wisienka89 07.01.06, 22:25 Dziewczyny! ile razy w ciagu dnia czujecie ruchy dzidzi? jestem w 26tc i miewam takie dni, ze dzidzia rusza sie zaledwie pare razy.. czy tak ma byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hebbe Re: 26tc..ruchy dziecka 07.01.06, 22:45 Ja też jestem w 26 tc. Mała rusza się sporo, ma też sowje ustalone pory, na przykład zwiększa bardzo aktywność około 22-23 wieczorem - mam nadzieję, ze to nie jest zapowiedź nocnego markowania, gdy już będzie z nami To moja druga ciąża, a podobno w drugiej ruchy czuje się wyraźniej i wcześniej - ja czuję je już od 14-15 tygodnia ciąży. Moja pierwsza córeczka nie była taka aktywna. Pytałam lekarza, kiedy trzeba zacząć liczyć ruchy dziecka, powiedział, że tak około 27-28 tygodnia ciąży należy zacząć obserwować, jak dzidzia się rusza, wcześniej nie ma sensu, bo dizecko jest zbyt słabe żeby matka czuła każde poruszenie i ma zbyt wiele miejsca w macicy, więc swobodnie sobie pływa. Po 28 tygodniu powinien być co najmniej jeden ruch na każde dwie godziny. Jeśli nie czuć ruchu nawet po prowokacji (poszturchiwanie, pół godziny leżenia, zjedzenie czegoś, wypicie szklanki zimnej wody) to może to być sygnał, że coś nie tak i trzeba jechać na ktg. Ja na razie mam dłuższe niż 2 godziny przerwy w odczuwaniu ruchów, ale potem córa szaleje, więc chyba wszystko ok... acha, zależy też, jak dziecko jest ułożone, bo jeśli np. plecami do Twego brzucha, to odczuwanie ruchów też jest słabsze niż gdyby leżało plecami do Twojego kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
megg25 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 10:06 na razie nie mierzę i nie notuję ruchów dzidziusia ale już widze że są takie pory kiedy nie chce mu się zbytnio szaleć zauważyłam też że są takie dni że mały jest mniej aktywny i takie że szaleje, jak chcodze do pracy to mniej się uaktywnia, a może ja po prostu nie czuję wszystkich jego ruchów jak jest gorsza pogoda i ja się np. gorzej czuję to moje maleństwo też mniej bryka i wtedy tez się rusza zaledwie parę razy zaczyna mi się 26 tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
mallenstwo Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 11:50 Witam, nie przejmuj się, ja miałam tak samo jak Ty. Teraz jestem w 30 tc i mało jest chwil, w których nie czuję ruchów dziecka. Pozdrawiam, M Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 15:39 W pierwszej ciązy bywało różnie, za to teraz mam wrażenie, że moje dziecko (to w brzuchu) w ogóle nie sypia (26 tc.) Jeśli czujesz je co jakiś czas, parę razy dziennie, to ok forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17902247&a=23252042 Odpowiedz Link Zgłoś
malami1001 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 20:38 Hejka! Też jestem w 26tc i tak jak pisały moje przedmówczynie - dzidzia ma swoje pory na ruch (szczególnie wieczorem) kiedy jestem zmęczona to rusza się mniej- Kochane Maleństwo!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś