Dodaj do ulubionych

moje dziecko pozostanie bezimienne

13.10.05, 08:20
Witajcie,
Czy wy też macie problemy z wyborem imienia dla swojej pociechy? My nie
możemy dojść do porozumienia już od dłuższego czasu - sęk w tym,że zupełnie
inne grupy imion nam się podobają. Np mnie podoba się Kacperek - ale MŻ mówi
że jak zawoła to przybiegnie połowa podwórka (bo druga połowa to Kubusie. No
i wymyslił - Leon Aleksander. Tragedia. nie wyobrażam sobie mówienia do
dziecka per Leon, np.-Leonie czy mógłbyś zjeść zupkę...Co ja mam zrobić..
buuuuuuu
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iska1 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:29
      Hej a na kiedy masz termin porodu? Może jeszcze się dogadacie. Ja miałam
      podobną sytuację, podobają mi się zwyczajne polskie imiona a tatuś chciał
      Gerarda, Samuela i inne udziwnione. Jakiś miesiąc przed planowanym terminem
      stwierdził że to ja mam podjąć decyzję, że w sumie te "moje" imiona nie są
      najgorsze. I Wy się dogadacie, głowa do góry!!! Pozdrawiam serdecznie!
    • robertaa Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:30
      musicie szukac dalej,jest wiele fajnych imion poza kacperkiem, kubusiem i
      leonkiem. może uda się wam trafi na takie, które obojgu wam w miarę się
      spodoba. poza tym, często przejonujemy się do konkretnego imienia dopiero po
      zobaczeniu dziecka...
      u nas było jeszcze inaczej, przy pierwszym dziecku od początku była tylko jedna
      wersja dla dziewczynki-marta. ale nawet jak się urodziła to nie mogliśmy podjąc
      decyzji (jakiś taki głupi strach przed ostatecznym podjęciem takiej decyzji, na
      całe życie przecież). w końcu powiedziałam do mężą jak szedł do USC, żeby
      zrobił jak chce... hi hi
      teraz mamy dwie wersje (każdy swoją oczywiście) ale oboje jesteśmy skłonni
      ustąpic, urodzi się - to zobaczymy.
      pozdr
      • beata761 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 21:10
        Z tym Kacperkiem i Kubusiem to prawda. Bardzo dużo jest chłopców z takimi
        imionami. Chodź nie powiem - ładne te imionka. Szukajcie , napewno znajdziecie
        coś co spodoba sie wam obojgu !
    • mala.ela Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:31
      weźcie kalendarz, przeleccie przez wszystkie dni w roku, wypiszcie wszystkie
      imiona jakie wam sie podobają (nie jedno czy dwa ale wszystkie!!! chocby miało
      by ich byc ze 30). Potem co jakiś czas wracajcie do listy i wykreślajcie imiona
      które jednak wam nie pasują.
      U nas podziałało doskonale smile dla chłopca mieliśmy od dawna, ale okazało sie
      ze to prawd. dziewczynka i tu juz był wieeeelki problem. Do kompromisu
      doszliśmy dosc szybko.
    • dorotakatarzyna Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:31
      Ja zrobiłam listę imion - długą, które mi się podobały, a on mógł z niej wybrac.
      W ten sposób oboje jesteśmy zadowoleni.
    • iza805 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:37
      u mnie też problem był ale wkońcu zgodził się na mojego Areczka najlepiej
      wypisywać imiona razem z nazwiskiem będzie łatwiej dobrać wiele propozycji
      odpada bo nie pasuje do nazwiska!smile
    • izzunia Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 08:50
      ja bym chciala Leosia, strasznie podoba mi sie to imie, a ja jeszcze chcialabym
      Rysia, ale to tez sie nie podoba maz: absolutnie nie! i tak nie mozemy sie
      zdecydowac: albo Tomek, albo Grześ, albo Janek. ech i tez nie mozemy dojsc do
      porozumieniasad
    • malgosiek2 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 09:03
      leon to piękne starożytne imię greckie-znaczy lew.
      Można używac Leo,Leoś,Leonek.
      Mój pierwszy syn ma na imię Olaf i też każdy wybrzydzał,a teraz nikt nie
      marudzi.
      Mój drugi syn,który urodzi się na koniec lutego będzie miał na imię Maksymilian.
      Naprawdę to imię jest ładne i na szczęście rzadko nadawane.
      Bo Kubusiów,Kacprów czy Mateuszów jest na pęczki i imię oklepane i zbyt
      popularne.
      Pzdr.Gosia 20 t.c.
    • koza_w_rajtuzach Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 09:14
      Witaj..
      Gdyby u mnie w brzuszku był chłopiec, to miałabym dokładnie taki sam jak Ty
      problem. Ja chciałam Tymoteusza, mój mąż Mateusza - i nijak nie mogliśmy dojść
      do konsensusu. Wszystko przez to, że już na samym wstępie ciąży oznajmiłam, że
      ja wybieram imię dla dziewczynki, a mąż dla chłopca. Tymoteusz również mu się
      podobał, ale nie chciał dać za wygraną z czystej złośliwości smile. Odetchnęłam z
      ulgą, że jednak jest dziewczynka, tym bardziej, że w tym przypadku mamy
      identyczny gust.
      Moim zdaniem skoro Twój mąż nie chce się zgodzić na Kacpra, a Ty na Leona, to
      powinniście poszukać jakiegoś innego imienia. Może spróbuj spojrzeć trochę
      szerzej, nie tylko na imiona które znajdują się w pierwszej dziesiątce.
      Najwidoczniej Twój partner chce, aby Wasz syn wyróżniał się czymś w tłumie,
      choćby nietypowym imieniem. Fakt, że Kacperek to śliczne imię, mi Leon również
      się nie podoba, ale przecież jest mnóstwo innych imion, które są zupełnie
      normalne, ładne, a rzadko nadawane.
    • kotka.szrotka Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 09:25
      Mam wuja Leona i dla mnie Leoś to właśnie taki wuj. Tak jak Henio to hydraulik.
      Ale to osobiste skojarzenia. Kacper też mi się podoba i chętnie małemu dałabym
      tak na imię, i możliwe, że postawię na swoim mimo iż mężowi się nie podoba. Za
      to drugie wybierzemy jakieś totalnie nietypowe. Z imieniem dla dziewczynki
      byłoby zdecydowanie łatwiej. Co do Tymoteusza to mam wrażenie, że ostatnio
      ciągle słyszę czy czytam tu na forum, że ktoś da takie imie swojemu małemu.
      • koza_w_rajtuzach Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 10:50
        > Co do Tymoteusza to mam wrażenie, że ostatnio
        > ciągle słyszę czy czytam tu na forum, że ktoś da takie imie swojemu małemu.

No bo to ładne przecież imię jest smile. Na pewno lepsze niż przykładowo Alan czy
        Brajan, bo choć może też dla ciut bardziej odważnych, to ani trochę dziwaczne,
        czy zakręcone.
        Zresztą ludzie to chyba tak tylko piszą. Osobiście nie znam żadnego małego Tymka wink.
    • alexsc Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 09:26
      Leon - fajnewink a Aleksander piekne - nasz synek ma tak na imię i mówimy do
      niego Aleksander, zdrobiale: Aleksanderek. Nie podoba mi się Olek

Tak mamy problem! M uparł się że na A!!! ma być dziewczynka i wybieram miedzy
      Amandą, Alicja, Anną, Amelią ...
      dla chłopca podoba mi się Filip ale nie jest na Asad więc może Adam albo
      Amadeuszwink
      • siula5 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 10:31
        U nas od początku była zgoda co do imienia dla dziewczynki Karolinka i koniec i
        mężowi sie podoba i dla mnie, ale jest problem co będzie jak niechcący wyjdzie
        chłopiec, mi bardzo podoba się Adam i Borys, a dla męża Grześ i Krzyś, ale
        zacznę go przekonywać dopiero po narodzinach, teraz wydaje mi sie ze nie mam
        szans, wybrałam imię Karolinka więc po równi musi byc on powinien mieć prawo
        wyboru imienia dla chłopca
    • magdalena_gk Re: mam sposób!! 13.10.05, 09:28
      Witam, 4 lata temu urodziłam synka. Całą ciąże trwała ostra debata na temat
      imienia i nie mogliśmy dojść do porozumienia. Wymyśliłam sposób, pod koniec
      ciązy przestałam drążyć temat. Postanowiłam poprosić męża żeby zgodził się na
      imie Konrad tuż po porodzie. Tak właśnie zrobiłam. Kiedy mąż był wzruszony, że
      został Tatą i jeszcze nieco w szoku w chwile dosłownie po porodzie, no i było
      mu mnie strasznie żal, że jeszcze po tym wszystkim mnie zszywają, to wtedy
      poprosiłam zmęczonym, łamiącym się głosem. ZGODZIŁ SIĘ OD RAZU smile) A miesiac
      temu urodziłam córeczke, nie chciał się tez zgodzić na moja propozycje, więc
      tym razem dałam mu spokój, dzidzia była bezimienna przez 5 dni po porodzie, nie
      naciskałam, no i jak załapałam pierwszego "baby bluesa" to na pocieszkę
      przyszedł i powiedział, że "no dobrze, możesz nazwać córeczkę Kaja"... No,
      udało się, ale nie wiem czy Twój mąż jest bardoz uparty, wtedy będzie problem smile
      • aguacate Re: mam sposób!! 13.10.05, 10:29
        zajżyj na forum Imiona - może coś wam się spodoba?
    • martina.15 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 10:45
      ja co do chlopca mam wybrane, po moim sp. przyjacieulu- Krzyś. jakby nie to,
      bylby chyba Adas (inne moje pomysly to Rafal, Damian) teraz z dziewczynka
      klopotek, chcialam Martine, nikt sie nie zgodzil to polubownie wchodza dwie
      inne ale moje propozycje- Hanna i Lidia. I nie moge sie zdecydowac!

zrobcie z mezem liste- po 10-15 imion jakie sie wam najbardziej podobaja. i
      porownajcie, najpierw te listy, czy sie to zgadza, potem z nazwiskiem, potem
      zdrobnieniami. na pewno dojdziecie do consensusu.

a przy okazji- ten Aleksander to pieeeekne imie. moze zastanowisz sie nad
      Olusiem? smile
      • zebra51 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 11:05
        Wybór imienia nie jest łatwy smile
        Ale warto pamiętać, że dziecko będzie dzieckiem przez max 10-12 lat. Później
        staje się "własną", odrębną osobą. Fajnie jest wybrać imię, które będzie
        pasować do wołania do zjedzenia zupki, ale później...
        Sama mam imię, które w zdrobnieniu, teraz stosowane, sprawia, że czuję się jak
        przysłowiowa Dzidzia-Piernik.
    • listopadowka Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 20:42
      Nasz synek to bedzie Leon!Wybraliśmy to imię wspólnie i bardzo mi się
      podoba.Leon,Leoś,Leonek.
    • zwiatrem Bywa czasem inaczej niz chcemy 13.10.05, 21:21
      cześć Bywa czasem tak jak u mnie, iz w pewnym momencie ciąży przykleja się do
      mnie imię maluszka i wiem wtedy, że to facet. Tak stało się trzy razy. Tym
      razem (czwratym tez tak się stało, tyle, że prtzykleiła się do mnie Marysia)
      czyli, że to będzie dziewczynka i usg to potwierdziło.
      Bywa też tak, że narodzi się dzieciątko i wybrane imię nie będzie Wam do Niego
      w ogółe pasowało, ładne ale sami powiecie <to nie to>, ostatni mój synek miał
      być Albercik i Albercik pasowało ale Albert w żadnym razie i pozostał Karol, do
      dzisiaj uwielbiamy to imię wymawiać. Sprawia nam Frajdę. Mam jeszcze 10
      letniego Mikołaja, i choć wielu odradzało mi to imię, to jednak miałam odwagę i
      w czasie Kacprów, Alanów nadałam Mu imię Mikołaj i teraz jak się okazuje,
      dobrze, że tak się stało. Natomiast średni syn, sam dzisiaj nie lubi swego
      imienia, które na siłę dobrał mu tata(mój były mąż) nie bacząć na te moje
      imiona przyklejane. On już nie chce być Danielem, zatem szukajcie kompromisów,
      aby wymawianie imienia dziecka sprawiało Wam przyjemność, ono też je polubi,
      jak ciacho z kremem u babci.
      Pozdrawiam.
      P.S.: weźcie też pod uwagę to jak imię pasuje do nazwiska koleżanka nadajała
      dziecku na imię Julietta z nazwiskiem Dobek, średnio dopasowała jedno do
      drugiego smile smile smile
    • rrybicka Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 13.10.05, 23:51
      A może lepiej Gustaw - Gucio dla mnie też w stylu Leona ale zdrobnienie jakies
      takie bardziej dorzeczne.
    • kajka29 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 00:01
      cześć, nasza Córeczka też chyba będzie bezimienna hihi bo od początku ciąży W
      OGÓLE nie możemy się dogadać; rodzę za około m-c i jak teraz mnie ktos pyta
      jakie mamy imię to mówię, że żadne i koniec, albo sie zgodzimy z M. w końcu na
      któreś albo po porodzie " dopasujemy" albo..... nie wiem co smile głowa do góry
      DAMY RADĘ !
    • an_ni Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 13:54
      a wyobrazasz sobie wyrosnietego nastolatka albo co gorsza doroslego faceta o
      imieniu Kacperek albo Kubus????
      dla mnie to bezplciowe, dziecinne imiona, niemal przezwiska ...
      twoj maz ma racje
      • nicol.lublin Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 13:57
        an_ni, chyba przesadzasz, do dorosłego człowieka chyba nikt tak nie mówi tongue_out
        raczej będzie to Jakub (lub Kuba) oraz Kacper. ja nie widzę problemu. każde
        imię jest piękne.
        • an_ni Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 13:59
          ale mamusia bedzie wolala Kubusiu , Kacperku
    • agusiaa1 forum: wszystko o imionach 14.10.05, 15:00
      wejdzcie na "forum wszystko o imionach" wpiszcie imię, które was interesuje w
      wyszukiwarce i znajdziecie mnóstwo opinni jak również mnóstwo wątpliwości
      innych przyszłych rodziców
    • kika80 Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 15:09
      Leon to przecież jedno z piękniejszych imion. Mój pierworodny będzie się tak
      nazywał. Leoś, Leo - miód malina. Zastanów się nad tym. Zdecydowanie ciekawsze
      i bardziej oryginalne niż Kacper.
    • k.o.r.b.k.a Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 15:19
      Leon - zdecydowanie popieram !!!! Leoś - super.
      • ariella Re: moje dziecko pozostanie bezimienne 14.10.05, 18:53
        Leon - super. ja tez chcialam Leona, ale u mnie akurat maz sie nie zgodzil,
        buuuu. I mozna tak z rosyjska - Lew, Lowka. Dla mnie extra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka