acz5 08.12.05, 20:56 interesuja mnie wasze porody, a szczegolnie szpital wlegnicy i klinika w lubinie, czy ktos chodzi do doktora kowalika? macie na jego temat jaies opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niunia792 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 21:16 A od kiedy w Lubinie jest jakas klinika??? Kobiety albo rodza w "Feminie" albo w szpitalu na Bema. Przy czym jesli w czasie porodu wystepuja komplikacje-rodzaca przewoza na czas do Legnicy-to najblizszy szpital z odpowiednim sprzetem w okolicy!!! Moja przyjaciolka bedzie miala cc (cos tam z biodrami) i decyduje sie od razu na Wroclaw-umowienie sie na termin i cesarka! Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 21:58 cześć, jestem z Lubina. Mam termin na maj 2006. przyznam się, że też mam dylemat gdzie rodzić w Lubinie, czy w szpitalu na Bema czy w Feminie. Niby szpital ma lepszy sprzęt, ale warunki nie bardzo... sama nie wiem. Asik Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:09 Jak milo Ja tez jestem z Lubina )Ale niestety od poltora roku mieszkam w DE Wiesz-kraza rozne opinie o "Feminie" - ale szpital na Bema-jak to panstwowy szpital-niezbyt przyjemny (( Przejdz sie i tu i tu i porownaj warunki. Moja przyjaciolka ma ten sam dylemat co ty-i postanowila, ze wybierze badz Wroclaw badz Legnice... ale ona ma na bank cc! Ja wczesniej krytykowalam glosno "Femine" ale tam jest lepsza opieka-a komfort dla rodzacej to podstawa sukcesu. A kupujesz juz cos dla malenstwa??? Odpowiedz Link Zgłoś
acz5 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:40 słysze same plusy o feminie ale najbardziej przeraza mnie komplikacje i brak sprzetu do ratowania maluszka, i sama niewiem czy lepsze jets to abym rodzila w lepszych warunkach czy tez aby sprzet byl na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
ania_top Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 20:08 Ja jestem z Głogowa, ale rodzę w Feminie! Jestem do niej bardzo przekonana, mam lekarza z Feminy, to po pierwsze! A po drugie- byłam tam , zwiedziłam, lekarz wszystko dokładnie mi opowiedział i pokzał! Nieprawda jest że nie maja tam sprzętu do ratowania dzieci!!!!! Maja , ale jeśli są jakieś poważne powikłania z dzidzią to fakt przeniesiona jest dzidzia do Legnicy- ale tylko dlatego że jest tam odpowiedni oddział! Z Bema też przenoszą do Legnicy! Po trzecie podczas ciąży nasłuchałam sie plotek na temat feminy (oczywiście negatywnych), ale co zabawne od osób które nigdy tam nie były, nie rodziły, tylko od kogoś coś słyszały!!!! ( wiadomo jak powstaje plotka) A od osób które tam były, same pozytywne opinie! Termin mam na 14 grudnia, więc moge w każdej chwili rodzić i jestem spokojna jesli chodzi o opiekę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 13:46 Ale super, pierwszy raz spotkałam kogoś z Lubina!! Zacznę tak: jest to moja 2-ga ciąża, mam już synka 5 letniego. Rodziłam właśnie na Bema. Sam poród był OK (rodzinny, w miarę łatwe rozwiązanie)najgorsze było później. Sama opieka i opryskliwość pielęgniarek... bardzo źle to wspominam i przyznam się że mam uraz. Jak na razie chodzę do przychodni Medyk, do dr.Kozubika, ale moje zdanie zmienia sie co do niego po każdej wizycie. Wcale nie czuję się przy nim bezpiecznie, moze dlatego że nie jestem jego pacjentką przyjmowaną prywatnie tylko na Kasę i stąd to jego podejście ?? W sumie są to już ostatnie moje dni na podjęcie decyzji, ponieważ mam termin na 10.05.2006 i wypadałoby się już na coś zdecydować, tylko na co i na jakiego lekarza? pozdrawiam, Asik Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 19:37 asia.kubek napisała: > cześć, jestem z Lubina. Mam termin na maj 2006. przyznam się, że też mam > dylemat gdzie rodzić w Lubinie, czy w szpitalu na Bema czy w Feminie. Niby > szpital ma lepszy sprzęt, ale warunki nie bardzo... sama nie wiem. > Asik Witaj, ja też jestem z Lubina i mam termin na 30 kwietnia i zdecydowałam się rodzić w Feminie. Na początku ciąży niestety byłam zmuszona spędzić kilka dni w szpitalu i spędziłam je w Feminie, zajęto się mną bardzo profesjonalnie. Wrażenia bardzo ale to bardzo pozytywne na pewno nie zdecyduje się rodzić na Bema zwłaszcza jak się okazało że pracownice tego szpitala również chodzą do Feminy a o swoim miejscu pracy nie wypowiadają się zbyt dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:51 Cześć! Jestem z Legnicy i chodzę do doktora Kowalika, gdyż mam ciążę zagrożoną ( mam mięśniaka i występowały plamienia). Jest niezły, widać po tym , co mówi, że ma duże doświadczenie w położnictwie. Ja też początkowo myślałam o Feminie, ale ze względu na powyższe problemy zdecydowałam się na szpital w Legnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
acz5 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:54 hej ja tez do niego chodze tez mialam krwawienia, i bylam najpierw u pana maleckiego czy malkiewskiego jakos tak sie nazywa przyjmuje nad delicjami nic mi nie poradzil tylko mnie przestraszyl, teraz tez chodze d kowalika i jestem zadowolona w ktorym miesiacu jetses? Odpowiedz Link Zgłoś
sarna.sarna Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 23:39 W szpitalu w Legnicy unikajcie badania u ortopedy. Dziewczyny po takim badaniu nawet płaczą. Sama miałam to niemiłe doświadczenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna.sarna Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 23:40 Co ja napisałam, oczywiście u ordynatora oddziału gin-położniczego, nie u ortopedy .. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 08:33 ordynator już siedzi, więc obaw nie ma ja też chodzę do wspomnianego dr K. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 08:43 Jestem w 8 tyg. ciąży. Niedługo mam następną wizytę. Teraz zastanawiam się, gdzie wykonać badania prenatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 do basiek-79 09.12.05, 11:19 Ja bym ci radzila rozejrzec sie za kims we Wroclawiu-maja najlepszy w okolicy sprzet... Moja przyjaciolka jezdzi po blednej diagnozie w L-nie wlasnie do Wro, gdzie nagle sie okazalo, ze u niej wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Re: do basiek-79 09.12.05, 12:43 No, badania prenatalne będę robić na klinikach we Wrocławiu, a jak się będę dobrze czuła, to pojadę do Łodzi. Na razie dr Kowalik mi odpowiada. Nie ma wątpliwości, co do istnienia mięśniaka, bo samam go oglądałam ( mam pewne rozeznanie w temacie, bo jestem lekarzem weterynarii). A jak na razie jego sposób prowadzenia ciązy jest ok, najważniejsze , że plamienia mi zanikły. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 Re: do basiek-79 Mozesz mi jedno powiedziec? 09.12.05, 14:47 Mi powiedziano w szpitalu, ze moje krwawienia wywolane byly obecnoscia polipa... Czym to sie rozni od miesniaka? Bo moi lekarze jakos sie tym malo przejmuja twierdzac, ze polip odpadnie podczas porodu! Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: do basiek-79 Mozesz mi jedno powiedziec? 09.12.05, 14:52 Polip ciążowy pojawia się TYLKO podczas ciąży i w trakcie niej bądź w xczasie porodu znika Tworzy się na szyjce macicy i krwawi podczas urazów mechanicznych oraz kiedy w trakcie ciąży się zacznie "urywać" Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 Dzieki:-) 09.12.05, 15:04 Moj ogolny mi opowiada bajki, ze najlepiec cc zrobic i go usunac a moja gin mowi, ze sam odpadnie... potwierdzilas jej slowa Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Do: Niunia 792 09.12.05, 16:36 Polip zazwyczaj odpada podczas porodu, albo może nawet wcześciej podczas trwania ciąży. Natomiast z mięśniakami jest trudniejsza sprawa, bo one tylko czasami zanikają po porodzie. Mogą rosnąć podczas ciąży i zabierać miejsce w macicy. Często są usuwane podczas cc. Problem jest też w tym , gdzie się ułożą. Gdy w szyjce, to może być problem podczas porodu i wtedy wykonuje się cc. Zlokalizowany w ścianie ( jak u mnie ) może być przeszkodą dla zarodka, gdy ten wytworzy przez niego łożysko - przez mięśniaka - wtedy jest gorsze odżywianie. Co do polipów - to problem z nimi polega na tym, że łatwo krwawią i stąd biorą się plamienia lub krwawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 21:07 cześc jestem z głogowa, też mam mięśniaka ale ciąża przebiega prawidłowo i nie ma plamień; lekarz który mnie prowadzi zaproponował mi poród w Feminie (bo głogowski szpital odpada), trochę się przestraszyłam czytając Twoją wypowiedż i cały wątek, czy uważacie, że w Feminie nie ma warunków dla kobiet z "problemami" typu np. mięśniak ? Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Do: Tycjani 10.12.05, 21:48 Cześć! Co do Feminy, to problem polega na braku specjalistycznego sprzętu w przypadku poważnych problemów po porodzie u dziecka. Jeśli twoja ciąża przebiega prawidłowo, to nie masz się czym martwić. Jeśli z dzieckiem wszystko ok, to nie ma problemu. Gdy mięśniak leży w okolicach szyjki macicy i przeszkadza w porodzie naturalnym, to wykonuje się cc. A to akurat jest wykonywane w Feminie. Ja chodzę do doktora Kowalika, który pracuje również w szpitalu w Legnicy i to był jeden z powodów decyzji, co do wyboru szpitala. Poza tym moja ciąża nie przebiega prawidłowo, bo przez ostatnie 2 tyg. miałam plamienia i wyniki z krwi też nie za bardzo. Właśnie z powodu zagrożonej ciąży zdecydowałam się na szpital w Legnicy. Jak już raz wylądowałam na izbie przyjęć, to miałam wykonane chyba po raz pierwszy bardzo starannie badania. Myślę, że powinnaś się cieszyć brakiem problemów w związku z mięśniakiem i rodzić tam , gdzie chcesz, jeśli nie ma zagrożenia ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: Do: Tycjani 10.12.05, 23:58 serdeczne dziękuję za opinię; na szczęście mięśniak jest gdzieś w ścianie macicy i lekarz z kliniki we wrocławiu powiedział, że nie ma obaw co do porodu naturalnego dlatego pewnie, mój prowadzący zaproponował Feminę. pozdrawiam ciepło i życzę Tobie żeby wszystko się dobrze skończyło Odpowiedz Link Zgłoś
vanella Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 18:06 cześć dziewczyny, pochodzę z Legnicy, ale mieszkam od ładnych paru lat w Warszawie i tu będę rodzić (termin 10 lutego). koleżanka z Legnicy zdecydowała się na feminę. ale ma ciążę bez powikłań. off topic - basiek, nie chcę być niedyskretna, ale jeśli masz 26 lat (jak można wywnioskować z loginu) to PO CO badania prenatalne?! jeśli masz jakieś genetyczne obciążenia to zlekceważ moje pytanie i wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-79 Do: vanella 09.12.05, 19:29 Na szczęście nie mam żadnych obciążeń genetycznych. Jest to raczej potrzeba spokoju przez resztę ciąży i chyba kwestia zawodu też ma znaczenie. Może na któryś z egzaminów za dużo się o tym wszystkim naczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 racja 09.12.05, 20:06 ja tez mam 26 lat-ale nie robilam tych badan w 12 tyg. Potem balam sie ... Nie polecam punkcji-chyba w 20 tc... Dla malenstwa jest to niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
mjc2 Re: Legnica gdzie rodzic? 11.12.05, 16:59 Jakiś czas temu (ok.2 mies.) po porodzie w Feminie zmarła kobieta po cc. Fakt, wypisała się na własne życzenie po 3 dniach, ale z gorączką. Miałąm tam pierwotnie rodzić, ale zmieniłam zdanie i poród odbędzie się na Bema. Wprawdzie nie jestem także tym pomysłem zachwycona, ale nie będę jeżdzić po całym D.Ś. by urodzić dziecko. Życzę Wam dobrego wyboru pomimo tego, że możliwości są ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 11.12.05, 17:34 Dziewczyny,a w Feminie do kogo chodzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
oczekiwanie-na-aniola Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 12:11 Ja mam lekarza z Feminy w Polkowicach: Marcin Pańszczyk. Jestem z Niego w 200% zadowolona. Jeśli któraś z Was też korzysta z Jego usług proszę o opinię. Strona Firmy Pana Pańszczyka www.medpol.pl Pozdrawiam, Nika Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 18:28 Witaj W Feminie chodzę do dr Roberta Nowackiego i jestem bardzo zadowolona jeśli ktoś ma złe wspomnienia lub doświadczenia z lekarzami ginekologi to tego lekarza można naprawdę polecić, ma świetne podejście do pacjentek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 09:34 A gdzie zamierzacie sie zaopatrzyć w akcesoria do dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 12:38 akurat jestem z głogowa i nie mam dużego wyboru : "kowal i syn" ewentualnie mogador "jacek i agatka" ; wózek to na pewno na allegro bo zależy mi na bebe confort a nowy jest zdeka drogi Odpowiedz Link Zgłoś
ania_top do TYCJANI 12.12.05, 23:18 Witaj! Ja też jestem z Głogowa! Do jakiego lekarza chodzisz? bo ja do Konfederaka! Jestem z niego bardzo zadowolona! Termin na 14-go grudnia ! Czekam i czekam z niecierpliwością... )))) Jeśli chodzi o zakupy to fakt za dużego wyboru u nas nie ma! Ze względu na obsługę to wolałam Jacek i Agatka. jest jeszcze" Wszystko dla niemowlaka" na Wojka Polskiego w domku! ale tam chyba najdrożej! Największe zakupy zrobiliśmy w Lubinie! Tam jest trochę sklepów ( mój mąż pochodzi z Lubina to się troche orientował) ale największe to w hurtowni w wiosce zaraz za Lubinem w Krzeczynie (chyba)! Może hurtownia nie prezentuje się najlepiej z wyglądu- w domu na poddaszu ale jak dla nas tam było najtaniej! Jeśli chcesz jakieś bliższe namiary to napisz na e-malia: ania_top@wp.pl Tak bezpieczniej, bo nie wiem czy znajde ten wątek i nie wiem kiedy to przeczytasz! Zresztą w każdej chwili mogę zacząć rodzić więc nie za szybko mogę zajrzeć na to forum! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: do TYCJANI 13.12.05, 12:52 cześc jeżeli jesteś jeszcze uchwytna to podaj mi proszę konkretny namiar na tę hurtownię pod lubinem. ja też chodzę do dok.Konfederaka - fajny chłop pozdrawiam i powodzenia! ps. a gdzie zamierzasz urodzic? napisz proszę na forum jak już będzie "po wszystkim", wrażenia i w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
1724qq Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 12:59 Ja też wózek kupukę oczywiście na allegro,co do sklepów to polecam na Koperniku sklep "JUNIOR".Nie ma tam wózków ani lóżeczek,ale za to super ciuszki, bdb gatunek,polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 18:34 Ja jestem na etapie orientowania się co mi będzie potrzebne bo jak weszłam do sklepu to dostałam prawie oczopląsu. Tak że najpierw lista a potem zakupy. Oglądam wózki i zastanawiam się jaki będzie najlepszy - może macie jakieś sugestie???? Odpowiedz Link Zgłoś
fullcolor Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 08:56 Cześć, jestem z Legnicy i chodzę do Kowalika. Termin mam na luty/marzec. zastanawiałam sie nad feminą, ale ponieważ będę miała cc to wybrałam Legnicę. Niunia792, czy czasem Twoja koleżanka nie miała zdiagnozowanego wodogłowia u dr Janigi? On b. często straszy tym swoje pacjentki... Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 11:36 Nie zebym wiedziala )) Ona chodzi do pani doktor w Lubinie... i miala zdiagnozowana (blednie) za krotka szyjke macicy... Co do tej hurtowni w Krzeczynie-polecam!!!! Kobieta ma tam wszystko-my wybralismy sie z lsita wyprawkowa-i wszystko dostalismy... za wozek zaplaciclismy 490 zl (nie pamietam nazwy, bo gwarancje mam u rodzicow w L-nie) ale jest rewelacyjny. Nosidelko kosztowalo 220 zl (w tym funkcja fotelika do auta)... Ubranka sa dobrej jakosci-wypralam wszystko i wyglada rewelacyjnie. Kobieta poswieca na prawde swoj czas by pomoc znalezc wszystko... Sprawdzcie tylko godz otwarcia-wiem ze chyba od 14.00 - 17.00 ma tam przerwy.... Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 Legnica 13.12.05, 12:19 Witajcie! Ja też jestem z Legnicy mojego synka rodziłam w Szpitalu Wojew. i nie bylo tak źle ale jesli idzie o opieke to zalezy na kogo się trafi mnie się akurat udało...duzo gorzej było z opieka juz po porodzie... A co do Dr Kowalika no cóz ja z niego nie jestem zadowolona chodziłam do niego ze swoja 3 ciązą (po pierwszej normalnej i drugiej straconej) i nie otrzymałam niczego zadnego wsparcia ani konkretnej pomocy nie wspominając o tym że tą ciąze również straciłam...potraktował mnie beznadziejnie również na wizycie po zabiegu usuniecia martwej ciązy jak dla mnie straszny materialista za wizyte na której nie bylo badania jedynie prośba o pomoc i pomoc w ustaleniu badań zażadał tak jak za normalna 70zł ( wg mnie jest to lekarz od ciąz bez większych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
1724qq Re: fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 12:47 A możesz podać adres tej hurtowni w Krzeczynie? Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 13:08 Krzeczyn Wielki 15 pn-pt 10-14 i 17-19 sb 10-14 Odpowiedz Link Zgłoś
1724qq Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 12:43 Ja się zastanawiam nad Scout owal II..jest na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś