zabolek27 14.12.05, 15:39 WitamCzy ktoras z was bierze taki lek i jesli tak to jak sie po nim czujecie?Ja dostalam ostatnio od lekarza to byl 12 tydz. Czekam na odzew..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlaagi Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 15:50 Ja biorę tardyferon. Jest to połaczenie żelaza i kwasu foliowego (0,35). Zaczęłam juz 4 miesiące przed ciążą, bo miała anemie. Teraz też mi lekarz przepisuje(15tc). Najlepiej brać rano nacczo. Wiem, ze dziewczyny róznie się czują przyjmując żelazo, ale ja się czuję zaskakująco dobrze. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 16:20 Nie każdy Tardyferon jest z kwasem foliowym - tylko Tardyferon Fol (to tak a propos postu dlaagi ) Ja brałam w pierwszej ciązy i biorę teraz - na czczo, dwie tabl. Nie mam i nie mialam w związku z tym żadnych nieprzyjemnych doznań Odpowiedz Link Zgłoś
malami1001 Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 17:44 Witajcie) Ja również wcinam to żelaztwo w pierwszym trymestrze było 1 raz dziennie a teraz już 2 razy dziennie, czyli 2 opakowania miesięcznie. Lek nie należy do najtańszych a do tego to jeszcze mam pić dużo soku z buraków( nie jest to najsmaczniejsze!!) W przerwie międzyświątecznej będę miała znowu robione wyniki i zobaczymy jak się ma moja krew książęca Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
och27 Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 17:48 Po tardyferonie bolał mnie żołądek i miałam biegunkę - lekarka kazała odstawić lek i nadrabiać niedobory żelaza dietą. Odpowiedz Link Zgłoś
kass1 Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 22:33 Ja brałam tardyferon fol przez ciążę i kilka miesięcy po porodzie. W ciąży miłam "piękną" hemoglobinę, jak powiedziała moja ginekolog. Najlepiej po połknięcu zjeść cytrusa, albo wypić sok pomarańczowy, witamina c ułatwia wchłanianie żelaza, natomiast ok. 2 godzin przed zażyciem tabletki nie należy pić mleka, ogólnie nabiału, bo to obniża przyswojenia żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia Re: Czy bierzecie Tardyferon? 14.12.05, 22:48 ja mam biegunkę, ale lekką na szczęście biorę teraz 2 opakowanie raz dziennie 1 tabletka. Odpowiedz Link Zgłoś