marcia81 30.10.05, 20:56 Nigdy na ta przypadlosc nie cierpialam, a teraz prosze dwa baleronki! Czy to moze cos oznaczac w ostatnim etapie ciazy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quami a w którym jesteś tygodniu??? 30.10.05, 22:16 ja kończę 38 i faktycznie mam spuchnięte całe stopy, wcześniej nie miałam - we wcześniejszym etapie ciąży to może być oznaką cukrzycy. Jutro ide do gina to sie dowiem i odpisze Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: Spuchnięte nogi! 30.10.05, 23:32 Ja od około piątego miesiąca ciąży mam na okrągło spuchnięte nogi. Teraz jestem w 34 t.c. i niedawno osiągnęłam chyba zenit, dlatego poszłam na zwolnienie lekarskie i od tygodnia poleguję co jakiś czas i przeszło mi. Lekarz zalecał mi trzymanie nóg do góry, chociaż mnie to niewiele pomagało. Najgorsza jest pozycja siedząca, np. przy komputerze czy biurku, czy też przy suto zastawionym stole, jak się nie poruszasz, tylko konsumujesz przez dłiuższy czas. Ja kilka tygodni temu byłam na imieninach i około 5 godzin siedzielismy przy stole i z drobnymi przerwami konsumowali. Jak wracaliśmy z mężem do domu, to myślałam, że skonam z bólu nóg. Dlatego nie martw się, obrzęki to bardzo częsta przypadłośc u kobiet w ciąży, wręcz standardowa, tak jak częste oddawanie moczu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madlen_79 Re: Spuchnięte nogi! 31.10.05, 14:20 MI obrzęk nóg dokucza od 30 tc. Zauważyłam, że najmocniej puchną mi nogi gdy dużo chodzę lub jestem przemęczona. Jeśli puchną Ci tylko nogi lub ręce to nie jest to najgorszy objaw. Powody do niepokoju można mieć wtedy, gdy puchnie całe ciało łącznie z twarzą - wtedy może być zatrucie ciążowe a to jest b. niebezpieczne. W moim przypadku lekarz kazał mi jak najwięcej lerzeć z nogami uniesionymi wyżej, dużo pić i sikać i to wszystko co może poradzić. Na pocieszenie dodam, że moje nogi nie mieszczą się już w żadne buty oprócz jednych sportowych. Na szczęście zostały jeszcze tylko 4 tc Powodzenia życzę Odpowiedz Link Zgłoś