anikula 25.11.05, 12:11 Kurczę, trochę mnie zaniepokiła wypowiedź EWIK152 i teraz już nie wiem czy mając w 18 tc długość szyjki 28 mm wszystko jest ok czy też nie. Czy są może jakieś "normy" długości? Wiecie może jak to z tym jest? Pozdrawiam Mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominika2701 Re: Pytanie o szyjkę 25.11.05, 12:47 martwic mozna sie zaczac, jesli szyjka ma ponizej 25 mm, ale to tez nie od razu oznacza , ze cos jest nietak.najwazniejsze jest porownanie stopnia dojrzalosci szyjki przy kolejnym badaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ewik154 Re: Pytanie o szyjkę 25.11.05, 13:10 Anikula,mnie lekarz powiedział że szyjka tej długości to za mało jak na ten tydzień ciąży. To nie znaczy, że poród zacznie się "na dniach" ale szyjka skraca się wraz z wiekiem ciąży i mogłoby się okazać, że około 32 tygodnia skróci się na tyle, że będzie istnialo zagrożenie. Nsjważniejsze to obserwować, czy szyjka się nie skraca.Jeśli pozostanie tej długości przez dłuższy czas wszystko będzie ok.Mój lekarz jest bardzo ostrożny i jestem mu za to bardzo wdzięczna. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś