frodolin 02.12.05, 17:28 jestem w pietnastym tygodniu i od jakiegoś czasu bardzo boli mnie głowa, niestety APAP nie pomaga, czy mogę wziąść PYRALGINE skoro w ulotce napisane jest , że nie. Moje koleżanki tewierdzą że w ciąży ją brały. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
christych Re: pyralgina 02.12.05, 17:30 ja bym nie brała. Jeżeli już bym się na coś zdecydowała to na jakiś paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: pyralgina 02.12.05, 17:32 wez polopiryne -mi lekarz kazal bo tez mam straszne bóle glowy>apap okazal sie bezskuteczny.na polopiryne tez pisze ze nie wolno!Ja biore. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: pyralgina 02.12.05, 17:33 no to dziwie sie twojemu lekarzowi.... Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: pyralgina 02.12.05, 17:32 skoro w ulotce jest napisane ze nie to po co chcesz ryzykowac? mi lekarz absolutnie zakazal innych srodkow niz paracetamol i to tylko w ostatecznosci. inne sa po prostu szkodliwe. i dziwie sie bardzo twoim kolezankom ze wolaly ryzykowac zdrowie dziecka. bol glowy mozna wytrzymac. wierz mi... ja nawet na apap decyduje sie jak juz konam z bolu. nie wolno przesadzac z iloscia lekow w ciazy. w szczegolnie jak na opakowaniu wyraznie jest napisane ze nie wolno ich brac w ciazy! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: pyralgina 02.12.05, 18:52 niby tak.Ale co powiecie na to ze mam tak cholerne migreny ze leze przez 4 dni w lóżku jak nieżywa?A lekarz? Niby dobry-ordynator naszego szpitala..... Odpowiedz Link Zgłoś
amelia_s Re: pyralgina 02.12.05, 19:29 Na ostatniej wizycie gin powiedział,że pyralgina jak najbardziej jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Jak leżałam na patologii, to kobiety standartowo dostawały ten lek jako przeciwbólowy. Tylko trzeba pamiętać, zeby nie brać na pusty żołądek. Co do ulotek, to na większości leków pisze, żeby nie stosować u kobiet w ciąży( np. na no-spie, torecanie itp) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pyralgina 02.12.05, 20:12 Spokojnie. Pyralgin można brać w ciąży. ja też biorę tylko Pyralgin,bo Apapy są dla mnie do kitu. A to,że na ulotce tak pisze,bo musi.Firma farmaceutyczna nie chce ew.roszczeń i procesów.Na zdecydowanej większości ulotek leków tak pisze co nie zawsze ma zanczyć by nie używać.Te firmy po prostu się asekurują. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Do malgosiek 02.12.05, 20:34 A w którym tyg jestes? mi lekarz poawolik brac polopiryne, bo mam silne migreny!Ale niby pyralgina jest silniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Do malgosiek 02.12.05, 20:41 Pyralgina jest nieco silniejsza niż polopiryna. Teraz jestem w 27 t.c,ale brałam już znacznie wcześniej nawet w 12 t.c.ok.ćwiartki lub połowy tabl. i później też brałam jak bardzo bolała mnie głowa. Na Jak pracowałam na pat.ciąży to pyralgina była normalnie podawana a w razie konieczności nawet dożylnie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: Do malgosiek 02.12.05, 21:18 dzięki Gosiu.Zapytam lekarza- moze pyralgina mi pomoze.Jestem w 13 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Do malgosiek 02.12.05, 21:29 Dziewczyny ja jeszcze nie wiedząc, że jestem w ciąży,miałam zapalenie nadgarstka i tak bolało, że wzięłam dwa razy pyralginę,choć normalnie nigdy jej nie biorę.Teraz cały czas sie martwię czy mogło się coś stać fasolce w tak wczesnej ciąży.Obecnie jestem w 6tc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: pyralgina 02.12.05, 21:30 Pyralginy nie wolno brać. Jest bardzo szkodliwa dla dorosłego a nie wspomne juz o maleństwie .PYRALGINA NISZCZY SZPIK!!! NIgdzie na świecie nie jest podawana tylko w Polsce. Wiem to od kilku naprawde dobrych lekarzy.To jest bardzo silny lek i moze spowadowac nawet wstrząs przy podaniu go na wysoką gorączke.Ja kiedys tez uzywałam tylko tych tabletek bo inne nie działały lub czułam sie po nich jeszcze gorzej.Dopiero jak urodziłam córeczke 4 lata temu i zaczęłąm z nią jeździc do lekarzy na comiesięczne kontrole( prywatnie nie do przychodni bo przez niektórych lekarzy dzieci są kalekami lub mało co ich nie wykończyli), tam własnisnie dowiedziałam sie o tak strasznym działaniu tego leku.Od 5 lat nie miałam pyralginy w ustach. Teraz gdy mam straszne bóle głowy ( 28tc) biorę 2 Apapy i przechodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pyralgina 02.12.05, 21:43 Taaaaa. No-spy,relanium i innych leków też raczej nie powinno się brać,a jednak się bierze. Wzięcie sporadycznie pyralginy nie wyrządzi od razu krzywdy,a tym bardziej nie zniszczy szpiku jak bierze sie sporadycznie. Nie strasz tak bardzo innych zwłaszcza tej co wzięła i nie wiedziała o ciąży. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: pyralgina 02.12.05, 21:49 mam nadzieę ze Gosia ma racje!Polopiryne tez nie wolno a lekarz mi pozwolil, nawet do 4 tabletek a jest zaliczana do kategorii C.Apap?Moge jeść i jesć......i nic.Ja sie szczepilam na grype na początku ciązy i tez nie wiedzialam o niej!Ale czytalam juz mnóstwo artykulów żw niby teraz lekarze radzą sie szczepić w ciąży.i nie pozostaje mi nic innego tylko uwierzyc, modlic( żeby bylo oki ) i czekac na czerwiec Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Bierz bez obaw:) 02.12.05, 21:46 Mój lekarz powiedział, że w ciązy można bez obaw brac paracetamol i pyralginę ale pyralgina jest lepsza. Zanim jeszcze byłam na wizycie u mojego gina a dostałam ataku migreny zadzwoniłam pod 999 i lekarz dyżurny powiedział mi, że w ciązy najlepiej brac pyralginę. Jesli nie wierzysz sama teraz zadzwoń. Życzę, zeby ból minął Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: Bierz bez obaw:) 02.12.05, 21:53 Jakieś 3 tyg temu poruszylam na forum wątek Ból glowy>napisalam że biore Apap!DZiewczyny byly zdziwione ze biore cokolwiek!!!!Gdzie WY bylyście jak Was potrzebowalam!Juz mi lżej że ja sama nie biore leku.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 przeczytajcie!!!! 02.12.05, 22:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=30048731 Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: przeczytajcie!!!! 02.12.05, 22:52 Jestem czesym gościem f. Migrena, Kamilko. Migreny mam od 16 lat. Ciąża miała pomóc -figa- chociaz nie ma cykli- jak w zegarku co miesiąc pojawia się migrena (a czasami częściej( ) Życze jak najmniej bólu... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: przeczytajcie!!!! 02.12.05, 23:10 No cóż......ja mam podobnie!Regularnie, okolo dnia w którym mialam miesiączke....Ale wiesz? Przed ciążą tego nie odczuwalm!!!lEKI POMAGALY!a TERAZ....cO BIERZESZ JAK cIE BOLI?pOZDRAWIAM SERDECZNIE! Odpowiedz Link Zgłoś