Dodaj do ulubionych

Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w ciążę???

21.11.05, 10:53
Chciałam zapytać czy któraś wie ile należy odczekać po ostatniej szczepionce
na żółtaczkę z zajściem w ciążę.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 10:58
      Po trzeciej ostatniej dawce należy odczekać 3 mies. z zajściem w ciążę.
      pzdr.Gosia
      • mariola314 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:33
        Kurcze to ja chyba zrezygnuję z tego szczepienia trzeciego, bo chcemy już
        rozpocząć starania a ta szczepionka sprawi,że będziemy mogli pomyśleć o dziecku
        dopiero w czerwcu.
        • mika_007 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:37
          ale jak teraz zrezygnujesz z 3 dawki to przepadają wcześniejsze szczepienia-
          później będziesz musiała zaczynać serię o dzera
          zaszczep się -profilaktycznie -nigdy nie wiadomo co się w szpitalu przypałęta-
          lepiej dmuchać na zimne
          • mariola314 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:39
            No wiem tylko ja tak marzę o dziecku.Pytałam lekarki to nic mi nie
            powiedziała,że trzeba odczekać trzy miesiące.Mówiła,że po szczepionce na
            różyczkę trzeba czekać, ale o żółtaczce nic takiego nie mówiła.Zdecydowaliśmy
            się już z mężem na dziecko i odliczamy dni do tego szczepienia.Bardzo smuci
            mnie myśl,że musielibyśmy czekać jeszcze trzy miesiące.Biorąc pod uwagę to,że
            od razu też najczęściej się nie udaje wychodzi na to,że ciąża może się
            drastycznie przesunąć.
        • malgosiek2 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:40
          CZekałaś tyle czasu to wytrzymasz 3 miesiące.
          Radzę Tobie zrób pełne szczepienia i nie rezygnuj,bo będzie to głupotą z Twojej
          strony okropną.
          lepiej w szpitalach patrzą jak ma się pełny cykl szczepień.
          Zrezygnujesz z 3 dawki to po jakimś czasie zaczynasz od początku.
          Pzdr.Gosia
          • malgosiek2 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:44
            A po drugie nie od razu można zajść w ciążę.
            Nieraz upłynie trochę czasu,bo rzadko komu wychodzi za pierwszym razem starania
            się.
            Pzdr.Gosia
            • mariola314 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:48
              Dlatego jak odczekam te trzy miesiące i zaczniemy starania od tej pory za 7
              miesięcy to zajdę w ciążę pewnie gdzieś za rok, nie wiem czy wytrzymam tyle
              czekać.Zadzwonię jeszcze do mojej pani doktor i ją wypytam.
              • b.bujak Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 11:59
                u mnie bylo tak: druga dawke wzielam pod koniec kwietnia 2004, po ok.3
                tygodniach zaszlam w ciaze, urodzilam na poczatku lutego 2005, w marcu 2005
                wzielam trzecia dawke ( optymalnie trzeba wziac po 6 miesiacach, ale jak sie
                nie da, to mozna pozniej, zeby zamknac cykl w przeciagu roku ); pielegniarka,
                ktora dawala mi trzecia szczepionke mowila, ze jej kolezanka brala tez 3 dawke
                bedac w ciazy; zanim zaszczepilam sie trzecia dawka pytalam pediatre jak to
                jest ze szczepionka i karmieniem piersia, podala mi numer telefonu do centrum
                szczepien we wroclawiu, gdzie bardzo doswiadczona pani doktor udzielila mi
                takij rady na ten temat; jesli chcesz, to odnajde te namiary, napisz na priv,
                bo nie zagladam na to forum za czesto
                • mariola314 Do B.Bujak 21.11.05, 12:04
                  Bardzo Ci dziękuję.Strasznie mnie zasmuciła wiadomość,że trzeba czekać te trzy
                  miesiące.Jak zaczęliśmy planować dziecko dowiedziałam się,że powinnam się
                  zaszczepić na żółtaczkę.Powiedziano mi,że to trwa pół roku i na tyle
                  postanowiliśmy odłożyć decyzję o dziecku.Te dodatkowe trzy miesiące mnie tak
                  podłamały, bo nie chcemy już czekać.Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.
                  • b.bujak Re: Do B.Bujak 21.11.05, 12:11
                    to jest nowoczesna i bezpieczna szczepionka ( Engerix ), noworodek tez ja
                    dostaje - zaraz po urodzeniu; dla wlasnego spokoju zadzwon jeszcze na infolinie
                    producenta: 0801 109 509, zobacz tez www.zoltytydzien.pl
                    • b.bujak Re: Do B.Bujak 21.11.05, 12:17
                      dodam, ze przed zajsciem w ciaze nie konsultowalam z zadnym specjalista
                      bezpiecznego odstepu czasowego; po prostu tak wyszlo.... ale jest ok
    • trosia Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 12:15
      Wklejam Ci informację odnośnie szczepienia w ciąży i w okresie laktacji
      znaleziona na stronie www.zoltytydzien.pl:
      "Czy wskazane jest szczepienie kobiet w ciąży i w okresie laktacji?
      Nie przeprowadzono badań dotyczących wpływu szczepień przeciwko WZW typu A i B
      na płód, przebieg i rozwiązanie ciąży. Z tego powodu nie zalecamy szczepienia
      kobiet w okresie ciąży. Uważa się, że inaktywowane szczepionki wirusowe nie
      stanowią istotnego zagrożenia dla płodu. Nie zostały ustalone przeciwwskazania
      do szczepienia kobiet w okresie laktacji."
      Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji na temat szczepień zadzwoń na
      infolinię: 0801 109 509 - konsultant powinien rozwiać Twoje wątpliwości.
      Dodam jeszcze, że mnie lekarze (ginekolog i rodzinny) zalecili odczekać min. 3
      miesiace od ostatniej dawki.
      • b.bujak Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 12:19
        lekarze tam, gdzie nie maja odpowiedniej wiedzy albo doswiadczenia wola sie
        asekurowac w swoich opiniach
        • trosia Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 12:22
          Wierz mi, ze zarówno mój ginekolog jak i lekarz rodzinny maja wiedzę i
          doświadczenie. Bardziej dziwię się tej kolezance pielęgniarki, że szczepiła się
          będąc w ciąży mimo, że nie sa znane skutki działania szczepionki na płód.
          Poza tym mnie się nie spieszyło i mogłam odczekać te trzy miesiące.
        • mariola314 Re: Kiedy po szczepieniu na żółtaczkę zajść w cią 21.11.05, 12:23
          Dziękuje bardzo.Uspokoiłam się.Rozmawiałam ze znajomą lekarką i powiedziała,że
          mogę nawet wziąć tą ostatnią dawkę miesiąc wcześniej i też będzie dobrze.To
          chyba rzeczywiście jest bezpieczna szczepionka.Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo
          Wam dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka