o_l_a3 04.10.05, 12:08 Doradźcie proszę, bo nie wiem na kogo sie zdecydować )ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enceinte Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 04.10.05, 13:28 Mam ten sam problem. Osóbka-Morawski jest tańszy niż Roszkowski - to może być argument. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 04.10.05, 13:30 Miałam ten sam-poszłam do Osóbki Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 19:37 Ja bylam tylko u Roszkowskiego i bb mi sie podoba ten lekarz, nie dosc ze chyba jest dobrym specjalista to jeszcze symaptyczny i komunikatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
panda20031 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 04.10.05, 13:49 Uspokojenie się, że z dzieckiem wszystko w porządku jest chyba warte każdych pieniędzy. Zdecydowanie polecam Roszkowskiego, ma on wszystkie niezbedne certyfikaty europejskie dotyczące usg. Chyba tylko kilkunastu lekarzy w Polsce je ma... Warto choś raz do niego pojść, najlepiej na usg połówkowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 04.10.05, 13:51 Innym jest Zwoliński( też W-wa)- Zwoliński 200zł, Roszkowski 300zł- te same certyfikaty( szczegół- te certyfikaty dotyczą badań 11-14tc a nie np połówkowego). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 12:46 Osobka Morawski bardzo mi sie podobal jako lekarz specjalista, mimo wielu negatywnych opini z forum ze jest nierozmowny, ze badanie trwa 10 minut u mnie bylo wrecz przeciwnie, duzo wyjasnial, badanie trwalo ponad 30 minut chociaz mam wrazenie ze sprzet na ktorym pracuje nie jest najlepszy a film ktory nagral jest kiepskiej jakosci i wrecz sie zacina - musial byc jakis blad, opis badania jest srednio rozbudowany podobalo mi sie ze nie wyznaczal terminu porodu jak to inni uwielbiaja wyliczac i czym sie potem pacjentki denerwuja wazne jest tez to ze do wymiarow dziecka liczonych na maszynie podchodzil bardzo elastycznie, podkreslal ze z wymiarow dziecka nie wychodzi jego wiek ale sredni wiek ciazy w stosunku do statystycznych danych liczonych wg OM Odpowiedz Link Zgłoś
linearka Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 12:58 Nie przesadzacie troszkę? Sorek, może się nie znam, ale z opisu an_ni nie wynika nic ponad to co ja się dowiaduję u swojego lekarza prowadzącego na każdej wizycie USG. Nie łapię więc po co płacić 300 PLN za badanie u lekarza ze znanym nazwiskiem (stąd ta cena) Tak jak dentystę, tak ginekologa mam jednego, zaufanego, nie wyobrażam sobie ganiać na każde badanie do gościa, który w danej dziedzinie ma większą ilość certyfikatów, nie dziwię się, że w kółko czytam że ta ciąża taka męcząca jest... Przecież dużo zależy też od sprzętu, jak ciąża przebiega prawidłowo to na każdym widać to samo, a jak są komplikacje to i tak lekarz wysyła na dodatkowe badania. Ale może ktoś mnie oświeci o co w tym chodzi bo jak do tej pory to zostaję w tyle... TYLKO jeden lekarz widział moją dzidzię! Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 13:11 ale o co ci chodzi?? dziewczyna moze chodzi do ginia ktory nie ma USG w gabinecie dlatego szuka specjalisty od USG wlasnie ciesz sie ze nie masz klopotow i nie naskakuj tu na inne ktore albo maja problemy albo po prostu sie niepokoja Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 13:19 1. Osóbka kosztuje 180 zł, Roszkowski 300 2. Każdy wydaje pieniądze na to na co chce- np Ty wydajesz na prywatnego lekarza ze św Zofii- wg kogoś innego jest to wydatek zbędny i może chodzić do lekarza na nfz. Podobnie jak między ginekologami są różnice, tak pomiędzy specjalistami od usg są różnice- cena związana jest nie z nazwiskiem ale umiejętnościami, wiedzą i doświadczeniem.To ilu lekarzy "widziało Twoją dzidzię" jest chyba Twoją sprawą, a to ilu obejrzy kogoś innego( i za ile)- kogoś innego. 3. Nie uważasz, że sporym nietaktem jest zaglądanie komuś do kieszeni na co chce i ile wydać pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 13:29 USG u Osobki Morawskiego kosztuje 200 zl (180 zl to dla jego stalych pacjentek) Odpowiedz Link Zgłoś
izoldziak Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 13:33 Wyjściem jest jeszcze pójście do Makowskiego, w Warszawie (np. na Łuckiej)100zł- 120zł lub w Pruszkowie 150zł (ale 3D). Jest tańszy, a też jest ceniony wśród specjalistów na Żelaznej. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 13:41 oo jest jeszcze wiele innych opcji ... nie odbiegajmy od tematu "Roszkowski czy Osobka Morawski" Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Jakoś wprowadzasz niemiłą atmosferę!!! 05.10.05, 14:11 Izoldzik ma rację. Ja chodziłam do Roszkowskiegoo, który kilkakrotnir w moim przypadku się pomylił. Ostatnio byłam u Makowskiego. Mówił mi że jestm kolejną pacjętką która narzeka na Roszkowskiego. Prawda jest taka, że oni wszyscy uczyli się od Dębskiego. Roszkowski ma lepsze wejścia w Ministrestwie i łatwiej zdobył niektóre papiery. Roszkowski oprócz nazwiska i sławnego tatusia nie jest wcale lepszym specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Jakoś wprowadzasz niemiłą atmosferę!!! 05.10.05, 14:18 Roszkowski podobnie jak Zwoliński uzyskał certyfikat międzynarodowy, który udało się uzyskać tylko kilkunastu lekarzom w Polsce( m.in. Dudarewiczowi), nie ma to najmniejszych związków ze znajomościami. Makowski nie uzyskał. Proste. Roszkowskiego tatuś nie jest znanym lekarzem. Wiesz- wiele osób uczyło się u tych samych wykładowców co np zdobywcy nagrody Nobla- czy to oznacza, że wszyscy są na tym samym poziomie? Ten sam wykładowca nikogo nie załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: amwaw 05.10.05, 21:38 tak na wstepie to zdanie o niemiłej atmosferze nie tyczyło się ciebie. A moja opinia oparta jest po pierwsze na bardzo niedobrych wspomnieniach po dr Roszkowskim, który jest jednak omylny w ocenie ewentualnych wad płodu a po drugie po opiniach innych lekarzy, nawet tych którzy z nim bardzo blisko współpracują. Dodatkowo poznałam jego dwie twarze - tą ze szpitala Orłowskiego i tą z prywatnego gabinetu. Różnica jest kolosalna!!!! Jednak co potrafią zrobić pieniądze z człowieka. Uwierz mi w szpitalu czułam się jak popychadło i ktoś kto MA ewentualnie usunąć chore dziecko - dokłądnie te słowa usłyszałam od tego speca. Zdania o nim nie zmienię i sądzę że twoja opinia byłaby taka sama jakbyś z nim przeszła takie historie. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: amwaw 05.10.05, 21:50 Ja nie dyskutuje nt Roszkowskiego, bo szczerze mówiąc nigdy u niego nie byłam. Prostuje po prostu na czym polega fenomen- Ty napisałaś, że ma tylko znajomości w ministerstwie- więc prostuje, ze ma certyfikat międzynarodowy, którego znowuż Makowski nie ma- Ty napisałaś, że ma znanego tatę- prostuje więc, że nie ma- ma bodajże kuzyna. Zdania na temat niego jako osoby nie mam żadnego, wiem, że jest świetnym fachowcem. Inna sprawa, że owszem, słyszałam, że potrafi być niezwykle nieprzyjemnym. Na ten tamat nie dyskutuje. Z pewnością wiesz znacznie więcej o jego zachowaniu i podejściu do pacjentek niż ja- w żadnej mierze tego nie podważam, nie miałam najmniejszego zamiaru. Jeżeli tak to co napisałam można było odebrać -przepraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 14:24 Ja byłam u Osóbki-Morawskiego w 13 tygodniu - byliśmy z Mężem b. zadowoleni. Badanie trwało ok. 15-20 minut, doktor mówił o wszystkim, co widzi, pokazywał poszczególne narządy etc. Słyszeliśmy bicie serca Maluszka. Jedyny minus to ten, że płytka z nagraniem nie chciała nam się w domu otworzyć - ale zarówno u moich rodziców, jak i u Męża w pracy działał bez zarzutu, więc to chyba raczej wina naszego kompa. Generalnie polecam. Wcześniej byliśmy w LuxMedzie na Chmielnej, bo tam mam za darmo, ale lekarz (nazwiska nie pamiętam, na K chyba, młody, postawny blondyn w okularach) był beznadziejny - przez 15 minut badania wygłosił DWA zdania!!! a dopiero w połowie badania raczył odwrócić ekran w moją stronę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 14:54 Osóbka-Morawski jest duży bardziej miły niż Roszkowski, w ciąży chodziłam właśnie do niego, polecam...Jak będę w kolejnej to tez tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
linearka Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 16:18 O masz ale się najeżyłyście amwaw i an_ni... nie interesuje mnie kto na co pieniążki wydaje i nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać, chciałam tylko żebyście mi ten fenomen nazwiskowy wyjaśniły bo go nie łapię, cóż sorek że zapytałam. Widzę jednak że wątek brnie głębiej... kto gdzie pobierał nauki od kogo i kto ma tatę lekarza... hm. No wszystko w porządku podziwiam Was że zdobywacie jakoś te informacje tylko nadal nie wiem po co. THE END Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 19:35 Umiejętność przyswajania dużej ilości informacji albo się ma albo nie. My należymy do wybranych. Źle z tym nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 19:47 a powiedzialabym ze nawet dobrze nam z tym Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 05.10.05, 21:41 im więcej wiesz tym lepiej. I nie trzeba siedzieć w necie i szperac wystarczy znać zagadnienia z własnych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jadis76 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 06.10.05, 08:32 ja bylam u Roszkowskiego i polecil mi go mój ginekolog, który sam nie wykonuje usg..powiedzial, że to najlepszy specjalista wrażenia bardzo dobre, zarówno lekarz jak i badanie ok, mialam w ciązy okolo 10 usg i to bylo jedno z dwóch najlepszych; bardzo dokladne, lekarz odpowiedzial na wszystkie moje pytania, byl mily nie mam porównania wiec nie mogę Ci powiedzieć jak jest u Osóbki Morawskiego, natomiast widzialam na forum zdjęcia z 3D, zamieszczone przez jedną z forumowiczek, wykonane przez dr Zwolińskiego - też tutaj polecanego jakość tych zdjęć w porównaniu ze zdjęciami od Roszkowskiego jest bardzo slaba nie wiem czy to kwestia sprzętu, czy przypadek - może np tak ulożylo się dziecko.. Odpowiedz Link Zgłoś
zumaminka Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 06.10.05, 09:19 Ja mogę polecić Osóbkę Morawskiego dla mnie tolekarz z powołania.Kiedy tak bardzo niepokoiłam się o zdrwowie mojego dziecka i zzadzwoniłam do niego powiedział,że przyjmie mnie bez kolejki jak tylko przyjadę.Jechałam do niego aż spod Krakowa. Kiedy dotarłam na miejsce faktycznie zostałam przepuszczona przez inne pacjentki,którym doktor delikatnie wtłumaczył sytuację i prosił o wyrozumiałość. Badanie było bardzo szczegółowe, wszysko omawiał,tłumaczył jak czegoś nie rozumiałam to pytałam i uzyskiwałam wyczerpującą odpowiedź.Tego mi trzeba było zdjęcia i filmy tez dostałam ale nie była to dla mnie tak ważna sprawa jak fachowość specjalisty.Uprzedzam,że nie mówi-gratuluje dziecko zdrowe jak rybka tylko -badania nie wykazują cech odbiegających od narmy itp itd.Zostałam potraktowana rewelacyjnie bez ochów i achów a profesjonalnie i fachowo.Gdybym mieszkała w Warszawie napewno byłby moim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
lolonek1 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 08.10.05, 16:46 Ja też chodzę do Osóbki Morawskiego. Jestem jak narazie bardzo zadowolona, jest on jednocześnie moim lekarzem prowadzącym. Sprawdza wszystko dokładnie, usg według mnie są jaknajbardziej dokładne i fachowe. Dodatkowo chodzę do gin w Medicovwrze i tam usg po Odpowiedz Link Zgłoś
lolonek1 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 08.10.05, 16:50 Ja byłam u Osóbki Morawskiego, uważam że usg było zrobione naprawdę super, przynajmniej w stosunku do usg w 12 tyg które miałam robione w Medicoverze, lekarz nie mówił dokładnie nic a opis wykonany był tak że jedynie lekarz prowadzący może stwierdzić czy wszystkie wyniki pomiarów są prawidłowe. Nie byłam u Roszkowskiego ale od wielu innych lekarzy ginekologów słyszałam że jeden i drugi są naprawdę super specjalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek1979 Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 08.10.05, 20:35 jeżeli chodzi o Osóbkę-Morawskiego to zapytaj czy odrazu opisze Ci badanie, ja do niego poszłam zapłaciłam 130 pln za usg podczas badania nagrywał opis w "swoim języku" na dyktafon a potem pani w recepcji przepisywała to na maszynie niestety nic się nie dowiedziałam o wyniku badania poza opisem bo udzielono mi informacji że jezeli chciałabym usłyszeć jego opinię to musze wykupić wizytę za kolejne 100 zł więc sobie darowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ianna Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 08.10.05, 20:42 To może i ja dodam swoje "trzy grosze". Byłam u jednego i drugiego.Z obu byłam zadowolona i uważam, że są fachowcami. Jedyne co, jako laik mogłam zauważyć, to, że Roszkowski ma lepszy sprzęt (chociaż nie nagrywa na płytę tylko na VHS i beż dźwięku - ale nie o to w tym wszystkim chodzi). Oba badania były przeprowadzone wyczerpująco (pełen opis) i oba mniej więcej zajęły około 15 minut. Podsumowując - Roszkowski jest droższy, obaj mają specyficzny sposób bycia i obaj mogą się mylić (jak każdy lekarz) a co do innych lekarzy robiących USG pewnie też są wśród nich fachowcy ale i na pewno tacy,którzy muszą się dużo nauczyć. Oprócz Roszkowskiego i Osóbki miałam okazję korzystać z USG w Medicoverze oraz w Gromada Medica i CM Damiana i najlepsze jakościowo USG (opis, obraz, dokładność badaniea) były w pierwszej kolejności u Roszkowskiego a w drugiej u Osóbki. Jeżeli ma się wątpliwości (bo np. wystąpiły wady gen w rodzinie, poronienia itp) lepiej iśc do Roszkowskiego ale jeśli chcemy uzyskać "tylko" pełen opis, kóry przedstawimy swojemu ginekologowi to Osóbka. Mam tu oczywiście na myśli te dwa najważniejsze USG (12-14 tc i tzw. połówkowe) Odpowiedz Link Zgłoś
patmak Re: Roszkowski czy Osóbka Morawski- do kogo na US 08.10.05, 20:48 byłam u Osóbki i wydał mi się b. profesjonalny, bez zbędnego gadulstwa ale mówił nam wszystko co widać na ekranie, łagodnie i przyjemnie, z komentarzem, że wszystko jest prawidłowe. Film chodzi niezawodnie i mogłabym go oglądać cały czas. Chociaż trwa tylko 5.40 Odpowiedz Link Zgłoś