Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciężarnych

05.01.06, 11:32
Czy ktoś tutaj się na tym zna?
Pani diabetolog twierdzi, że stężenie cukru powinno się mierzyć 2 h po
posiłku i powinno być wówczas < 120
W książeczce, którą od niej dostałam napisano, że powinno być mierzone 1 h po
posiłku i wynosić < 135
Wersja mojego ginekologa - <120 w 1 h po posiłku

No i bądź tu człeku mądry. Godzinę po śniadaniu miałam 132, 2 godziny po -
104. W zależności od wybranej wersji są to wyniki prawidłowe lub nie.
Ja się tym wszystkim denerwuję, a przecież nerwy raczej nie wpływają dobrze
na dziecko!
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 11:52
      może zajrzyj tu:
      www.maluchy.pl/artykul/109?&page=2&PHPSESSID=5a28cc31115a1c98c8a48965910284e1
    • clio1979 Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 11:58
      Sineira,
      mi diabetolog mówiła, że godzinę po posiłku powinno być poniżej 130, na czczo
      poniżej 100.
      Czytałam mnóstwo na ten temat i naprawdę co i risz spotykałam się z odmiennymi
      wartościami.
      Pozdrawiam!
      • nchyb Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 13:09
        zajrzyj jeszcze tu (w pdf- trzeba mieć acrobat reader) na stronie 6 jest taka
        tabelka, na którą warto zwrócić uwagę...
        www.unipharm.pl/artykuly/Ciaza/EL_cukrzyca_w_ciazy.pdf
        • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 13:18
          Dzięuję, przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Wiesz co? Ja to chyba wydrukuję
          i wręczę mojemu ginekologowi... Zwłaszcza tę tabelkę....
          • nchyb Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 13:58
            Sineiro, Ty się z nim nie wykłócaj, tylko stosowne badania rób. Czy na
            obciążenie glukozą skierowanie masz?
            • denay Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 14:09
              diabetolog chyba lepiej sie zna na cukrzycy niz ginekolog...
              w godzine po posilku powinno byc generalnie do 140-stu. Im mniej tym lepiej.
              Wyniki masz calkiem przyzwoite smile
            • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 14:36
              Ja już jestem PO obciążeniu i po profilu dobowym, a wykłócam się z osłem o
              kwestię normoglikemii.
              • denispapin Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 16:35
                Mi diabetolog powiedzial, ze na czczo ma byc mniej niz 90, godzine po posilku
                mniej niz 120. Mierzylam na czczo i potem jeszcze 5 razy dziennie po kazdym posilku.
                Zdaje sie, ze w ciazy normy sa zanizone, zeby mozna bylo od razu wychwycic
                nieprawidlowosci.
                • hellusia Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 17:44
                  Witam

Ja mam na czczo 70, po obciazeniu glukoza - po 1 h 180%mg, po 2 godzinach 128%
                  mg a po 3 godzinach od wypicia glukozy 108%mg i jestem na diecie cukrzycowej.
                  Norma to do 140%mg. Wyniki mialam robione w szpitalu na oddziale.

Pzdr
                  src="bd.lilypie.com/nCXbp1.png"
                  alt="Lilypie Baby
                  Ticker" border="0" /></a>
                  • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 18:32
                    Hellusiu, jeśli dietę zalecono Ci po tym badaniu, to właśnie potwierdziłaś
                    moją prywatną teorię odnośnie wmawiania ciężarnym cukrzycy.

Szukałam informacji tu i ówdzie i mam już 4 wersje "normy" poposiłkowej -
                    poniżej 120 w godzinę po posiłku, poniżej 135 w godzinę po posiłku, poniżej 140
                    w godzinę po posiłku oraz poniżej 120 w 2 godziny po posiłku. Uważam to za
                    wyjątkowo idiotyczne, że lekarze nie potrafią podać jednej obowiązującej wersji!
                    • hellusia Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 18:40
                      Nie dobrze jest jesli po 1h od wypicia glukozy wartosci sa miedzy 140 a 180, na
                      moj drugi wynik po 2 godzinach czyli 128%mg dietetyczka stwierdzila za powinien
                      byc nizszy i ze za wolno wytwarza sie insulina dlatego mam dietke. Wazne ze po
                      2h nie uroslo ponad 180%mg bo wtedy czekala by mnie insulina. Brr a tak tylko
                      dietka i musze od czasu do czasu robic badanie cukru na czczo. Ale wedlug mnie
                      twoje badania sa OKAY, jesli chcesz sie uspokoic to mozesz przestac uzywac
                      cukrów np. poprzez słodzenie herbaty, picie soczków i jedzenia słodyczy i wtedy
                      bedziesz pewna ze poziom cukru masz w porzadku. Acha i nie polecane jest
                      rowniez smazenie na tłuszczu.

Pzdr
                      • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 18:46
                        Pozwolę sobie zacytować:

Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego
                        Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca
                        następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od
                        kilkunastu lat:
                        po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie
                        glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać test
                        obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do
                        Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test
                        doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60.
                        minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki
                        upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i
                        wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu
                        50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby
                        wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają
                        laboratoria).
                        Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:
                        stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy,
                        poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a
                        180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu
                        po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu
                        50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka
                        Diabetologiczno – Położniczego.

jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik
                        testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy
                        wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.
                        • agni71 Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 18:56
                          Sineira, dzięki, chyba sobie to wydrukuję i zaniosę mojej gince. Jestem w
                          kolejnej ciąży, w poprzedniej miałam "niby" stwierdzoną cukrzycę, boję się, że
                          teraz będzie podobnie (oby nie gorzej).

aga
                          • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 19:35
                            Nie zrozumcie mnie źle. Nie namawiam do jakiejś wojny z lekarzami. Ale - do
                            cholery - oni maja obowiązek udzielać nam rzetelnej informacji, a nie
                            zastraszać lub karmić niespójnymi bajkami!
                            Żadnej z nas nie zaszkodzi rosądna dieta i pilnowanie cukru. Pod warunkiem, że
                            ta dieta będzie rzeczywiście rozsądna! Panikarskie odstwianie miodu, mleka,
                            owoców i soków może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nie dajmy się
                            zastraszać i nie dajmy się zwariować!
                            • ussa77 Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 21:50
                              ja mysle ze to nie jeste zastraszanie. poprostu cukrzyca jest bardzo
                              niebezpieczna dla płodu! naprawde jeżeli padło podejrzenie o cukrzyce ciązzową
                              to trzeba cholernie na siebie uważać.
                              u mnie zdjagnoazowano cukrzyce poraz pierwsz w ciązy i ona pozostała aż do
                              teraz.
                              no cóż a moje dziecko urodziło sie z wadą serca a to jedna z przczyn cukrzycy!
                              tak więc odpowiedz sobie samam czy to jest zastraszanie????/
        • ussa77 Re: cukrzyca ciężarnych 05.01.06, 21:46
          jestem chora na cukrzyce i niestety musze brać insulinę. ale normy są takie:
          na czczo do 90
          1h po posiłku ponieżej 140
          2 h po posiłku poniżej 120
          czyli masz jak najbrdziej ok
          pozdrawiam
    • sloneczko507 Re: cukrzyca ciężarnych 06.01.06, 10:04
      Cześć dziewczyny!
      jestem na małej diecie (obecnie 20 tg ciązy) bo mój lekarz woli dmuchać na
      zimne zeby nie było później kłopotów(mam sporą nadwagę sprzed ciąży)w
      pierwszej ciązy cukier miałam w normie,teraz podwyższony -badania robię średnio
      do tydzień, i wychodzi ok 5,30 mmol/l(czyli 95,40mg%)
      mialam robione obciążenie glukozą 75 g i po 2 godz wynik 7,20mmol/l(129,6mg%)
      więc w normie
      Ale mam pytanie :wiem ze cukier "może skakać", zrobiłam badanie w tym samym
      dniu na czczo (różnica pomiędzy badaniem ok 20min) w 2 laboratoriach
      w pierwszym ZOZ wynik 4,81 mmol/l
      w drugim prywatnym 5,30 mmol/l
      CZY TO JEST MOZLIWE ? PYTANIE KTÓRY WYNIK JEST RZETELNY ??
      cały czas sie nad tym zastanawiam .czy któraś miała podobna sytuację
      pozdrawiam
      • sineira Re: cukrzyca ciężarnych 06.01.06, 10:11
        Może skakać. Wystarczy, że się np. zdenerwujesz, zaraz idzie w górę.
    • sloneczko507 Re: cukrzyca ciężarnych 06.01.06, 10:25
      ale zeby po 20 min taka róznica ? nie wydaje mi sie zebym była jakoś
      szczególnie zdenerwowana(zdążyłam sie trochę przyzwyczaić)
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka