Dodaj do ulubionych

czy brac luteine

03.01.06, 11:56
Pol roku temu poronilam, zaczelam brac luteine bo okazalo sie ze mam brazowe
plamiena przed okresem (co swiadczy o niskim poziomie progesteronu).
Od miesiaca jestem w ciazy, pytalam gina czy nie brac znowu luteiny to mi
powiedzial ze to nie jest konieczne, jakos mu nie ufam. I teraz sama sie
zastanawiam czy nie powinnam jej zaczac brac,czytam rozne posty i piszecie ze
czesto bierzecie luteine profilaktycznie wiec napewno ona nie szkodzi a
jedynie moze pomoc. I teraz nie wiem co robic wolalabym brac ta luteine
zapobiegawczo, pewniej bym sie czula. Podpowiedzcie czy sluchac lekarza czy
samej ja brac.
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: czy brac luteine 03.01.06, 11:59
      samej napewno nie !! ale jesli juz na poczatku ciazy masz zle przeczucia co do
      opieki i leczenia lekarza to moze go zmienic ?? przeciez dajesz pod opieke swoje
      dziecko (ciaze) i powinnas miec do niego zaufanie (nigdy nei 100%)
    • dziubekl Re: czy brac luteine 03.01.06, 13:14
      Luteina nie jest niczym szkodliwym. jest to progesteron czyli hormon
      produkowany przez , z tym ze Luteina jest otrzymywana syntetycznie i podaje sie
      wowczas gdy kobieta ma za niski poziom tego hormonu. jezeli chodzi o dawkowanie
      to w kazdym przypadku powinien zadecydowac lekarz poniewaz w roznych stanach
      sie to podaje. niektore kobiety biora na nieregularne cykle miesiaczkowe etc. w
      przypadku ciazy zwykle podaje sie luteine w celu rozluznienia macicy badz gdy
      cialko zolte jest niewydolne.
      jezeli chodzi o Ciebie to radze Ci zmienic lekarza jezeli mu nie ufasz i to im
      wczesniej tym lepiej i radze nie brac zadnych lekow bez konsultacji z gin. bo
      jezeli nie masz zadnych dolegliwosci i badania pokazuja ze jest ok to nie martw
      sie na zapas a jak jestes niespokojna to skonsultuj to z innym lekarzem. ja
      dostalam luteine od 7 tygodnia. wczesniej mialam duphaston profilaktycznie 2xd,
      a od 7 tyg. 3xd
      pozdrawiam
    • bastet7 Re: czy brac luteine 03.01.06, 13:26
      Są różne opinie na temat brania progesteronu przed/w czasie ciąży. U nas (w
      POlsce) lekarze przepisują kiedy tylko się da (nawet zapobiegawczo). Na
      Zachodzie uważają z kolei, że suplementacja jest potrzebna tylko w czasie
      staran o ciążę (żeby się jajeczko zagnieździło). A potem płód już sam wytwarza
      HCG, która pobudza ciałko żółte do produkcji odpowiedniej ilości progesteronu.
      I z tego względu podawanie w trakcie ciąży niczego nie zmiania (jeśli ciąża
      dobra, to się utrzyma). Także - ja też sama nie wiem co z tym fantem zrobić.
    • anagram2 Re: czy brac luteine 03.01.06, 15:06
      ja brałam luteinę bo miałam cyste ciałka żółtego. od 2tyg. nie biore bo ja źle
      tolerowałam. za to brałam co 2 dzień zastrzyki domięśniowe. zalecenie lekarza.
      zmien lekarza,zobaczymy co ci inny powie.pozdrawiam,
    • barszczyk75 Re: czy brac luteine 03.01.06, 15:18
      moja ginka nie byla zwolenniczka luteiny, wolala duphaston
    • marcysia801 Re: czy brac luteine 03.01.06, 16:45
      Uważam,że w Twoim przypadku luteina jest jak najbardziej wskazana.Nie
      zaszkodzi,a może pomóc.Ale nic na własną rękę,idz do innego lekarza.Pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka