Dodaj do ulubionych

Legnica gdzie rodzic?

08.12.05, 20:56
interesuja mnie wasze porody, a szczegolnie szpital wlegnicy i klinika w
lubinie, czy ktos chodzi do doktora kowalika? macie na jego temat jaies
opinie?
Obserwuj wątek
    • niunia792 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 21:16
      A od kiedy w Lubinie jest jakas klinika???
      Kobiety albo rodza w "Feminie" albo w szpitalu na Bema.
      Przy czym jesli w czasie porodu wystepuja komplikacje-rodzaca przewoza na czas
      do Legnicy-to najblizszy szpital z odpowiednim sprzetem w okolicy!!!
      Moja przyjaciolka bedzie miala cc (cos tam z biodrami) i decyduje sie od razu
      na Wroclaw-umowienie sie na termin i cesarka!

• asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 21:58
        cześć, jestem z Lubina. Mam termin na maj 2006. przyznam się, że też mam
        dylemat gdzie rodzić w Lubinie, czy w szpitalu na Bema czy w Feminie. Niby
        szpital ma lepszy sprzęt, ale warunki nie bardzo... sama nie wiem.
        Asik
        • niunia792 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:09
          Jak milosmile Ja tez jestem z Lubina smile)Ale niestety od poltora roku mieszkam w
          DE sad Wiesz-kraza rozne opinie o "Feminie" - ale szpital na Bema-jak to
          panstwowy szpital-niezbyt przyjemny sad(( Przejdz sie i tu i tu i porownaj
          warunki. Moja przyjaciolka ma ten sam dylemat co ty-i postanowila, ze wybierze
          badz Wroclaw badz Legnice... ale ona ma na bank cc!
          Ja wczesniej krytykowalam glosno "Femine" ale tam jest lepsza opieka-a komfort
          dla rodzacej to podstawa sukcesu.
          A kupujesz juz cos dla malenstwa???
          • acz5 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:40
            słysze same plusy o feminie ale najbardziej przeraza mnie komplikacje i brak
            sprzetu do ratowania maluszka, i sama niewiem czy lepsze jets to abym rodzila w
            lepszych warunkach czy tez aby sprzet byl na miejscu
            • ania_top Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 20:08
              Ja jestem z Głogowa, ale rodzę w Feminie! Jestem do niej bardzo przekonana, mam
              lekarza z Feminy, to po pierwsze! A po drugie- byłam tam , zwiedziłam, lekarz
              wszystko dokładnie mi opowiedział i pokzał! Nieprawda jest że nie maja tam
              sprzętu do ratowania dzieci!!!!! Maja , ale jeśli są jakieś poważne powikłania
              z dzidzią to fakt przeniesiona jest dzidzia do Legnicy- ale tylko dlatego że
              jest tam odpowiedni oddział! Z Bema też przenoszą do Legnicy!
              Po trzecie podczas ciąży nasłuchałam sie plotek na temat feminy (oczywiście
              negatywnych), ale co zabawne od osób które nigdy tam nie były, nie rodziły,
              tylko od kogoś coś słyszały!!!! ( wiadomo jak powstaje plotka) A od osób które
              tam były, same pozytywne opinie!

Termin mam na 14 grudnia, więc moge w każdej chwili rodzić i jestem spokojna
              jesli chodzi o opiekę!

Pozdrawiam
          • asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 13:46
            Ale super, pierwszy raz spotkałam kogoś z Lubina!!
            Zacznę tak: jest to moja 2-ga ciąża, mam już synka 5 letniego. Rodziłam właśnie
            na Bema. Sam poród był OK (rodzinny, w miarę łatwe rozwiązanie)najgorsze było
            później. Sama opieka i opryskliwość pielęgniarek... bardzo źle to wspominam i
            przyznam się że mam uraz. Jak na razie chodzę do przychodni Medyk, do
            dr.Kozubika, ale moje zdanie zmienia sie co do niego po każdej wizycie. Wcale
            nie czuję się przy nim bezpiecznie, moze dlatego że nie jestem jego pacjentką
            przyjmowaną prywatnie tylko na Kasę i stąd to jego podejście ??
            W sumie są to już ostatnie moje dni na podjęcie decyzji, ponieważ mam termin na
            10.05.2006 i wypadałoby się już na coś zdecydować, tylko na co i na jakiego
            lekarza?

pozdrawiam, Asik
        • zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 19:37
          asia.kubek napisała:

> cześć, jestem z Lubina. Mam termin na maj 2006. przyznam się, że też mam
          > dylemat gdzie rodzić w Lubinie, czy w szpitalu na Bema czy w Feminie. Niby
          > szpital ma lepszy sprzęt, ale warunki nie bardzo... sama nie wiem.
          > Asik
          Witaj, ja też jestem z Lubina i mam termin na 30 kwietnia i zdecydowałam się
          rodzić w Feminie. Na początku ciąży niestety byłam zmuszona spędzić kilka dni w
          szpitalu i spędziłam je w Feminie, zajęto się mną bardzo profesjonalnie.
          Wrażenia bardzo ale to bardzo pozytywne na pewno nie zdecyduje się rodzić na
          Bema zwłaszcza jak się okazało że pracownice tego szpitala również chodzą do
          Feminy a o swoim miejscu pracy nie wypowiadają się zbyt dobrze.
    • basiek-79 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:51
      Cześć! Jestem z Legnicy i chodzę do doktora Kowalika, gdyż mam ciążę zagrożoną
      ( mam mięśniaka i występowały plamienia). Jest niezły, widać po tym , co mówi,
      że ma duże doświadczenie w położnictwie. Ja też początkowo myślałam o Feminie,
      ale ze względu na powyższe problemy zdecydowałam się na szpital w Legnicy.
      • acz5 Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 22:54
        hej ja tez do niego chodze tez mialam krwawienia, i bylam najpierw u pana
        maleckiego czy malkiewskiego jakos tak sie nazywa przyjmuje nad delicjami nic
        mi nie poradzil tylko mnie przestraszyl, teraz tez chodze d kowalika i jestem
        zadowolona w ktorym miesiacu jetses?
        • sarna.sarna Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 23:39
          W szpitalu w Legnicy unikajcie badania u ortopedy. Dziewczyny po takim badaniu
          nawet płaczą. Sama miałam to niemiłe doświadczenie.. sad
          • sarna.sarna Re: Legnica gdzie rodzic? 08.12.05, 23:40
            Co ja napisałam, oczywiście u ordynatora oddziału gin-położniczego, nie u
            ortopedy ..
            • neptunka Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 08:33
              ordynator już siedzi, więc obaw nie ma smile
              ja też chodzę do wspomnianego dr K.
        • basiek-79 Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 08:43
          Jestem w 8 tyg. ciąży. Niedługo mam następną wizytę. Teraz zastanawiam się,
          gdzie wykonać badania prenatalne.
          • niunia792 do basiek-79 09.12.05, 11:19
            Ja bym ci radzila rozejrzec sie za kims we Wroclawiu-maja najlepszy w okolicy
            sprzet... Moja przyjaciolka jezdzi po blednej diagnozie w L-nie wlasnie do Wro,
            gdzie nagle sie okazalo, ze u niej wszystko OK.
            • basiek-79 Re: do basiek-79 09.12.05, 12:43
              No, badania prenatalne będę robić na klinikach we Wrocławiu, a jak się będę
              dobrze czuła, to pojadę do Łodzi. Na razie dr Kowalik mi odpowiada. Nie ma
              wątpliwości, co do istnienia mięśniaka, bo samam go oglądałam ( mam pewne
              rozeznanie w temacie, bo jestem lekarzem weterynarii). A jak na razie jego
              sposób prowadzenia ciązy jest ok, najważniejsze , że plamienia mi zanikły.
              • niunia792 Re: do basiek-79 Mozesz mi jedno powiedziec? 09.12.05, 14:47
                Mi powiedziano w szpitalu, ze moje krwawienia wywolane byly obecnoscia polipa...
                Czym to sie rozni od miesniaka? Bo moi lekarze jakos sie tym malo przejmuja
                twierdzac, ze polip odpadnie podczas porodu!
                • neptunka Re: do basiek-79 Mozesz mi jedno powiedziec? 09.12.05, 14:52
                  Polip ciążowy pojawia się TYLKO podczas ciąży i w trakcie niej bądź w xczasie
                  porodu znika
                  Tworzy się na szyjce macicy i krwawi podczas urazów mechanicznych oraz kiedy w
                  trakcie ciąży się zacznie "urywać"
                  • niunia792 Dzieki:-) 09.12.05, 15:04
                    Moj ogolny mi opowiada bajki, ze najlepiec cc zrobic i go usunac a moja gin
                    mowi, ze sam odpadnie... potwierdzilas jej slowasmile
                • basiek-79 Do: Niunia 792 09.12.05, 16:36
                  Polip zazwyczaj odpada podczas porodu, albo może nawet wcześciej podczas
                  trwania ciąży. Natomiast z mięśniakami jest trudniejsza sprawa, bo one tylko
                  czasami zanikają po porodzie. Mogą rosnąć podczas ciąży i zabierać miejsce w
                  macicy. Często są usuwane podczas cc. Problem jest też w tym , gdzie się ułożą.
                  Gdy w szyjce, to może być problem podczas porodu i wtedy wykonuje się cc.
                  Zlokalizowany w ścianie ( jak u mnie ) może być przeszkodą dla zarodka, gdy ten
                  wytworzy przez niego łożysko - przez mięśniaka - wtedy jest gorsze odżywianie.
                  Co do polipów - to problem z nimi polega na tym, że łatwo krwawią i stąd biorą
                  się plamienia lub krwawienia.
      • tycjani Re: Legnica gdzie rodzic? 10.12.05, 21:07
        cześc
        jestem z głogowa, też mam mięśniaka ale ciąża przebiega prawidłowo i nie ma
        plamień; lekarz który mnie prowadzi zaproponował mi poród w Feminie (bo
        głogowski szpital odpada), trochę się przestraszyłam czytając Twoją wypowiedż i
        cały wątek, czy uważacie, że w Feminie nie ma warunków dla kobiet z "problemami"
        typu np. mięśniak ?
        • basiek-79 Do: Tycjani 10.12.05, 21:48
          Cześć! Co do Feminy, to problem polega na braku specjalistycznego sprzętu w
          przypadku poważnych problemów po porodzie u dziecka. Jeśli twoja ciąża
          przebiega prawidłowo, to nie masz się czym martwić. Jeśli z dzieckiem wszystko
          ok, to nie ma problemu. Gdy mięśniak leży w okolicach szyjki macicy i
          przeszkadza w porodzie naturalnym, to wykonuje się cc. A to akurat jest
          wykonywane w Feminie.
          Ja chodzę do doktora Kowalika, który pracuje również w szpitalu w Legnicy i to
          był jeden z powodów decyzji, co do wyboru szpitala. Poza tym moja ciąża nie
          przebiega prawidłowo, bo przez ostatnie 2 tyg. miałam plamienia i wyniki z krwi
          też nie za bardzo. Właśnie z powodu zagrożonej ciąży zdecydowałam się na
          szpital w Legnicy. Jak już raz wylądowałam na izbie przyjęć, to miałam wykonane
          chyba po raz pierwszy bardzo starannie badania.
          Myślę, że powinnaś się cieszyć brakiem problemów w związku z mięśniakiem i
          rodzić tam , gdzie chcesz, jeśli nie ma zagrożenia ciąży.
          • tycjani Re: Do: Tycjani 10.12.05, 23:58
            serdeczne dziękuję za opinię; na szczęście mięśniak jest gdzieś w ścianie macicy
            i lekarz z kliniki we wrocławiu powiedział, że nie ma obaw co do porodu
            naturalnego dlatego pewnie, mój prowadzący zaproponował Feminę.
            pozdrawiam ciepło i życzę Tobie żeby wszystko się dobrze skończyło

• vanella Re: Legnica gdzie rodzic? 09.12.05, 18:06
      cześć dziewczyny, pochodzę z Legnicy, ale mieszkam od ładnych paru lat w
      Warszawie i tu będę rodzić (termin 10 lutego). koleżanka z Legnicy zdecydowała
      się na feminę. ale ma ciążę bez powikłań.

off topic - basiek, nie chcę być niedyskretna, ale jeśli masz 26 lat (jak można
      wywnioskować z loginu) to PO CO badania prenatalne?! jeśli masz jakieś
      genetyczne obciążenia to zlekceważ moje pytanie i wybacz.

• basiek-79 Do: vanella 09.12.05, 19:29
        Na szczęście nie mam żadnych obciążeń genetycznych. Jest to raczej potrzeba
        spokoju przez resztę ciąży i chyba kwestia zawodu też ma znaczenie. Może na
        któryś z egzaminów za dużo się o tym wszystkim naczytałam.
        • niunia792 racja 09.12.05, 20:06
          ja tez mam 26 lat-ale nie robilam tych badan w 12 tyg. Potem balam sie ...
          Nie polecam punkcji-chyba w 20 tc... Dla malenstwa jest to niebezpieczne
    • mjc2 Re: Legnica gdzie rodzic? 11.12.05, 16:59
      Jakiś czas temu (ok.2 mies.) po porodzie w Feminie zmarła kobieta po cc. Fakt,
      wypisała się na własne życzenie po 3 dniach, ale z gorączką. Miałąm tam
      pierwotnie rodzić, ale zmieniłam zdanie i poród odbędzie się na Bema. Wprawdzie
      nie jestem także tym pomysłem zachwycona, ale nie będę jeżdzić po całym D.Ś. by
      urodzić dziecko. Życzę Wam dobrego wyboru pomimo tego, że możliwości są
      ograniczone.
      • asia.kubek Re: Legnica gdzie rodzic? 11.12.05, 17:34
        Dziewczyny,a w Feminie do kogo chodzicie?
        • oczekiwanie-na-aniola Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 12:11
          Ja mam lekarza z Feminy w Polkowicach: Marcin Pańszczyk. Jestem z Niego w 200%
          zadowolona. Jeśli któraś z Was też korzysta z Jego usług proszę o opinię.
          Strona Firmy Pana Pańszczyka www.medpol.pl

Pozdrawiam,
          Nika
        • zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 18:28
          Witaj
          W Feminie chodzę do dr Roberta Nowackiego i jestem bardzo zadowolona jeśli ktoś
          ma złe wspomnienia lub doświadczenia z lekarzami ginekologi to tego lekarza
          można naprawdę polecić, ma świetne podejście do pacjentek.
          Pozdrawiam
    • neptunka Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 09:34
      A gdzie zamierzacie sie zaopatrzyć w akcesoria do dzieci? smile
      • tycjani Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 12:38
        akurat jestem z głogowa i nie mam dużego wyboru : "kowal i syn" ewentualnie
        mogador "jacek i agatka" ; wózek to na pewno na allegro bo zależy mi na bebe
        confort a nowy jest zdeka drogi sad
        • ania_top do TYCJANI 12.12.05, 23:18
          Witaj!
          Ja też jestem z Głogowa! Do jakiego lekarza chodzisz? bo ja do Konfederaka!
          Jestem z niego bardzo zadowolona! Termin na 14-go grudnia ! Czekam i czekam z
          niecierpliwością... smile))))
          Jeśli chodzi o zakupy to fakt za dużego wyboru u nas nie ma! Ze względu na
          obsługę to wolałam Jacek i Agatka. jest jeszcze" Wszystko dla niemowlaka" na
          Wojka Polskiego w domku! ale tam chyba najdrożej!
          Największe zakupy zrobiliśmy w Lubinie! Tam jest trochę sklepów ( mój mąż
          pochodzi z Lubina to się troche orientował) ale największe to w hurtowni w
          wiosce zaraz za Lubinem w Krzeczynie (chyba)! Może hurtownia nie prezentuje
          się najlepiej z wyglądu- w domu na poddaszu ale jak dla nas tam było najtaniej!
          Jeśli chcesz jakieś bliższe namiary to napisz na e-malia: ania_top@wp.pl
          Tak bezpieczniej, bo nie wiem czy znajde ten wątek i nie wiem kiedy to
          przeczytasz! Zresztą w każdej chwili mogę zacząć rodzić więc nie za szybko mogę
          zajrzeć na to forum!
          Pozdrawiam
          • tycjani Re: do TYCJANI 13.12.05, 12:52
            cześc smile
            jeżeli jesteś jeszcze uchwytna to podaj mi proszę konkretny namiar na tę
            hurtownię pod lubinem. ja też chodzę do dok.Konfederaka - fajny chłop wink
            pozdrawiam i powodzenia!
            ps. a gdzie zamierzasz urodzic? napisz proszę na forum jak już będzie "po
            wszystkim", wrażenia i w ogóle
        • 1724qq Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 12:59
          Ja też wózek kupukę oczywiście na allegro,co do sklepów to polecam na Koperniku
          sklep "JUNIOR".Nie ma tam wózków ani lóżeczek,ale za to super ciuszki, bdb
          gatunek,polecam!
      • zielonka15 Re: Legnica gdzie rodzic? 12.12.05, 18:34
        Ja jestem na etapie orientowania się co mi będzie potrzebne bo jak weszłam do
        sklepu to dostałam prawie oczopląsu. Tak że najpierw lista a potem zakupy.
        Oglądam wózki i zastanawiam się jaki będzie najlepszy - może macie jakieś
        sugestie????
        • neptunka Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 08:06
          Ja kupuję Ring Max Adbora
          • fullcolor Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 08:56
            Cześć, jestem z Legnicy i chodzę do Kowalika. Termin mam na luty/marzec.
            zastanawiałam sie nad feminą, ale ponieważ będę miała cc to wybrałam Legnicę.
            Niunia792, czy czasem Twoja koleżanka nie miała zdiagnozowanego wodogłowia u dr
            Janigi? On b. często straszy tym swoje pacjentki...
            • niunia792 fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 11:36
              Nie zebym wiedziala smile)) Ona chodzi do pani doktor w Lubinie... i miala
              zdiagnozowana (blednie) za krotka szyjke macicy...
              Co do tej hurtowni w Krzeczynie-polecam!!!!
              Kobieta ma tam wszystko-my wybralismy sie z lsita wyprawkowa-i wszystko
              dostalismy... za wozek zaplaciclismy 490 zl (nie pamietam nazwy, bo gwarancje
              mam u rodzicow w L-nie) ale jest rewelacyjny. Nosidelko kosztowalo 220 zl (w
              tym funkcja fotelika do auta)... Ubranka sa dobrej jakosci-wypralam wszystko i
              wyglada rewelacyjnie.
              Kobieta poswieca na prawde swoj czas by pomoc znalezc wszystko... Sprawdzcie
              tylko godz otwarcia-wiem ze chyba od 14.00 - 17.00 ma tam przerwy....
              • bach28 Legnica 13.12.05, 12:19
                Witajcie!
                Ja też jestem z Legnicy mojego synka rodziłam w Szpitalu Wojew. i nie bylo tak
                źle ale jesli idzie o opieke to zalezy na kogo się trafi sad mnie się akurat
                udało...duzo gorzej było z opieka juz po porodzie...
                A co do Dr Kowalika no cóz ja z niego nie jestem zadowolona sad chodziłam do
                niego ze swoja 3 ciązą (po pierwszej normalnej i drugiej straconej) i nie
                otrzymałam niczego zadnego wsparcia ani konkretnej pomocy nie wspominając o tym
                że tą ciąze również straciłam...potraktował mnie beznadziejnie również na
                wizycie po zabiegu usuniecia martwej ciązy jak dla mnie straszny materialista za
                wizyte na której nie bylo badania jedynie prośba o pomoc i pomoc w ustaleniu
                badań zażadał tak jak za normalna 70zł sad( wg mnie jest to lekarz od ciąz bez
                większych problemów
              • 1724qq Re: fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 12:47
                A możesz podać adres tej hurtowni w Krzeczynie?
                • neptunka Re: fullcolor/ a propo hurtowni w Krzeczynie 15 13.12.05, 13:08
                  Krzeczyn Wielki 15
                  pn-pt 10-14 i 17-19
                  sb 10-14
          • 1724qq Re: Legnica gdzie rodzic? 13.12.05, 12:43
            Ja się zastanawiam nad Scout owal II..jest na allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka