Dodaj do ulubionych

Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK?

14.11.05, 12:58
Pytanie jak w temacie, pytam bo lekarz nic mi nie pwoiedział a w Prenatalu
jest 0,8 mg kwasu foliowego a sam Folik miał 0,4 mg, więc biorąc Prenatal juz
i tak podwajam dawkę, jak uważacie? Nie chcę lekarzowi zawraćać głowy tym
pytaniem, chyba że nie wiecie to oczywiście zadzwonię. Dodam, że wyniki
ostatniej morfologii mam bardzo dobre.

Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ikaes Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:00

Folik bierze się do końca 1-gpo trymestru, a Prenatal dopiero od 2-go
      trymestru. Więc jak już zaczęłaś 2-gi trymestr foliku nie musisz brać.
      • xixx Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:04
        Włąśnie zaczynam 2gi trymestr, jako że badania mam dobre ograniczę się wieć do
        samych witamin. Właśnie znajomy powiedział mi , że gdzieś wyczytał, że nie
        powinno się brać witamin codziennie przy dobrych wynikach a np co drugi dzień,
        bo potem dzieci rodzą się za duże, czy to ma sens?
    • justyna62 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:01
      Ja biorę i Prenatal i kwas foliowy, ale to dlatego że mam małopłytkowość a on
      ma jakis tam wpływ na te płytki.

Justyna
    • gosia_grabosia Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:02
      Prenatal jest kompleksem witamin i składników, więc chyba nie ma co dorzucać
      jeszcze Foliku, szczególnie że jak sama piszesz podwoiłaś już dawkę kwasu
      foliowego. Ja najpierw brałam Folik, a traz sam Feminatal.
    • kubas2001 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:12
      Ja brałam kwas foliowy 15mg pół roku przed poczęciem i biorę go cały czas razem
      z Prenatalem. Zalecenie gina. 18tc. Pozdrawiam.
    • karolinazajac Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:22
      Maja, mi lekarka powiedziała jak zaczęłam drugi trymestr żeby skończyć zaczęty
      listek foliku i zacząć brać witaminy dla ciężarnych. Teraz biorę prenatal. A
      jak się czujesz?
      • viola33 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:25
        od samego początku ciąży biorę prenatal, miałam też brać kwas foliowy , ale
        brałam go w 1 trymestrze dość krótko, bo gdzieś koło miesiąca, gdyż gin
        stwierdził,że zawartość w prenatalu jest wystarczająca, moim zdaniem tam jest
        taka dawka witamin i minerałów ,że nie ma potrzeby brania dodatkowo jakiś
        specyfików, pozdrawiam
        • asitka Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 13:29
          Mój gin stwierdził, ze FEMINATAL ma większe dawki składników i nie ma potrzeby
          wtedy brania dodatkowych specyfików.
      • xixx Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 17:19
        Ale duży ten Twoj czlowieczek juz smile
        Ja sie czuje bardzo dobrze, co do witamin, zaczelam je juz dzis brac wiec od
        jutra nie biore Foliku.

Pozdrawiam!
        • karolinazajac Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 20:19
          Duży duży smile Kręci się mocno i kopie jak nakręcony. Wczoraj widać było jak mi
          brzuch podskakiwał. Wspaniałe uczucie!
    • hanula12 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 14:28
      Moim zdanim nie ma sensu obciążać żołądka prochami o tym samym działaniu,
      zostałabym przy Prenatalu lub innych wit.ciążowych, chyba że masz jakieś
      szczególne wskazania do brania dużej dawki kwasu foliowego (wady wrodzone
      kręgosłupa w rodzinie itp. ale to ustala lekarz).
      • ktkasik Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 19:56
        Dziewczyny, mam pytanie: dlaczego powinno się brać folik jeszcze przed zajściem
        w ciążę? Któraś z was pisała, że brała 6 miesięcy przed. Nie wystarczy zaraz
        przed i w czasie ciąży? dzięki i pozdrawiam
        • mmarzenka1 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 14.11.05, 21:29
          dziewczyny czy trzeba brac witaminy ja prenatal juz od poczatku ciazy czy
          dopiero od 2 trymestru? jestem w 4tc i biore na razie tylko folik czy to
          dobrze? jak sadzicie?
          • xixx Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 09:04
            Po zgłębieniu tematu odpowiem Ci tak - folik należy zacząć brać jeszcze przed
            ciążą i kontynuować do końca 1 trymestru, potem od początku 2 trymestru
            witaminki dla kobiet w ciąży - jest ich sporo: Prenatal, Feminatal, Materne -
            maja podobne składy, nie należy ich jednak brać od początku ciązy a właśnie od
            drugiego trymestru, więc tak jak Ty bierzesz teraz Folik, to jest bardzo ok.

Pozdrawiam!smile
            • kssia Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 10:13
              Pierwsze słysze. Zarówno w pierwszej ciązy jak i teraz Folik i witaminy dla
              ciężarnych brałam i biorę od ok 9 tyg ciązy.Wtedy to w obu ciązach byłam na
              pierwszej wizycie u ginekologa i ten tak polecił. Dodam, że teraz chodzę do
              innego gin niż chodziłam w pierwszej ciązy.
              W pierwszej ciązy brałam Materne i folik a potem jeszcze żelazo bo miałam złe
              wyniki.Teraz biorę Folik i Prenatal ( dodatkowo jod bo go nie ma w Prenatalu a
              jest w Maternie)i magnez (bo mi brzuch twardnienie od czasu do czasu)
              Nie sądze , że fakt brania witamin w I trymestrze ma wpływ na wielkość dziecka.
              Córkę urodziłam 3110 więc nie gigantasmile
              pozdrawiam
              • karolinazajac Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 10:22
                NIe chodzi o wielkość dziecka ale o zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad układu
                nerwowego. Tak działa kwas foliowy.
                • kssia Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 14:02
                  smile))))))))))) ja wiem na co sie bierze kwas foliowy i nie do tego sie odnosiłam
                  w mojej wypowiedzismile)
                  pozdrawiam
                  • solka9111 Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 14:25
                    ja jestem w 6 tc. Na pierwszej wizycie byłam w 4 tc i wtedy lekarz zalecił
                    FEMINATAL i zaprzestanie barania FOLIKA (brałam ok. 3 miesięcy przed zajściem w
                    ciążę). W Feminatalu jest 400% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego- więc
                    jeśli nie masz złych wyników to chyba wystarczą same witaminy dla kobiet w
                    ciąży.
                    pozdrawiam
    • meidii Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 14:29
      Sam Prenatal w zupelnosci wystarczy a Folik należy odstawić Bo przeciez co za
      dużo to nie zdrowo smile Pozdrawiam
      • xixx Re: Zaczęłam brać PRENATAL, nadal brać FOLIK? 15.11.05, 14:32
        Tak tez zrobiłam smile

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka