ciuforek 30.11.05, 16:17 usztwniany czy nie- jeśli usztywniany czy te usztywnienie mozna wyjaśc. dzieki za odpowiedx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 16:27 Przede wszystkim cieniutki. A co do meritum - ja sobie nie wyobrazam z usztywnieniem, dfwa razy uzywałam miekkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pyrtek3 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 16:34 Witam,a ja sobie nie wyobrazam nie usztywnionego,ale tak w sumie to malo co z niegp korzystalam,w pierwszych dwoch tygodniach. Moim zdaniem lepiej miec usztywniony,poniewaz jak wlozyzs do niego takiego malutkiego noworodka,to czujesz sie pewna trzymajac go w rozku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 16:37 kazdy jest do bani usztywnionego uzyłam dwa razy nieusztywnionego 4 najlepszy jest dobry mieciutki kocyk Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 16:38 Taki niezbyt gruby - to fakt. Ale ja przez pierwszy miesiąc używałam z usztywnieniem, potem 2 tygodnie bez, a po t tygodniach Larwa uznała, że jest na tyle duża, żeby spać bez rozka i śpi w śpiworku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalej1 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 17:22 cieniutenki i ze 3 razy wyprany. jednym słowem flak. musisz wiedziec ze trzymasz dzidziusia a nie poduche a dziecko musi czuc ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
aranxa Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 17:58 No to się zdziwiłam, bo myślałam ,że najepszy jest usztywniany. Ja kupiłam taki i do tego gruby, no to klops... Ale ma wyjmowane usztywnienie, to może jednak nie będzie zły, a poza tym można go chyba potem używać jako materacyk do wózka albo kołderkę pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 18:04 A My kupiliśmy usztywniany, żeby mężuś czuł sie pewniej trzymajac maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 18:33 Dla mnie najlpszy był miękki polarowy ocyk, nauczyłam sie w szpitalu zawijac w sztywny kokon, w pierwszych dniach, kiedy jeszcze byłam obolała po nacięciu krocza zaijałam córeczkę. Dzidzię w takim kokonie można wziąć jedną ręką bez strachu, ze coś się zrobi. Poza tym dzidzia ma jeszcze przez parę dni jak u mamy w brzuchu. Rożek do niczego mi się nie przydał (później jako kołderka do wózka). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 19:02 Ja mam dwa - jeden z usztywnieniem (można wyjąć), drugi bez. Mała skończyła 2 miesiące i nadal używamy. Ten z usztywnieniem to głównie jak ktoś przychodzi.W sumie z obu jestem zadowolona. W pierwszych dniach były nieodzowne. I kupiłam b. tanie, niefirmowe po 16 zł. Późnie posłużą jako kołderka. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: jaki rozek lepszy 30.11.05, 23:30 Jak ci się duże dziecko urodzi to żadnego nie będziesz używać bo się nie zmieści. Mój miał 4 kg i rożek po szpitalu poszedł do szafy. Moim zdaniem najfajniejsze są takie pajacyki - śpiworki z rękawkami i workiem na nóżki. Ale to chyba kwestia gustu, bo mam dużo rzeczy, które uważałam za super przydatne, a moje koleżanki za zbędne. Każdemu z czym innym wygodnie. Koleżanka, która urodziła o miesiąc za wcześnie (dzidzia 2,2kg) bardzo chwaliła ten usztywniany, bo dziecko było stabilniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia żaden 01.12.05, 09:18 najlepszy kocyk lub kołderka. Rożek krępuje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mifland Re: żaden 01.12.05, 11:29 A ja dowiedziałam się w szkole rodzenia, że rożek powinien być nie tylko usztywniony, ale również zawiązywany na taśmy, absolutnie nie na rzepy, bo ten z kolei jest niebezpieczny... Nie wiem, jak mam to rozumieć, ale to są słowa doświadczonej położnej, więc kupuję usztywniony z taśmami... Czy dobrze robię, przekonam się w praktyce. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
agulec.majulec Re: żaden 01.12.05, 13:40 zgadzam sie -żaden, kupiłam taki dla pierwszej córci- z usztywnianą wkładką i uzyłam jeden raz.Rożek był duży, dziecko "zjeżdzało" w dół i wogóle go nie czułam w tym rożku.najlepszy mięciutki kocyk Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jaki rozek lepszy 01.12.05, 14:00 Zakupiłam dwa cieniutkie rożki (choć mnie w sklepie na gruby namawiały, ale się nie dałam): jeden usztywniany, drugi bez usztywnienia. Ale ja na rożkach nie znałam się wcale i myślałam, że kupiłam takie same tylko w innej kolorystyce . Do tej pory sądziłam, że rożek to rożek, tyle tylko, że jeden jest grubszy drugi cienszy. Który będzie lepszy - okaże się dopiero w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
misz_masz Re: jaki rozek lepszy 01.12.05, 14:16 rozek w ogole powinien byc uzywany zaraz na poczatku po porodzie i tylko z tego powodu , ze jeszcze nie umiemy bezpiecznie nosic dziecko tak, aby sie nam nie wyslizgnelo na dalszym etapie rozki sa nie polecane przez ortopedow bo jak latwo zauwazyc krepuja dziecko, wyglada ono jak kokon powoduje to sciskanie nozek , stawy biodrowe zle sa ulozone dziecko powinno miec nozki szeroko a nie wasko wzdluz ciala no ale i tak kazdy zrobi jak zechce sugeruje zapytac sie ortopedy o opinie,jak sie ma sprawa z bioderkami w takim rozku pozdrawiam Ag. Odpowiedz Link Zgłoś