Dodaj do ulubionych

Przyszłe Mamy z Poznania

30.09.05, 11:09
Witam, czy są na forum dziewczyny z Poznania, które spodziewają się maleństwa?
Ja jestem w 6tc i nie mogę doczekac sie kolejnych wizyt i ginekologa zeby
popatrzec na naszego Groszka.
Napiszcie, czy chodzicie na jakies cwiczenia, baseny itp.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • muchomorek23 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 12:07
      CZeść,
      ja jestem. To mój 27 tc.
      A co do basenu to chodziłam, ale potem mój gin mnie nastraszył i miałąm leżeć a
      teraz znowu czasami chodzę. No i oczywiście spacery są zalecane. Tak słyszałam,
      że lepiej w I trymestrze się nie przemęczać i dużo odpoczywać.
    • a.prentka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 12:11
      Cześć, jestem z Poznania (25tc), to juz moja druga ciąża. Do tej pory chodziłam
      regularnie na basen ale pojawiły się skurcze więc chwilowo muszę troszkę
      odpuścić...
      Pozdrawiam
      • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 14:37
        A na jaki basen chodziłyście?
        Ja myśle o tej małej na piastowskim, chodziłam tam na aerobik wodny rok temu.
        Ale moze macie jakieś inne dobre, sprawdzonesmile
        I jakie "ćwiczenia" na basenie wykonywałyście? Zwykłe rekreacyjne pływanie?
    • ewik153 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 12:15
      Witam, tez jestem z Poznania!!! Staram sie duzo spacerowac. Pryed ciaza
      biegalam ale lekarz zabronil. Mysle o basenie ale poki co jestem chora no i nie
      mam jeszcze stroju. Podobno trzeba uwazac na infekcje i profilaktycznie brac po
      basenie lactovaginal.
    • dawn7 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 12:18
      witaj, jestem obecnie w 30 tc, ale podobnie jak przedmówczynie też muszę się
      oszczędzać (od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu). chodzę tylko na spacerki i
      raz w tygodniu na gimnastykę w szkole rodzenia
      pozdrawiam
    • mroova Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 13:09
      Ja już jestem po ciąży, nawet dwóch, ale tak lubię ten stan, że zaglądam często
      na to forum. Chodziłam na gimnastykę dla ciężarnych na basen przy Drodze
      Dębińskiej, ten taki nowy. To było rok temu. Nie zdarzyły mi się wtedy żadne
      ginekologiczne przykrości, więc można powiedzieć, że pod tym względem ten basen
      był bezpieczny. Pamiętam, jak też nie mogłam doczekac się kolejnych wizyt i usg,
      co parę dni czytałam w książkach i internecie jak aktualnie wygląda moje
      dziecko, ile waży, co już mu urosło. Myślę o trzecim dziecku, ale jak my wtedy
      pomieścimy się w samochodzie...
    • nadzieja15 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 14:00
      to mój 13 tydzień, przez te poprzednie czułam się straszliwie zmęczona i śpiąca,
      no i miotały mną wymioty - więc o żadnej aktywności nie myslałam, teraz jest
      troche lepiej, więc chyba wezmę się za poszukiwania jakichs fajnych zajęć,
      słyszałam coś o jodze dla ciężarnych, zaczyna mi już trochę wystawać brzuszek -
      gdzie kupię coś odlotowego i wygodnego?
      • muchomorek23 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 14:11
        Sklepy znajdziesz: na POlnej, taki duży na rogu - duży wybór, różne ceny, w
        H&M - najwięcej w Browarze, podobno na Wilkiej przy Garbarach. CZy odlotowe to
        nie wiem, wsztstkie te ciuchy są jakieś takie sobie i generalnie są dość
        drogie, jak na takie krótkie noszenie.Ale przecież w czymś trzeba chodzićwink a
        tu zimno się zrobiło.
        ja zastanaiwam się jakie sobie buty kupić, bo z zeszłych sezonów już do niczego
        się nie nadaje, a z drugiej strony stopa mi się powiększyła i nie wiem co
        zrobić a tu do końca grudnia jeszcze trochęc czasu.
    • mrrkot Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 15:06
      hejka smile też jestem z Poznania smile
      u mnie leci 11 tydzień smile
      jeśli chodzi o zajęcia ruchowe, to chodzę na siłownie (niestety nieregularnie),
      trochę na spacery. Zamierzam się zapisać na aerobik w wodzie,ale na razie na
      ten "normalny". Mój lekarz powiedział, że jak wszystko jest ok. to można
      wszystko robić (oprócz jazdy konnej i roweru po wertepach). Nie zabraniał
      zadnego rodzaju ćwiczeń na siłowni, byleby nie przeginać z wysiłkiem.smile
      pozdrowionka smile
      a tak przy okazji, to gdzie rodzicie ???
      • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 15:09
        Mrrkot,
        ja jestem dopiero albo juz smile w 7 tygodniu i nie mam pojęcia gdzie bedę rodzic.
        Chciałabym w Poznaniu hihi smilePewnie Polna albo Raszei. Ciągle kusi mnie ten
        poród w wodzie. Macie więcej info na ten temat?
        • muchomorek23 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 15:32
          Ja chyba na POlnej. A co do porodu w wodzie to podobno, bo na pewno nie wiem
          ale w Raszei korzysta się z wanny a sam poród jest poza nią, więc to nie jest
          typowy poród w wodzie. Musiałabyś to sprawdzić, bo tak właśnie słyszłąam. MOja
          znajoma tam rodziła i bardzo sobie chwaliła.
    • mrrkot Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 15:47
      niestety nie wiem jak to wygląda z porodami w wodzie w Poznaniusmile bo tak rodzić
      nie będę smile
      Ja jestem raczej zdecydowana na poród w Św. Rodzinie. Mam nadzieje, że będzie
      wszystko ok... jeszcze tyle czasu zostało, że nie ma się co na zapas martwić.
      Ale wiedzieć co i jak zawsze warto....smile
    • sszalwia Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 17:34
      Dziewczyny, gdzie w Poznaniu wybrać się na naprawdę dobre USG, z dobrze
      odczytującym specjalistą? Na Polną czy może do jakiegoś gabinetu prywatnego?
      Jakie są ceny?
      Pozdrawiam Poznaniankismile
      • karola_pp Re: Przyszłe Mamy z Poznania 01.10.05, 23:48
        od mojej gin dostałam namiary na kobietę, która ponoc super zna sie na USG.
        Nawet moja ginekolożka powiedziała że takich "super znajacych sie" jest w
        poznaniu 3. Ja właśnie idę 10.X. na takie badanie. chodzi o dokładne przebadanie
        płodu (główka, serduszko..)w razie czego, po porodzie, będzie mozna działać
        natychmiast a nie dopiero diagnozować.
        U kobiety trzeba sie zapisywać i może się zdarzyc że sie nieco poczeka na swoją
        kolej - babka ma wzięcie.
        USG jest dość drogie - 200zł.
        gdyby ktoś chciał skorzystać: dok. M. Ropacka, ul. Tęczowa 12(tel.861-97-15 -
        rejestracja).jak będę po, to moge potem coś naskobać, czy warto (choc myślę że
        na pewno warto, chociażby dla własnego spokoju) i jak to wyglada.
        • mroowka USG TRÓJWYMIAROWE 04.10.05, 09:02
          Dziewczyny, gdzie i za ile mozna zrobić trójwymiarowe USG? Podajcie telefony i
          adresy. Pozdrawiam
          • alexsc Re: USG TRÓJWYMIAROWE 05.10.05, 09:23
            hej, ja właśnie robiłam 3D kilka dni temu (18 tydzień) na Polnej, u pani dr
            Bednarek, płaciłam 100 zł. Poleciła mi ja moja ginka - Beata Kubiaczyk Paluch.
            Bedę rodzić na Polnej bo ze Św Rodziną mam złe wspomnienia.
      • ania788 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 05.10.05, 13:49
        Ja też polecam dr Ropacką. Jadę do niej 12.X na połowkowe USG. Byłam też w
        okolicach 12 tc.
        • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 12.10.05, 14:57
          Dziewczyny co to jest to USG połówkowe? Jestem w 8 t i nie wiem kiedy powinnam
          pytać lekarza o cos takiego.
          Dziękuje za wyjasnienia.
    • a.prentka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 18:40
      Ja będę tak jak ostatnio rodziła na Polnej. Nie korzystałam z USG poza
      gabinetem mojego lekarza prowadzącego, jestem zadowolona.
      Pozdrawiam
      P.S. słyszałam, że jest też jakiś sklep z odzieżą ciążową w "Okrąglaku".
      • sszalwia Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 18:43
        a.prentka napisała:

> Ja będę tak jak ostatnio rodziła na Polnej. Nie korzystałam z USG poza
        > gabinetem mojego lekarza prowadzącego, jestem zadowolona.
        > Pozdrawiam
        > P.S. słyszałam, że jest też jakiś sklep z odzieżą ciążową w "Okrąglaku".

W Okrąglaku jest sklep Bebefield wink
        www.bebefield.pl./
        • agawars Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 19:22
          czesc ! ja jestem w 31 tyg . na usg bylam u doc Ropackiej na teczowej , ma
          podobno dobry aparat i jest specjalista od patologii ciazy .
          • ninka32 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 30.09.05, 19:51
            Jestem z Poznania jestem juz po porodzie ale w czasie ciazy chodziłam na basen
            do Fregaty na Górnej Wildzie- polecam , specjalne zajęcia dla kobiet w ciazy,
            basen kameralny, woda cieplutka , ozonowana i fajni instruktorzy. teraz chodzę
            tam z maluszkiem na lekcje pływania- tez super. Rodziłam na Polnej i tez było
            ok. Fakt ,że urodziłam szybko i bez komplikacji.Ale co do personelu
            opiekującego sie po porodzie to mam zastrzeżenia. Wiem ,że poród w wodzie jest
            na Lutyckiej ale jak dokładnie wygląda nie wiem.Zajrzyjcie na stronę
            szpitala.Pozdrawiam wszystkie ciężarne i zycze szczesliwego rozwiazania. A co
            do USG to miałam lekarza z Polnej i robił mi tam kilka razy , naprawdę dobre.
            Jest jeszcze 3 wymiarowe tam ,ale odpłatnie 200 zł.
            • ninka32 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 03.10.05, 13:15
              Pomysł ze spotkaniami świetny. Co do basenu w zeszłym roku płaciłam we Fregacie
              na Wildzie 20 zł za godzinę. Basen dla dzieciaczków teraz kosztuje 30 zł za
              godzinę ale płatne z góry za cały miesiąc. Ja miałam USG nagrane na kasetę VHS
              w 15 tygodniu na Polnej. Lekarz dr Kędzia przyjmuje na Sokoła- ma bardzo dużo
              pacjentek. Konkretny i kompetentny. Pozdrawiam.
              • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 06.10.05, 15:34
                Ninka napisz mi czy jesli chce miec nagrane USG na kasete, to muszę na badanie
                przyniesc wlasne kasete? Jesli tak to czy to są takie male do kamerki czy
                normalne VHS? Czy moze jeszcze inaczej to wygląda? Za 4 dni ide na drugie USG i
                chcialabym wykorzystać okazje i poprosic o nagranie badania.
                Pozdrawiam
                Asia
    • mroova Re: Przyszłe Mamy z Poznania - Mama Klub 30.09.05, 22:53
      Witam serdecznie Mamy - Ciężarówki,
      na imię mam Patrycja, mam dwójkę dzieci - Michała (10 lat) i Helenkę
      (8 miesięcy). Od dawna już myślę o zorganizowaniu poznańskich
      ciężarnych w Mama Klubie. Miałoby to być miejsce, gdzie mamy mogłyby
      spotkać się, napić zdrowego koktajlu, porozmawiać o lekarzach,
      szpitalach, wyprawce, swoich radościach i obawach oraz wysłuchać
      niedługiego i ciekawego wykładu położnej, psychologa, kosmetyczki,
      dietetyka.
      Udział w tych spotkaniach byłby oczywiście bezpłatny, chciałabym,
      żeby odbywały się one co dwa tygodnie, w soboty ok 15, w jednej z
      kawiarenek w okolicy Starego Rynku (najbardziej lubię Czekoladę, a w
      niej czekoladę właśnie i pietruszkową lemoniadę).
      Pozwoliłam sobie napisać do Was, żeby poznać Waszą opinię na temat
      mojego pomysłu - jakie tematy spotkań byłby dla Was interesujące,
      czy proponowany przeze mnie termin jest akceptowalny, no i
      najważniejsze - czy w ogóle byłybyście zainteresowane takimi spotkaniami.
      Z niecierpliwością oczekuję Waszych odpowiedzi - jeśli "dodacie mi
      skrzydeł", to spotkania zaczniemy już w październiku...
      Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia i radosnego oczekiwania.
      • koralik27 Re: Przyszłe Mamy z Poznania - Mama Klub 30.09.05, 23:02
        hej smile

ja tez jestem poznanska mama - mam Marcinka urodzonego w maju

i pomysl mroovy popieram!
        i buziaki serdeczne przesylam!
        smile

pzdr,
        koralik
        • dyzio112 Re: Przyszłe Mamy z Poznania - Mama Klub 01.10.05, 13:34
          Witam serdecznie
          Jestem mamą dwuletniego Jasia, drugie w brzuszku.
          Uważam, ze pomysł jest znakomity.
          Mi godz. i termin pasuje. Tematy spotkań również.
          W takim razie czekam na dalsze propozycje.
          Magda
      • astrom Re: Przyszłe Mamy z Poznania - Mama Klub 01.10.05, 17:40
        cześć dziewczyny!
        Jestem mamą 2 letniej Basi i jestem w 20 tyg.ciąży z drugą dziewczynką.Podoba
        mi się pomysł spotkań.Chętnie bym się na nim zjawiła.To kiedy pierwsze?
        Pozdrawiam!
      • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania - Mama Klub 03.10.05, 08:37
        Pomysł swietny. Koniecznie daj znać kiedy ruszą spotkania. Co do aerobiku w
        wodzie to ja płaciłam rok temu 18 zł za 45min na Pływalni na Ratajach.Jak
        wykupisz karnet jest taniej. A ile kosztuje ten basen na Wildzie?
    • leni_wa Re: Przyszłe Mamy z Poznania 01.10.05, 18:02
      witajcie!
      tez jestem z Poznaniasmile. Jeszcze nie chodze do szkoly rodzenia, ale lada dzien
      sie zapisze. na ta z joga. o basenie tez myslalam. we wtorek idziemy na nagdanie
      usg na plytke, ale lekarz mowi, ze to juz troche za pozno (17tc).
      Pozdrawiam Was serdecznie!!!
      • zizuzazul Re: Przyszłe Mamy z Poznania 02.10.05, 11:01
        Cześć, też jestem z Poznania smile
        Leni_wa, napisz więcej o tym usg na płytce? Gdzie to zrobisz i jaka jest cena?
        A w którym tyg. jest ok? Ja teraz jestem w 14.
        Proszę też o namiary na dobrych specjalistów od USG. Chodzę prywatnie do
        lekarza z Polnej, ale nie miałam badania przezierności ani pomiarów żadnych
        kości i się zastanawiam, czy on widział, że jest ok i dlatego nie mierzył, czy
        zlekceważył. Chciałabym to z kimś skonsultować. Czy znacie jakichś niezłych
        lekarzy przyjmujących gdzieś w centrum?
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy z Poznania!
      • jaonna1 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 02.10.05, 20:14
        też jestem z poznania jestem w 11tyg. planuje poród na polnej ale jeszcze sie
        mogą zmienić plany. dziewczyny jakie są ceny za gimnastyke w wodzie za godz?
        • kiniahardek Re: Przyszłe Mamy z Poznania 03.10.05, 19:05
          czesc ja tez jestem z poznania termin ma na luty2006.ja bede pewnie rodzic u
          raszej tylko nie wiem czy to dobry szpital...??????????????
      • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 03.10.05, 08:38
        Hej a gdize na joge bedizesz chodzic? Jakie są ceny?
        Pozdrawiam
    • a.prentka Re: Mama klub 01.10.05, 22:44
      Pomysł bardzo mi się podoba. Mam dwuletnią córeczkę i drugą w brzuszku. Czy
      można ci jakoś pomóc organizacyjnie?
      Pozdrawiam smile
      • mroova Re: Mama klub 01.10.05, 22:58
        Bardzo dziękuję za zaofiarowanie pomocy. Już wiele spraw mam zaplanowanych i
        "nagranych", teraz tylko pozostaje zorganizować same kobietki. Napisałam o
        Klubie jeszcze raz na tym forum i na "w oczekiwaniu". Jak już dokładnie będe
        znała termin i miejsce, to napiszę do wszystkich, podam swój telefon i wtedy się
        juz na 100% dogadamy. Myslę, że powinno nas być kilkanaście - więcej się nie
        zmieści, a mniej, to mało szansy do wymiany doświadczeń. Jak będzie bardzo dużo
        chętnych (oby!), to zrobimy dwie tury. Jeszcze raz dziękuję.
        • kurczaczekp Re: Mama klub 02.10.05, 10:58
          Hej dziewczyny!
          Ja również mieszkam w Poznaniu. Obecnie jestem w 40 t.c. i lada dzień, a w
          zasadzie lada chwila będe rodzić. Też chętnie bym się z Wami spotkała, tylko
          boję się ze na spotkanie pazdziernikowe to moge się nie załapać smile
          pozdrawiam,
          Paula
          • suerox Re: Mama klub 02.10.05, 22:22
            Witam! Jestem z okolic Poznania i chętnie się przyłączę. Jestem w 27 tygodniu
            ciąży z drugim maleństwem.Pozdrawiam
    • marybg Re: Przyszłe Mamy z Poznania 03.10.05, 12:54
      Witam ja też jestem poznańską mamą.Moja dzidzia ma już 25 tyg.!Czekam na newsy
      dotyczące spotkania!Pozdrawiam wszystkie pyrki!
    • begonia2 Re: Przyszłe Mamy z Poznania 03.10.05, 13:44
      witam!!ja jestem z moja dzizidza juz 10 tygodni!!jutro do gin.na 2 wizyte i
      denerwuje sie czy wszytko ok??
      ja chodze do dr.kubiaczyk-paluch.polecam goraco.
      • medussa7 Mama Klub 04.10.05, 20:15
        Ja tez jestem chętna! Jestem z Poznania, siedzę na zwolnieniu i kompletnie nie
        mam co ze sobą robić.Jestem w 7 tyg. Mroowa! Pisz smiało kiedy i gdzie. Ja
        nawet byłabym chetna na wspólne wypady czy spacerki w tygodniu jak moja cała
        rodzinka jest w pracy.
        • mroova Re: Mama Klub 04.10.05, 21:48
          Mam ogromna prosbe do wszystkich zainteresowanych naszym Klubem - napiszcie na
          moj gazetowy adres jakie terminy Wam pasuja - w weekend czy w dzien powszedni,
          w jakich godzinach - jak bedzie wiecej chetnych to zorganizujemy dwie grupy.
          Musze jednak wiedziec wczesniej, zeby porozmawiac z goscmi specjalnymi - na
          pierwszym spotkaniu bedzie to polozna prowadzaca szkole rodzenia z joga. Moze
          byc ciekawie... Szykujcie sie na trzeci tydzien pazdziernika.
          • ewik153 Re: Mama Klub 05.10.05, 11:48
            Hej, i ja chętnie bym się przyłączyła. Nie znam jednak Twojego adresu mailowego
            i nie mogę przesłać swoich propozycji terminowych. Ściskam Ewa i Maleństwo (16
            tydzień)
            • mroova Re: Mama Klub 09.10.05, 20:32
              adres pokaże się, gdy klikniesz na mój podpis, ale napisze też: mroova@gazeta.pl
    • mroowka Re: Przyszłe Mamy z Poznania 06.10.05, 10:10
      Hej dziewczyny a jak Wasze samopoczucie?
      Ja zaczynam 8 tydzien i jak do tej pory czuje sie dobrze, nie licząc lekkiego
      bólu brzucha czasami i zawrotów głowy.
      Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie.
    • mrrkot usg i basen dla mam z Poznania 12.10.05, 15:33
      Hejka smile
      Odpowiadając na Wasze zapytania co do usg.
      Byłam u dr Sosnowskiej prywanie na usg na NT w 12 tyg. Została mi polecona jako
      baardzo dobra specjalistka. Ja ją też baaardzo polecam- kobieta jest przede
      wszystkim profesjonalistką, ma specjalizacje w badaniach usg płodu, certyfikaty
      z Londynu, itp. Ciągle się dokształca, jeździ na sympozja. Wszystkie swoje
      badania wysyła do Londynu (tam gdzie zrobiła ten międzynarodowy certyfikat).
      Całe badanie trwa zazwyczaj dość długo. Wszystko tłumaczy, pokazuje na
      monitorze co gdzie jest, można ją o wszystko zapytać i zawsze odpowie. Nie ma
      się wrażenia, że trzeba już wychodzić, po pani doktor się gdzieś spieszy, albo
      następni klienci czekają, a to jest bardzo ważne. Byłam w gabinecie usg na
      Palacza 117a. Wyposażenie - to najnowszy sprzęt do usg, w tym też i 3D. Ja
      zapłaciłam za prawie godzinne badanie przezierności karkowej (NT), echo
      serduszka, wymiary, ogólne badanie dziecka (czy spawne ruchowo, czy narzady
      wykształcone- p. doktor to widziała, ja nie smile mimo, że pokazywała) zapłaciłam
      150 zł. Może to nie jest mało, ale byłam na usg w szpitalu i tylko się
      wkurzyłam bo babsztyl który to robił powiedział, że jest ok i to wszystko...
      Wiem, że usg 3D kosztuje 250 zł- opcja ze wszystkim czyli z fotkami, nagraniem
      filmiku dvd, no i badanie oczywiście. Ale kobieta w porządku, bo nas na to nie
      naciągała i powiedziała, że to najlepiej zrobić w 22-24 tyg. kiedy widać na usg
      jeszcze całe dziecko, ale jest też bardziej widoczne niż teraz smile
      Siostra mojego męża też u niej była niedługo przed porodem i też siedziała
      długi czas, bo p. doktor sprawdzała rozwój poszczególnych części mózgu dziecka-
      czy wszystko ok. Tak więc baaaaardzo mocno polecam dr Sosnowska na usg.
      Jeśli chodzi o pływalnie to ja chodze na aerobikk w wodzie na Drogę Dębińką-
      AWF. Na razie chodze na normlany (wykupuje się karnet na miesiąc- 20
      zł/zajęcia), ale jest też aerobik dla ciężarówek- w niedziele o 20.00 (też 20
      zł/ wejście) bez karnetów- można zawsze przyjść. Pytałam instruktorke jak to
      wygląda- jest to bardziej relaks, wypoczynek niż jakieś ćwiczenia, bo chodzą
      tam dziewczyny w zaawansowanych ciązach- tak ok. 5 mies., a nawet jedna chodzi
      w 8 smilesmile
      pływalnia jest bardzo ok. Ciepła woda w basenie, i w ogóle jest tam ciepło smile
      pozdrowionka smile
      • mroowka Re: usg i basen dla mam z Poznania 16.10.05, 18:42
        Czy możesz podać namiary na dr Sosnowską.
        Pozdrawiam
        • mrrkot Re: usg i basen dla mam z Poznania 17.10.05, 11:44
          już pisze smile
          dr Mariola Sosnowska tel. 602 645 250. Nr stacjonarny gabinetu usg na Palacza
          mam w domu. Ale jak do niej zadzwonisz, to ona Ci poda nr do rejestracji i
          powie w który dzień tam przyjmuje.
          powodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka