży miałam dość częste bóle brzucha. Z tym, ze mi lekarz
      powiedział, ze będę łykac pewnie do 7 miesiąca. Trochę boję się, że to może
      zaszkodzić Dzidzi (szczególnie po tym jak przeczytałam Wasze posty). Jednak
      lekarz mówi, że póki co, odstawienie może grozić poronieniem, więc biorę sad
      Do lekarza mam zaufanie, więc mam nadzieję, że dobrze robię...
      • malgolkab Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 22.09.05, 17:11
        dobrze robisz. ja tez biore to co lekarka kaze, akurat w tym wzgledzie jest dla
        mnie osoba najbardziej kompetentna (nie urazajac nikogo). w koncu jaki sens
        chodzic do lekarza, jesli sie nie stosuje do jego zalecen
        • f-uncia Re: DUPHASTON- czy potrzebny????????????? 22.09.05, 17:16
          ja bralam do 12 tyg z powodu "twardej macicy", przepisalo mi niezaleznie dwoch
          lekarzy. Poza tym juz przed ciaza mialam troche zachwiana gospodarke hormonalna.
          A o tym nie kazdy musi wiedziec zanim nie zrobi badan. Nic mnie nie bolalo, nie
          mialam krwawien. Najpierw mialam opory zeby brac, a potem zeby odstawicsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka