Dodaj do ulubionych

co daje USG połówkowe

12.10.05, 11:53
wiem, ze juz bylo duzo o usg: gdzie/kiedy/jak czesto (choc odp. rozne w
zaleznosci, czy prywatny lekarz czy abonamentowy lub z nfz), ale ja jeszcze:

mialam usg w 14 tyg, lekarz (lux-med)powiedzial ze nastepne w ok 30 tyg;
zapytalam go czy nie wczesniej 20-24, bo slyszalam, ze to wazne.
uzyskałam 'obszerne' wyjasnienie:'nie, dopiero ok. 30-ego tyg'. nie
dyskutowalam dalej. jesli rzeczywiscie powinno sie robic takie usg polowkowe
chetnie sie wybiore prywatnie. Ale meczy mnie czy ten z lux medu wie co mowi.
ma rację?
Obserwuj wątek
    • espressoo Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 12:51
      z tego co wiem w okolicach 22-24 tc rozwiniete są już wszystkie narządy na
      tyle, że można ocenic czy z dzieckiem wszystko ok, tzn. czy jest
      proporcjonalnie zbudowane, czy wszystkie narządy rozwijaja sie prawidłowo na
      tym etapie itp.
      Nie wiem też czy nie można już ocenić serduszka dziecka i dokonać decyzji o
      ewentualnych zabiegach na nim, jeśli coś byłoby nie tak.
      • linearka Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 12:58
        Z tym serduszkiem to prawda, ja w 22tc miałam USG na którym lekarz obszernie mi
        opowiadał i pokazywał prawą i lewą komorę, i rzeczywiście skupiał się bardzo na
        serduchu malucha. Poza tym mam robione USG na każdej wizycie czyli odstęp między
        jednym a drugim nie przekracza 4 tygodni i po prostu nie wytrzymałabym nie
        widząc syneczka przez tygodni 14 czy 15. Ale może co lekarz to obyczaj? Nie
        skreślaj swojego lekarza tylko dlatego że nie chce zrobić dodatkowego USG
        (jeżeli oczywiście mu ufasz), może dopytaj raz jeszcze albo umów się na
        dodatkową wizytę i poproś o to USG, chyba nie odmówi? Nie powinien!
    • aturska1 Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 13:02
      Z tego co czytałam, to wszędzie zalecają zrobienie usg w ok 21- 24tc. Wtedy
      można rzeczywiscie okreslic czy dziecko dobrze sie rozwija, dokładnie zobaczyc
      seruszko itd. Ja byłam na usg połówkowym i wprawdzie zapłąciłam 160 złsmile ale
      uwazam ze było warto. Lekarz dokładnie opisał kazdą czesc ciała dzidziusia,
      wszystko sprawdził i czuję sie spokojniejsza.
      Poza tym jeżeli coś byłoby nie tak, można podjąc odpowiednie leczenie (np.
      serduszka)
      Mysle ze warto iść na takie usg.
      pozdrawiam
    • majan2 Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 13:10
      USg w okolichc 20 tygodnia i 13 jest najwazniejsze z punktu widzenia
      diagnostycznego. Moje lekarz uwaza, ze nie ma po co robic w 30 TC, ja juz nie
      mioglam sie doczekac i zrobilam tez w 30 bo poprzednie mialam w 20, ale
      najwazniejsze sa te dwa.
    • ali.w Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 13:51
      USG połówkowe ok 20-23 tc robi się po to aby obejżeć wszystkie narządy
      wewnętrzne dzidziusia. To jest najlepszy moment, bo wtedy wszystkie są już
      wykształcone, a dziecko jest jeszcze na tyle niedurze, że bez przeszkód lekarz
      moze wszystko dokładnie pooglądać i ocenić. Dokładnie bada się też serduszko,
      jak wspomniały wcześniej dziewczyny. To badanie po prostu podazuje czy dziecko
      i jego narządy wewnętrzne rozwijają się prawidłowo. Im dzidziuś większy tym
      trudniej zbadać wszystkie narządy wewnętrzne, bo są trudniej widoczne na usg.
      Ja polecam Ci to badanie i najlepiej u specjalisty z dobrym sprzętem, bo tylko
      u takiego warto je robić.
      • miracleatwork Re: co daje USG połówkowe 12.10.05, 15:00
        dziękuję za odpowiedzi.
        szkoda tylko, ze lekarz potraktowal mnie tak zdawkowo i pomimo mojego wyraznego
        pytania nic nie wyjasnil. przecież sie u niego nie zabarykaduje do czasu
        otrzymania sensownego wyjasnienia. zostalam potraktowana jak przyglup, ktory
        cos uslyszal od przyjaciolek, albo sie czegos niepotrzebnie naczytal, a
        przeciez pan doktor wie lepiej i nie bedzie marnowal czasu na zbedne dyskusje!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka