megg25 13.11.05, 17:39 dziewczyny, jestem w 17tc i znajoma zapytała mnie jak przygotowuję piersi do karmienia i co robię z brodawkami, a ja na to że nic. czy wy już coś robicie i co? od kiedy należy zacząć przygotowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 17:45 Temat ten był wielokrotnie poruszany na forum. Radziłabym wrzucić hasło w wyszukiwarkę,a wyskoczy mnóstwo postów na ten temat. Obecnie nie stosuje się hartowania gdyż to i tak nic nie daje,a pobudza jedynie hormon oksytocynę,która jest odpowiedzialna za rozpoczęcie porodu i tym samym możesz spowodować poród przedwczesny. Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
megg25 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 17:47 dzięki, poszukam jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 13.11.05, 18:24 Konsultantka laktacyjna w szkole rodzenia powiedziała żeby nic nie robić, bo to i tak nic nie da, a może spowodować wcześniejszy poród. Piersi same się przystosują jak już zaczniesz karmić. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 14.11.05, 11:00 Na szkole rodzenia przestrzegano nas przez tzw. hartowaniem piersi... Jedynym zabiegiem, ktory jest dla nich nieinwazyjny jest pamietanie o smarwaniu brodawek najlepiej codziennie oliwka. Wazne jest tez skontrolowanie brodawek, do karmienia powinny byc odstajace... jesli takie nie sa to najlepiej od 7 msc wykonywac pewne nieiwazyjne cwiczebnia by je troszke wyciagnac i nie miec problemu przy karmieniu! Warto wiec skonsultowac stan brodawek u ginekologa i jego albo piolozna na szkole rodzenia dopytac o ewentualna pomoc!!! Firma medella produkuje tez specjalne wkladki ktore zakladane przed porodem pomagaja jakby wyciagnac odpowiednio brodawke... Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 14.11.05, 18:13 Hartować nie trzeba, dziecko i tak zahartuje, a bez bolu raczej się nie obędzie. No, może jeszcze mąż trochę pohartować)) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.s1 Re: przygotowanie brodawek do karmienia, kiedy??? 15.11.05, 15:18 Ja praktycznie od początku ciąży pod prysznicem masowałam piersi (i całe ciało) ostrą stroną gąbki, a po kąpieli smarowałam oliwką bambino. Moja gin nie wiedząc o tym stwierdziła " o jak ładnie zahartowane brodawki! " a ja nie robiłam nic więcej i nie miałam żadnych problemów związanych z karmieniem typu: bolące czy pękające brodawki i karmiłam 2,5 roku. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 do Aga.s1 15.11.05, 15:27 napisz prosze jak wygladaja zahartowane brodawki. Odpowiedz Link Zgłoś