73nikusia Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 12:11 Najlepiej udac sie do lekarza on sam doradzi w zaleznosci od stopnia zawansowania. Jesli nie sa zbyt duze i nie az w tak duzym stopniu zapalnym, pomoga oklady z kory debu. Tylko zimne. Przykladaj waciki z gazy nasaczone wywarem - jak przygotowac podane na opakowaniu. Jesli juz sa bardzo powazne problemy mi pani doktor przepisala "Hemorectal" - pomogly trzy czopki. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 12:33 Posterisan (ten zwykły), można go dostać bez recepty, jest bezpieczny w ciąży (trochę drogi: kuracja 5 dni koszt ok 30 zł). Można zacząć od niego, choć skutkuje raczej w słabo i średnio zaawansowanych przypadkach żylakow. Poza tym dbaj o wypróżnienia (muszą być nie za "twarde" ale też nie za "miękkie" i częste). Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 12:34 Ja miałam je jak karmiłam, więc nie mozna wszystkich lekó wtedy stosować, ale polecam maść i czopki NeoAesculan, z kasztanowca, mi pomogły. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 12:43 Uważaj na inne leki (nawet a może zwłaszcza ziołowe!). Niektóre wyciągi ziół mogą działać poronnie!!! Zanim kupisz, przeczytaj jeszcze w aptece ulotkę, w której na pewno będzie informacja odnośnie stosowania w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 13:37 ja stosuje proctoglyvenol Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 14:13 no ja tez przed ciażą to stosowałam - procto glivenol , masc i czopki i pomagałao ale nie jestem pewna czy teraz ten lek jest bezpieczny, a do lekarza ide za 2 tyg. ale z bólu juz nie mogę czekać i musze cos zacząć. Czy ten procto konsultowałas z lekarzem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 14:24 tak, konsultowalam z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 14:30 Słyszałam, że Procty-Glyvenol bywa stosowany u ciężarnych, ale z Pharmindexu, który właśnie mam przed sobą wycztyałam: kategoria C wg FDA - to jest wg klasyfikacji amerykańskiego towarzystwa gdzie chodzi o podział leków ze względu na ich szkodliwość w ciąży. Kategoria C oznacza: "badania na zwierzętach wykazały działanie teratogenne (szkodliwe na płód) lub zabójcze dla płódu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną kobiet lub nie przeprowadzono odpow. badań ani na zwierzętach ani u ludzi". W przeciwwskazaniach w Pharmindeksie jest ponadto: nie zaleca się stosowania preparatu w ciąży i okresie karmienia. Brak danych n/t przechodzenia substancji przez łożysko i do mleka. Wiadomo, ze część leków, która jest p/wskazana w ciąży jest stosowana przez ginekologów (zależy to od ich obserwcji i własnego doświadczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 15:06 tak, tylko, ze takie ostrzezenia sa na wiekszosci lekow, po prostu producenci sie w ten sposob zabezpieczaja. wiadomo, ze lepiej nic nie brac, jak nie ma koniecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Hemoroidy - jakie leki stosować 21.10.05, 15:24 oprocz masci np.faktu(na recepte),bardzo pomaga wymrazanie lodem tzn.po prostu przykladanie kostek lodu. Odpowiedz Link Zgłoś