paulakp 08.11.05, 21:42 Witam czy juz jest cos wiadomo z becikowym ?? Dlaczego my osoby rodzace w tym roku mamy byc pokrzywdzone czy nasze dzieci nie zasluguja na pieniazki. Co myslicie na ten temat ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulaaa Re: BECIKOWE 08.11.05, 22:10 z teog co wiem to jeszcze nie podjęto decyzji co do becikowego dla wszystkich więc spokojnie ***37tc*** Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: BECIKOWE 09.11.05, 17:37 Zgadzam się, że samo becikowe nie zachęci do posiadania dzieci,musi być więcej czynników żeby ludzie decydowali się na posiadanie dzieci,ale z tego co wiem to również ma się znaleźć w założeniach nowego rządu, wiem to po sobie, jestem w ciązy z drugim dzieckiem i długo zajeło mi podjęcie decyzji o tym czy wogóle miec jeszcze drugie dziecko czy nie, na pewno gdybym wiedziała że macierzyński jest dłuzszy, ze jest jakas pomoc ze strony panstwa być moze szybciej podjełabym ta decyzje, a becikowe to nic innego jak dawny zasiłek porodowy który ja jeszcze 2000r dostałam a który w roku 2001 został zlikwidowany, nie jest to czynnik który przekonałby mnie do posiadania dzieci ale na pewno byłaby to jakas pomoc np częściowe pokrycie wydatków na wizyty w ciąży czy opłaconą położną itd. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
aranxa Re: BECIKOWE 08.11.05, 23:08 Ja bym nie liczyła na żadne becikowe. To mi wygląga na dalszy ciąg kampani politycznej. A tak poza tym, uważam, że rozdawanie pieniędzy za urodzenie dziecka to chybiony pomysł - w wielu względów. Niestety, raczej trzeba liczyć na samego siebie, li i jedynie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pyrtek3 Re: BECIKOWE 09.11.05, 09:17 Witam ,ja sie nie zgadzam ze to chybiony pomysl,rodzisz nowego obywatela i nic nie dostajesz,ja uwazam ze powinno byc moze nie 1000zl,ale przynajmniej 300,zawsze to cos.Ale wydaje mi sie ze nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: BECIKOWE 09.11.05, 09:35 ja zamiast becikowego wolę tą drugą propozycję - przedłużenie macierzyńskiego do 6 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
agakra Re: BECIKOWE 09.11.05, 09:37 bez sensu te becikowe, lepiej by wiecej żłobków zrobili, żeby matki mogły do pracy wrócić i dłuższy urlop macierzyński. A tak dostaniesz 1000 pln kupi się wózek i po kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
aranxa Re: BECIKOWE 09.11.05, 16:30 A dlaczego miałabyś coś dostawać za, jak to nazywasz, nowego obywatela? Przecież rodzisz nie po to, żeby wypełnić swój narodowy obowiązek, tylko dlatego, że chcesz mieć dziecko i to jest Twoja decyzja, a nie państwa. Poza tym, dawanie becikowego to nie jest taka prosta sprawa: ot państwo skądś weźmie pieniążki, a ja będę miała. Matki dostaną becikowe, a potem okaże się wszyscy (w tym tez owe matki) będą musieli zapłacić wyższe podatki. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
go_pa Re: BECIKOWE 09.11.05, 16:19 Witam! Może nasz nowy rząd lepiej by obniżył VAT na żywność i ubrania dla dzieci,darmowe przejazdy autobusami komunikacji miejskiej(jak posłowie i senatorowie),dożywianie dzieci w szkołach. Jednorazowa darowizna (pewnie od tej kwoty zabiorą podatek) to trochę mało aby Polacy "wzieli się" za poprawę liczebności rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
denay CZYTAJCIE!!!! 09.11.05, 16:25 jeden watek tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=31655933 drugi tu (chociaz temat mylacy) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=31712590 obydwa na pierwszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
sar36 Re: BECIKOWE 09.11.05, 16:37 1000 zł nikogo (moim zdaniem) nie zachęci do urodzenia dziecka. Przyjmując, że miesięczny koszt utrzymania dziecka to (np.) 500 zł, utrzymanie jednego dziecka do 24 roku życia (koniec studiów) kosztuje 144 000 zł (wiem, że to uproszczenie). Natomiast ten 1000 zł dla każdej młodej matki, skądś się musi wziąć. A skąd? Nie z jakiegoś worka, tylko z podatków, które płacić będziemy (znów pewne uproszczenie) - do końca życia. Czyli - będziemy mieć mniej pieniędzy, m. in. na utrzymanie dziecka. Chyba nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: BECIKOWE 09.11.05, 16:52 Podatki tak czy inaczej będziemy musieli płacić,a 1000zł kazdej rodzinie w której rodzi się dziecko przyda się. Dziwie się niektórym wypowiedziom,ze ludzie tak sie martwią skąd pieniążki, że nie tędy droga, skad na to rząd weźmie itd a czy nasi szanowni politycy tak strasznie martwią sie o zwykłych obywateli??Jeżeli ktos tak sie bardzo martwi o nasz kraj to w razie wprowadzenia becikowego niech się zrzeknie na koszt Państwa tych 1000zł, preciez nikt nikomu na siłę nie będzie kasy wpychał, jestem ciekawa wtedy ile osób odmówi wzięcia 1000zł które Panstwo oferuje.A jak będa chcieli zwiększyć podatki to i tak zwiększą i znajdą inny cel żeby tą kase przeznaczyć np na zwiekszenie swoich pensji poselskich. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
agakra Re: BECIKOWE 09.11.05, 16:57 ja odmówię, albo wpłacę na jakiś dom małego dziecka. Takie domy to są dopiero w tragicznej sytuacji. A rzeczywiście skądś tą kasę na becikowe trzeba wziąść - oczywiście z naszych podatków, które na pewno wzrosną zamiast zmniejszać się, lepiej żeby Vat obniżyli na art. dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
sar36 Re: BECIKOWE 09.11.05, 17:13 Tak, podatki tak, czy inaczej będziemy musieli płacić. Tyle, że żeby rząd znalazł pieniądze na becikowe, będziemy musieli płacić większe. Dla mnie to dosyć proste. A i tak to nikogo samo w sobie nie zachęci do posiadania dzieci 1000 zł vs. 144 000! Śmiech na sali. Jak będą ONI (?) chcieli zwiększyć podatki na swoje pensje + becikowe to zwiększnie to będzie większe właśnie o becikowe. Jak będą dalej zwiększać to nie tylko dzieci będzie rodzić mniej (a celem becikowego jest - podobno - żeby rodziło się ich więcej), ale zacznie ubywać także dorosłych - wyjadą stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: BECIKOWE 09.11.05, 17:38 po pierwsze "Eksperci z Rządowej Rady Ludnościowej oceniają, że wychowanie dziecka w Polsce kosztuje rodziców minimum 150-200 tysięcy zł." ściągnięte z fakty.interia.pl/news?inf=683782 po drugie jak dla mnie mogą się wypchać z taką jałmużną, która będzie, czy się to komuś podoba czy nie, bezpośrednio związana z naszymi podatkami, które ponoć miały być niższe?... czy nie wolałybyście wędki zamiast ryby? nie lepiej byłoby żyć w państwie, które mniej zabiera, obniża koszty pracy zmniejszając bezrobocie i pozwala człowiekowi samodzielnie zarobić na dzieci aniżeli w takim, które mami żałosnymi "prezentami" w stylu becikowego jednocześnie wyciągając łapę po wasze ciężko zapracowane pieniądze? przeraża mnie to, że populistyczne hasła są wśród Polaków tak nośne, bo jak tak dalej pójdzie w następnych wyborach wygra samoobrona, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: BECIKOWE 09.11.05, 20:17 A czy ktoś zaproponował nam cos innego? co z tego że wolelibyśmy to czy tamto, jak nie ma niczego innego w planach? to lepiej niech nie będzie i tego becikowego? Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka262 Re: BECIKOWE 10.11.05, 09:54 Ja rodziłam swoje dzieci w 1998 i w 2001 roku i wtedy nie było becikowego.Jakoś nie mam o to pretensji.Mało tego,ja jeszcze się załapałam na zasiłek porodowy (wtedy300zł)a moja bratowa rodząca w tym samym roku,ale w listopadzie już nie.Teraz mam termin na 22 marca,ale narazia nie cieszę sie przedwcześnie z becikowego,bo jeszce nic na ten temat nie wiadomo.Jak będzie to oczywiście się przyda,tym bardziej,że to będzie 3 dziecko i wydatków i tak mam sporo. Pozdrawiam serdecznie. Maja-mama 7 letniego Marka,5 letniej Angeliki i 20 tygodniowego Bejbika Bejbik bd.lilypie.com/TpNyp2 Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: BECIKOWE 10.11.05, 09:59 Właśnie Marcinkiewicz w swoim wystąpieniu "becikowym" nazwał zasiłek z tytułu urodzenia dziecka, który w tej chwili dostają rodziny w wysokości 500zł, które spełniają odpowiednie warunki dochodowe, wiec to chyba nie jest tak ze maja go dostawac wszyscy , a tylko rodziny najbiedniejsze.I właśnie ten dodatek maja zwiększyc, tak ja to zrozumiałam. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: BECIKOWE 10.11.05, 10:10 tak czy inaczej po tyłku dostanie klasa średnia, która ciągnie ten cały bajzel jakim jest nasze państwo! niech oni mi nie pomagają, a po prostu przestaną przeszkadzać! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: BECIKOWE 10.11.05, 10:17 płacę podatki, jak wszyscy nasze podatki tak czy inaczej na coś idą to ja już wolę, żeby moje 'wróciły' do mnie w postaci 'becikowego' niz np. gdyby je wydano na nowe fotele dla ministra Odpowiedz Link Zgłoś