aranxa 17.11.05, 09:12 Chodzi mi o to, czy dużo ich jest np. "chlustają" z kroku, czy sączą się powoli? I czy będę wiedziała na pewno, że to już? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziewczynka_bez_zapalek Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 09:33 ja, gdy odeszły mi wody leżałam sobie na łóżku i wreszcie chciałam usnąć po męczącym dniu ... poczułam najpierw wilgoć w majtkach i myślałam po prostu, że to wydzielina z pochwy ... no ale przekręciłam się na bok i wylało się ze mnie jakieś 1/4 szklanki w przenośni ... jak już wstałam to lało się non stop po troszke. do szpitala miałam jakieś 25km także na siedzenie położyliśmy koc a między nóżki ręcznik gdzieś po 10 minutach od ulewania się wód płodowych poczułam pierwsze skurcze co 5 minut. uwierz mi, że będziesz wiedziała, że to już ! Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2be Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 11:11 mnie odeszly jednorazowo wprost do toalety, nawet o tym nie wiedzialam (poczatek porodu zaczal sie u mnie biegunka...), dowiedzialam sie dopiero w szpitalu i to kiedy lekarz mnie zapytal kiedy odeszly wody. takze kazdy porod jest inny... i nie zawsze wszystko wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 11:33 Mi odeszły chlustając, potem się sącząc, ale nie miałam skurczów w efekcie poród był wywoływany Odpowiedz Link Zgłoś
aranxa Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 11:32 Aha i jeszcze jedno. Czy wyglądają one jak upławy (np są białawe), czy raczej przypominają zwykłą wodę? Odpowiedz Link Zgłoś
monasd74 Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 11:42 prawidłowe wyglądają jak zwykła woda, ale mogą też być np. zielone (jeżeli dziecko oddało smółkę)- wtedy konieczne są dodtkowe badania dziecka po porodzie, ale rzeczywiście odejścia wód płodowych nie da się przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chimba Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 11:49 a ja sobie lezałam "spokojnie" pod kroplówką na wywołanie porodu, leżałam bo miałam akurat robione ktg, i poczułam, ze coś we mnie pęka.. i dosłownie za kilka sekund wyleciały ze mnie wody w dużej ilości, co prawda przezroczyste, ale podbarwione krwią - ponoć tak może być, pytałam położnej czy wszystko w dobrze, ona powiedziała, ze tak, a jej wierze, bo to znajoma. A potem przez jakiś czas jeszcze mi się sączyły te wody... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 12:24 Jeżeli główka dziecka jest wstawiona i stoisz, raczej nie będzie efektu chluśnięcia. Natomiast jak się leży, to wtedy może chlusnąć. U mnie tak było za pierwszym razem - zdawało mi się, że słyszę pęknięcie balonika ) i wylało się tego sporo (wyglądało jak woda, tyle że ciepła ). Ale jak już wstałam, było tylko sączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
milla1 Re: jak wygląda odejście wód płodowych? 17.11.05, 13:33 Ja równiez uslyszalam delikatne chrupnięcie Ale na początku myślałam, że to wydzielina, więc poszlam się polożyć. W końcu zadzwoniłam do polożnej i ona potwierdziła że to pewnie wody odchodzą. Pęcherz pękł mi od góry więc wody sączyly się od 19tej do 4rano aż go nie przebili i nastąpił postęp akcji Odpowiedz Link Zgłoś