Dodaj do ulubionych

Pytanie do nauczycielek

27.09.05, 10:49
Jeśli wsród was sa nauczycielki oczekujące dzidziusia, mam pytanko: czy jest
jakiś przepis mówiący o tym że nauczycielki ciężarne nie muszą chodzić na
dyżury? Dzieki za odp. Ja jestem dopiero w 13 tyg. ciąży, dyzurów mam sporo w
tyg.................
Obserwuj wątek
    • kasiulka82 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 11:01
      Ja od początku ciąży nie chodzę na dyżury. Wprawdzie teraz nie pracuję, bo już
      od 3 tygodni jestem na zwolnieniu. Musisz to zgłosić, koniecznie. Nie wiem czy
      rządzą tym jakieś przepisy, ale nie słyszałam o szkole, w której kobiety w
      ciąży dyżurowały.
    • eewaa3 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 11:05
      Hej,jestem n-lka w 29 tc,i prawie od poczatku ciąży jestem na zwolnieniu,także
      wszystkie dyzury,rady itp "upiekły"mi sie.Ale moge powiedziec,ze jak ja juz
      bylam na zwolnieniu(w ciąży)to dwie moje koleżanki z tej samej szkoły tez były
      w ciąży-i pracowały, i z tego co wiem,były zwolnione z dyzurów,jak sie zle
      czuły to mogły wyjść z rady np.itp;nie miały też żadnych dodatkowych zajęc.Nie
      wiem czy jest na to przepis(pewnie jakis jest),ale duzo na pewno zalezy od
      dyrekcji.i musze powiedziec,ze nasza dyrekcja do "najmilszych"nie nalezy,ale
      pod tym względem zachowała sie naprawde ok.Pozdrawiam serdeczniesmile
    • adanko77 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 11:13
      ja tez nie wiem czy instnieja jakies przepisy ale moze porozmawiaj z dyrekcja-
      przeciez stanie na dyzurach jest uciazliwe bo halas i dzieciaki biegaja-poza
      tym powiedz ze potrzebujesz tej przerwy na zjedzene sniadania i toalete ( w
      ciazy przeciez czesto sie chodzi)-powinni dostosowac warunki do ciebie
    • winky2 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 11:15
      Nie wiem dokładnie jaki to przepis, ale wiem, ze jest. Od 3 miesiaca jest się
      zwolnionym z dyżurów.
    • agnes783 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 11:30
      W tym tygodniu powiem o moim " stanie błogosławionym" dyrekcji i o ewentualnym
      zwolnieniu z dyżurów.Dzięki mamuśkismile
      • styskadob5 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 12:57
        jestem w 38 tygodniu, teraz na zwolnieniu. Na dyżury chodziłam jak mi się
        chciało, ale dzieciaki były w porządku - omijały mnie szerokim łukiem, miałam
        duzo dodatkowych zajęć i równiez w nich uczestniczyłam. To zależy jak się
        czujesz. Ja nie miałam zamiaru się tłumaczyć z nieobecności na dyżurach, bo
        wszyscy wiedzieli , że jestem w ciąży, a na korytarzu była druga dyżurująca.
        Oszczędzaj się lepiej. I tak ta robota jest wyczerpująca, a zwłaszcza będąc w
        takim stanie męczysz się szybciej a przed tobą jeszcze sporo miesięcy.
        • m_golightly Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 13:09
          ściągnięte ze strony
          www.edukator.org.pl/display.php?ID=277&INDEXSTART=0
          "podczas ciąży, począwszy od jej 6 miesiąca, nie obowiązują Panią
          dyżury na korytarzu podczas przerwy (pod warunkiem jednak, że wcześniej
          przedstawiła Pani swojemu pracodawcy zaświadczenie lekarskie
          potwierdzające stan ciąży), w okresie ciąży jest Pani również
          pracownikiem podlegającym szczególnej ochronie, co jest zawarte w
          odpowiednich przepisach Kodeksu Pracy, dotyczących ochrony pracy kobiet."

ja nie mam już tego problemu bo pracuję na uczelni ale pamiętam, że wiele zależy
          od dyrekcji, w mojej ex-pracy koleżanka została zwolniona z dyżurów z chwilą
          zgłoszenia przez nią ciąży u dyrektora, wprawdzie sama o to spytała ale dyrektor
          zgodził się bez problemu i nie musiała czekać do 6 miesiąca, pzdr
          • niess Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 13:51
            U mnie było podobnie, tzn. na początku ciąży dyżurowałam, ale od zdarzenia,
            kiedy pewne dziecko wpadło na mnie rozpędzone z zakrętu na korytarzu, poszłam
            po rozum do głowy i zapytałam dyrektora, czy zwolniłby mnie z dyżurów.
            Oczywiście zgodził się bez żadnego problemu.
            • azija1 Re: Pytanie do nauczycielek 27.09.05, 13:59
              Wprawdzie ja jestem na zwolnieniu, więc na razie dyżury mnie nie dotyczą, ale w
              zeszłym roku moja koleżanka była w ciąży i gdziś do 6 miesiąca faktycznie
              dyżurowała. W mojej szkole jak nie padniesz na posterunku smile to nikt cię z
              niczego nie zwolni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka