Dodaj do ulubionych

przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy???

13.11.05, 17:39
dziewczyny, jestem w 17tc i znajoma zapytała mnie jak przygotowuję piersi do
karmienia i co robię z brodawkami, a ja na to że nic. czy wy już coś robicie
i co? od kiedy należy zacząć przygotowania?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 17:45
      Temat ten był wielokrotnie poruszany na forum.
      Radziłabym wrzucić hasło w wyszukiwarkę,a wyskoczy mnóstwo postów na ten temat.
      Obecnie nie stosuje się hartowania gdyż to i tak nic nie daje,a pobudza jedynie
      hormon oksytocynę,która jest odpowiedzialna za rozpoczęcie porodu i tym samym
      możesz spowodować poród przedwczesny.
      Pzdr.gosia
      • megg25 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 17:47
        dzięki, poszukam jeszcze raz
    • visenna2 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 18:24
      Konsultantka laktacyjna w szkole rodzenia powiedziała żeby nic nie robić, bo to
      i tak nic nie da, a może spowodować wcześniejszy poród. Piersi same się
      przystosują jak już zaczniesz karmić.
      • kokons Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 14.11.05, 11:00
        Na szkole rodzenia przestrzegano nas przez tzw. hartowaniem piersi...
        Jedynym zabiegiem, ktory jest dla nich nieinwazyjny jest pamietanie o smarwaniu
        brodawek najlepiej codziennie oliwka.
        Wazne jest tez skontrolowanie brodawek, do karmienia powinny byc odstajace...
        jesli takie nie sa to najlepiej od 7 msc wykonywac pewne nieiwazyjne cwiczebnia
        by je troszke wyciagnac i nie miec problemu przy karmieniu! Warto wiec
        skonsultowac stan brodawek u ginekologa i jego albo piolozna na szkole rodzenia
        dopytac o ewentualna pomoc!!! Firma medella produkuje tez specjalne wkladki
        ktore zakladane przed porodem pomagaja jakby wyciagnac odpowiednio brodawke...
        • elf1977 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 14.11.05, 18:13
          Hartować nie trzeba, dziecko i tak zahartuje, a bez bolu raczej się nie
          obędzie. No, może jeszcze mąż trochę pohartowaćsmile))
          • aga.s1 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 15.11.05, 15:18
            Ja praktycznie od początku ciąży pod prysznicem masowałam piersi (i całe ciało)
            ostrą stroną gąbki, a po kąpieli smarowałam oliwką bambino. Moja gin nie
            wiedząc o tym stwierdziła " o jak ładnie zahartowane brodawki! " a ja nie
            robiłam nic więcej i nie miałam żadnych problemów związanych z karmieniem typu:
            bolące czy pękające brodawki i karmiłam 2,5 roku.
            Pozdrowienia.
            • onion75 do Aga.s1 15.11.05, 15:27
              napisz prosze jak wygladaja zahartowane brodawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka