Dodaj do ulubionych

Isoptin-trzeba brać?

07.10.05, 21:07
Łykam sobie Fenoterol od 3 dni, ale żadnych ubocznych efektów na szczęście
nie mam. Czy mimo to powinnam brać Isoptin, czy nie ma takiej potrzeby? Mam
wrażenie, że jakieś pół godziny po tabletce dzidziuś bardzo zaczyna się
wiercić, przynajmniej w ciągu dnia.
Obserwuj wątek
    • alexsc Re: Isoptin-trzeba brać? 07.10.05, 21:23
      ja to brałam razem, a Tobie jak gin kazał?
      • jana111 Re: Isoptin-trzeba brać? 07.10.05, 21:46
        No właśnie lekarka kazała mi brać doraźnie, jak coś się będzie działo. Ale moja
        szwagierka mnie straszy, że nawet jak na mnie to nie działa, to dzidziusiowi
        może zaszkodzić-ona brała jedno i drugie. Choć podobno po kilku dniach organizm
        się przyzwyczaja, to chyba tym bardziej możnaby go nie brać.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20724;103/st/20051229/dt/7/k/0082/preg.
        png"></a>
        • a_pynia Re: Isoptin-trzeba brać? 07.10.05, 22:30
          Ja brałam razem z fenoterolem, po którym się trzęsłam, jak go brałam 4x
          dziennie. PO rozłożeniu dawki na 8x połowa tabletki trzęsawka przeszła. Ale
          mimo to nadal brałam isoptin, który pomaga na serce. Ponoć fenoterol
          (przeczytaj ulotkę) może powodowac podwyższone ciśnienie, kołatanie serca, w
          ogóle kłopoty sercowe. Isoptin przeciwdziała tym objawom. Jeżeli gin nakazał to
          bierz, a nie zastanawiaj się!
    • justa781 Re: Isoptin-trzeba brać? 07.10.05, 21:24
      Ja musiałam brać Isoptin. Trzęsłam się jak galareta. Po samym fenoterolu miałam
      podwyższone ciśnienie i źle się czułam. Może zapytaj swojego lekarza, bo to
      silny preparat. Zresztą każda z nas reaguje na niego inaczej.
    • kasmuzka Re: Isoptin-trzeba brać? 07.10.05, 22:38
      Nie trzeba brac tego leku jezeli nie ma ubocznych reakcji organizmu na
      Fenoterol. W moim przypadku Isoptin bralam na samym poczatku zazywania
      Fenoterolu, pozniej organizm mi sie do niego przyzwyczail i odstawilam Isoptin.
      Jesli nie potrzebujesz go zarzywac to tego nie rob smile
      pozdrawiam ;D
    • mala.ela Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 08:19
      troszkę nie rozumiem porad: nie bierz jeśli dobrze się czujesz. Dziewczyny,
      jesteście lekarzami? Znacie całą historię jej ciaży i ogólnie stan zdrowia? Na
      jakiej podtsawie wystawiacie jej takie porady? Chcecie brac na siebie
      odpowiedzialnośc za ewentualne pogorszenie jej stanu, bo doradziłyście
      odstawienie leku?

do jana111: na twoim miejscu zadzwoniłabym do gina, powiedziała dokłądnie to co
      nam napisałaś i posłuchała jego rady. Jesli ci powie ze masz odstawic - tak
      zrób.

Qrcze, już dawno zauważyłam ze na forum panuje bardzo zły zwyczaj radzenia sie
      w sprawie przyjmowania bądź odstawiania tabletek bez konsultacji z lekarzem!
      Domyslam się ze są lekarze którzy tabletki przepisują "na wszelki wypadek"
      (osobiście padłam ofiarą takiego), no ale wtedy trzeba lekarza zmienic na
      takiego, który ma głowę na karku i takich numerów nie robi.
      Każda z nas ma jakieś doświadczenia z lekami, ale to są bardzo indywidualne
      sprawy (każdy organizm jest inny) i doradzanie komuś na podstawie własnych
      doświadczeń to - moim zdaniem - duzy błąd. Mozna powiedziec ze miało się takie
      doświadczenia, czemu nie, ale nie na ich podstawie mówic: zrób to i tamto!
      • kasmuzka Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 10:11
        Isoptin nie jest lekiem ktory stosowany sam ma jakos pomoc kobiecie w ciąży.
        Jest to lek antyarytmiczny. Doprowadza to do rozszerzenia naczyń, zwolnienia
        akcji serca i obniżenia ciśnienia tętniczego, przez to zmniejsza on pracę
        serca. Fenoterol powoduje uczucie "kołatania serca" i podwyższa ciśnienie,
        dlatego na te dolegliwości lekarze przepisują równolegle Isoptin. Jeżeli jednak
        nie ma się ubocznych objawów to przyjmowaie Isoptinu jest zbędne.
        Piszę to, bo sama miałam przepisane te dwa leki i takie dostałam wskazówki od
        lekarza.
        Pozdrawiam smile
        • kigo Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 10:54
          kasmuzka napisała:
          Fenoterol powoduje uczucie "kołatania serca" i podwyższa ciśnienie,
          > dlatego na te dolegliwości lekarze przepisują równolegle Isoptin. Jeżeli
          jednak
          >
          > nie ma się ubocznych objawów to przyjmowaie Isoptinu jest zbędne.

Dokładnie takie zalecenia otrzymałam. Działanie uboczne fenoterolu (drżenie rąk
          miałam tylko po pierwszej tabletce- pomogła po prostu neospasmina. Teraz nic mi
          sie po fenoterolu nie dzieje (biore 4x1tbl), ciśnienie mam niskie, dobrze się
          czuję wiec nie ma potrzeby brania Isoptinu.
          • mia79 Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 12:59
            U mnie sprawa wygląda troche inaczej, bo nie muszę zażywać fenoterolu za to
            isoptin owszem, bo mam wysoki puls(pojawił się jeszcze przed ciążą, wszystkie
            badania zrobione łącznie z tarczycą -lekarze wskazują na jakąś nerwice, faktem
            jest ,że to kołatanie serca pojawiło się po śmierci mojego taty).Mam do was
            pytanie jak długo zażywałyście ten isoptin i w jakiej dawce-u mnie jest to 40 mg
            3*dziennie.Troche boje się go przyjmować, ale z drugiej strony ufam lekarzowi,
            wierząć,że nie chce zrobić dziecku krzywdy.Dziewczyny podzielcie się ze mną
            swoimi doświadczeniami w przyjmowaniu tego leku.
            • kasmuzka Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 13:35
              Isoptin nie jest szkodliwy w ciąży, dziecku na pewno nie zaszkodzisz smile
              pozdrawiam
      • jana111 Re: Isoptin-trzeba brać? 08.10.05, 13:07
        Jak napisałam wcześniej, moja pani doktor przepisała mi Isoptin na wszelki
        wypadek, jeśli będę miała objawy uboczne, wyraźnie mam zaznaczone na wykazie
        najnowszego zestawu leków "doraźnie". Biorę 4 razy po 1/2 tabletki i nic mi się
        nie dzieje, więc Ispotinu nie łykam. A wątpliowści pojawiły się po rozmowie ze
        szwagierką, która mówi "bierz koniecznie". Z tym, że ona miała objawy uboczne,
        a ja nie mam. Dziękuję za wyjaśnienie jak ten Isoptin działa- ciśnienie mam
        90/60, więc co najwyżej mógłby mi zaszkodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka