Dodaj do ulubionych

Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wątków

11.01.06, 15:00
Moderatorzy działają zgodnie z odgórnym regulaminem i przenoszą
wątki na odpowiednie forum - to się nie zmieni. Mogą jedynie iść na
rękę nie przenosząc natychmiast, lecz gdy dyskusja przestaje
cieszyć się zainteresowaniem; czyli schodzi z pierwszych stron.
Nie widzę problemu w takiej sytuacji; autorka wątku zaspokaja
swoją ciekawość i chęć podyskutowania, doinformowania się (czy to
na temat przepisów, czy kremów, czy też wózków), wątek przestaje
cieszyć ię zainteresowaniem i trafia na odpowiednie tematycznie
forum, aby osoba, której się chce/ma czas/lubi korzystać z
wyszukiwarki zamiast zakładać 1746352 wątek na ten sam temat, mogła
znaleźć interesujące ją informacje.
Moderatorzy rozumieją chęć i potrzebę zakładania wątków przez ich
autorki i z założenia im to nie przeszkadza, co nie zmienia faktu,
że muszą je w końcu, tak czy inaczej, przenieść i robią to.
Jeśli nie ma się na coś wpływu, należy to zaakceptować wink

Podział na fora tematyczne jest i będzie. Nie ma obowiązku
korzystać z tego akurat forum, które jest dla użytkowników
respektujących zasady ustalone przez właściciela.
Podział tematyczny eDziecka sprawdza się od lat i zmian nie będzie -
to decyzja administracji. Jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać
sytuację (która moim zdaniem nie potrzebuje rozwiązań, bo jest
optymalna), może napisać do administracji forum.
Obserwuj wątek
    • pola712 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:16
      To juz coś. jeżeli wątek sie wyczerpał i nie ma dopisków od jakiegoś ( wiecej
      niz 3-4 dni) czasu to oczywiscie mozna go przeniesc. Natomiast nie przenoście od
      razu, bo my siadamy do komputera o róznych porach i nasze wątki nawet nie mają
      szans byc przeczytane przez większość. Nie bede wchodzic w dyskusje na temat
      kwalifikacji przez Was który wątek gdzie zastał przeniesony i gdzie szukać w
      przyszłości róznych tematów bo to jest bardzo płynne i one sie o siebie
      zazębiają.....
      My kobiety w ciąży jestesmy przejęte swoim stanem i bardzo martwimy sie o ciąze
      i dzieci, dlatego mamy sto pytań na minute( z róznych dziedzin) i wygodniej jest
      sie pytać dziewczyn juz doświadczonych od razu a nie główkowac gdzie ewentualnie
      to by mogło byc i pod jakim hasłem...

Uwazam, ze forum jest bardzo potrzebne, doceniam Waszą prace i dlatego dziekuje
      za to udogodnienie dla nas. Pozdrawiam.pola
      • czajkax2 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:22
        mam nadzieję ze uda nam się współpracować bez problemów.
        Wiem, ze trudno wam uwierzyc,ale my nie dzialamy, zeby zrobic wam na złość. nie
        my ustalamy zasady,my ich przestrzegamy.
        Myasle ze przyjęty kompromis zadowoli obie strony. Pyutania o wątki proszę
        zadawac na priv, z forum będa usuwane. pozdrawiam
      • asiulka1976 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:25
        watki/posta beda prznoszone jak zejda na 2,3,lub kolejna strone chyba ze zlamia
        regulamin lub nietykiete (sprzedaz leku, typu "do marty", wulgaryzmy...)

• ajk10 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:33
          asiulka1976 napisała:

>
          >nietykiete

sugeruję też trzymania sie poprawnej terminologii, szczególnie przez Moderatorki
          >
          • lirio Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 16:23
            Przepraszam, a który punkt "NIETYKIETY" naruszyłam, że wywalono mój wątek??
            • czajkax2 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 16:36
              Tp ja usunęłam obydwie wypowiedzi jako obrazajace Asiulkę. Czy możecie chociaz
              w jednym wątku powstrzymać się od wypowiadania ciętych opinii? Chciałabym zeby
              ten watek został watkiem informacyjnym, a nie zamieniał sie w kolejna pyskówkę.
              • chloe30 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 16:38
                czajkax2 napisała:

> Tp ja usunęłam obydwie wypowiedzi jako obrazajace Asiulkę.

Ja nie chcę żadnej pyskówki, ale jakie obrażanie????
                To było tylko zwrócenie (po raz kolejny) uwagi na ewidentne błędy, które jej
                kwalifikacje jako moderatora stwiają pod znakiem zpaytania.
              • lirio Jesteś cenzorem czu Moderatorem?? 11.01.06, 16:43
                Ona mnie obraża pisząc z bykami, nie umiejąc się nauczyć terminologii forum -
                więc usuń jej wszystkie wątki i posty.
                A sprawę zgłosiłam już do wyższej instancji. Nie jesteś CENZOREM tylko
                Moderatorką - jest różnica. Nie naruszyłam Netykiety i nikomu nie ubliżyłam.
                Można się nauczyć poprawnej terminologii forum - to raptem 10 słów.
                • czajkax2 Re: Jesteś cenzorem czu Moderatorem?? 11.01.06, 16:45
                  A ty obrażasz ją pisząc o niej per "ameba".
                  Moderator ma równiez za zadanie cenzurowac obraźliwe teksty.
                  bardzo cieszy mnie ze zwróciłas się do wyższej instancji, może rozwieją twoje
                  watpliowści.
                  • czajkax2 Prosba 11.01.06, 16:47
                    nie rozwalajcie tego wątku następna pyskówką i przepychanką słowną.
                    • lirio Re: Prosba 11.01.06, 16:48
                      Bardzo proszę, przywróć posty i już mnie nie ma. Nie można w ten sposób ukrywać
                      błędów - bo to tchórzostwo. Robi błędy to niech się poprawi, a nie wywala
                      krytykę.
                      • czajkax2 Re:Lirio 11.01.06, 18:35
                        Twoja wypowiedź nie została usunięta zeby ukryć błędy. To jakis absurd ze tak
                        pomyslalas. Gdyby chodziło nam u ukrycie błędów to post Asiulki z którego tak
                        sie nabijacie zostałby skasowany i po sprawie.
                        Twoja wypowiedź została usunięta gdyz obraziłas w niej Asiulke, co jest
                        sprzeczne z Netykietą. Pozdrawiam
                  • lirio Re: Jesteś cenzorem czu Moderatorem?? 11.01.06, 16:47
                    Nie napisałam, że Asiulka to ameba. Czytaj ze zrozumieniem.
            • asiulka1976 Przepraszam za bledy !! 11.01.06, 19:24
              Skoro to watek informacyjny to napisze a nie lubie sie tym chwalic bo naprawde
              nei ma czym ze jestem chora na
              dysortografie , skoro
              tak bardzo interesuje was moja osoba to az dziwne ze nie przecyztalyscie mojej
              wizytowki- moze watrto ?
              • purple_haze Re: Przepraszam za bledy !! 11.01.06, 20:43
                srutu tutu
                nie ma czegoś takiego jak dysortografia (dyslekcja może? ;D)- to wymysł leni i
                niechlujów, którym nie chce się nauczyć kilku zasad
                w dysortografię to można uwieżyć, jeśli ktoś raz pisze 'netykieta', a
                raz 'nietykieta'... ale jak ktoś _uporczywie_ stosuje tylko jedną wersję, tę
                błędną, to jest to po prostu odpuszczanie sobie
                • purple_haze dodam jeszcze, że 'dysortografia' 11.01.06, 20:49
                  to niemożność wyuczenia się zasad ortografii. a Ty, pisząc 'nietykieta', nie
                  popełniasz błędu ortograficznego, tylko zapisujesz *swoją _błędną_* wymowę tego
                  słowa.
                  ale jeśli trzymasz sie wersji o dysortografii, to proponuję czasem
                  pisać 'ńetykieta'
                  • asiulka1976 Re: dodam jeszcze, że 'dysortografia' 11.01.06, 20:56
                    Ale czy piszac jak pisze z bledem czy bez umiesz przeczytac i wiesz o co chodzi ??
                    i chyba na tym to polega, czy bedziesz nagminnie zwaracac uwage osobie ktora sie
                    jąka albo ma wade wymowy ??
                • asiulka1976 Re: Przepraszam za bledy !! 11.01.06, 20:53
                  purple_haze napisała:

> srutu tutu
                  > nie ma czegoś takiego jak dysortografia (dyslekcja może? ;D)- to wymysł leni i
                  > niechlujów, którym nie chce się nauczyć kilku zasad
                  > w dysortografię to można uwieżyć, jeśli ktoś raz pisze 'netykieta', a
                  > raz 'nietykieta'... ale jak ktoś _uporczywie_ stosuje tylko jedną wersję, tę
                  > błędną, to jest to po prostu odpuszczanie sobie
                  >

No prosze mamy w swoim gronie lekarza- a jaka specjalnosc mozna zapytac ??
                  Juz raz pojawil sie post bo popelnilam ten blad, myslisz ze gdybym wiedziala to
                  bym go teraz tez popelnila ?? nie bo wiedzialabym ze znow bedzie burza postow
                  (jak i sie stalo) Dysortografia jest zaburzeniem w pisaniu polegającym na
                  nagminnym popełnianiu błędów ortograficznych, pomimo znajomości podstawowych
                  zasad pisowni i odpowiedniej motywacji do poprawnego pisania.
                  • purple_haze Re: Przepraszam za bledy !! 11.01.06, 21:15
                    kochana, dwie rzeczy
                    1/ 'nietykieta' to nie jest błąd ortograficzny - patrz wyżej
                    2/ coraz gorzej rozumiem Twoją polszczyznę (?)
                  • ajk10 Re: Przepraszam za bledy !! 11.01.06, 22:39
                    asiulka1976 napisała:

>Dysortografia jest zaburzeniem w pisaniu polegającym na
                    > nagminnym popełnianiu błędów ortograficznych, pomimo znajomości podstawowych
                    > zasad pisowni i odpowiedniej motywacji do poprawnego pisania.
                    >
                    >
                    zapewne nie Ty jedna to masz. Ale wiedząc o tym powinnaś chyba wypowiedzi pisać korzystając z jakiegokolwiek edytora tekstu, sprawdzać pisownię, a potem kopiować na forum. Zreszta pisanie "nietykieta" to nie błąd ortograficzny, ale brak zrozumienia znaczenia słowa, którego używasz.
                  • kamakszi Re: Przepraszam za bledy !! 12.01.06, 09:57
                    tu nie trzeba lekarza,lecz lingwisty. proszę bardzo, zgłaszam się.
                    dysirtografia to bzdura. a powołujesz się na Wikipedię, która nie może oczywiście być traktowana jako wiarygodne źródło informacji, bowiem tworzona jest przez użytkowników internetu. można tam napisać niemalże co się chce. w skład informacji hasłowej wchodzą tam również róznego rodzaju zabobony, przekonania kulturowe itd.
                    Radzę się dowiedzieć więcejna temat wtej jednej z chorób urojonych. Ew. zapraszam na konsultację językoznawczą, tudzież psychologiczną.

Bez urazy oczywiście - ja tak tylkow kwestii stricte merytorycznej.
                • blaszany_dzwoneczek Skucha purple_haze! 11.01.06, 21:28
                  purple_haze napisała:

> w dysortografię to można uwieżyć, jeśli ktoś raz pisze 'netykieta', a

"Uwierzyć" się pisze. Nie jest dobrze robić błędy, ale sadzić byki w momencie
                  kiedy się piętnuje czyjeś błędy, to już tragedia. Kocił garnkowi przyganiał...
                  • asiulka1976 Re: Skucha purple_haze! 11.01.06, 21:35
                    :o)
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Skucha purple_haze! 11.01.06, 21:43
                    kocioł miało być smile
                    • jamile wesoło się robi:DDD 11.01.06, 21:54
                      Asiulka jesteś rozgrzeszonasmile))
                    • purple_haze może być i rondel ;))) [n/t] 11.01.06, 22:38

• blaszany_dzwoneczek Re: byle nie rądel :-) 11.01.06, 22:44
                        Wolałam się poprawić, żeby nie było, że wytykam błąd purple_haze, która wytyka
                        błędy asiulce, a sama - o zgrozo - robię literówkę smile)) Schiza ortograficzna...
                        • purple_haze może makÓtra ;) 12.01.06, 16:17
                          mnie możesz wytykać cokolwiek, bo ja mam i poczucie humoru, i dystans do
                          siebie smile
                          pozdro
                  • purple_haze racja 11.01.06, 22:37
                    byk jak słoń
              • psychogirl Re: Przepraszam za bledy !! 12.01.06, 11:47
                asiulka1976 napisała:

> jestem chora na
                > dysortografie

Dysortografia to jeszcze jak na razie nie choroba, całe szczęście...
        • gloria2 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:45
          asiulka,
          Ale na CiP-ie jest bardzo duży ruch. 2 czy 3 strona to czasami ten sam dzień
          egzystowania wątku. Może rozważcie przenoszenie takich wysokofrekwencyjnych
          wątków od 4-5 strony?
          • czajkax2 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:56
            W takim razie do 3 strony wątki są 'chronione' od przeniesienia. przenoszenie
            zaczynamy od 4 strony. To faktycznie powinno pasować wszystkim i dobrze
            funkcjonowac.
        • dziumdziarumdzia Errata. 11.01.06, 17:49
          Wątki/posty będą przenoszone jak zejdą na drugą, trzecią stronę chyba, że złamią
          regulmin lub netykietę (sprzedaż leku, typu "do Marty" - tego nie rozumiem,
          wulgaryzmy...).

Uff...
    • gonia28b Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 15:17
      Dodałabym jeszcze prośbę o niezaśmiecanie forum wątkami typu "gdzie jest mój
      wątek?????????". Pytania tego typu najlepiej kierować do moderatorek na priva.
    • chloe30 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 11.01.06, 16:23
      Modelator, Ty zamiast usuwać to co nie wiesz czy się postem czy wątkiem zwie,
      naucz się forumowej nomenklatury.
    • agao_72 To ja coś powiem 11.01.06, 17:05
      Właścicielem tego kawałka netu jest Agora, którego produktem jest gazeta.pl.
      Ale... jeżeli będzie dyktować warunki korzystania z forum wprost z kosmosu i
      przenosić wątki wbrew logice i chęci czytających powinna się liczyć iż nagle
      zmaleje jej liczba wejsć na stronę itp. I co pokaże ewentualnym reklamodawcom?
      Więc - nie uszczęśliwiać czytających/ piszących na siłę. Bo dzięki nim portal
      istnieje i jest żywy.
      • irytek001 Re: To ja coś powiem 11.01.06, 17:19
        Ach, jej, zbankrutują, jak nic!

Jezu, przestańcie. Czajka powycinaj to wszystko co nie jest informacyjne w tym
        wątku i spokój - bez względu czy to o amebach, czy o Agorze.
        • lirio Re: To ja coś powiem 11.01.06, 17:27
          Już kiedyś powycinały krytykę Asiulki i wszystko wróciło, zapewniam Cię, że i
          teraz tak będzie, bo to jest otwarte forum do wyrażania swoich myśli, a nie
          zamknięte towarzystwo wzajemnej adoracji. A cenzurę stosowano w okresie
          stalinowskim, który się już skończył.
          • irytek001 Re: To ja coś powiem 11.01.06, 17:41
            Jeśli wątek jest wyłącznie informacyjny, to niech takim pozostanie, tym
            bardziej, że Czajka prosi o nie prowadzenie tu jałowych dyskusji, a wy szukacie
            tylko okazji jak by tu się zbuntować bez względu na to czy akurat jest sens,
            czy go nie ma,biedne uciśnione, myślałby kto.
            I nie chodzi tu o ukrycie obraźliwych odpowiedzi tylko uszanowanie tego co
            dziewczyna usiłuje zrobić z tym forum. Chyba wychodzi na przeciw oczekiwaniom w
            miarę możliwości, co? Mówię o Czajce, nie o modelatorce.
            A jak ci się nie podoba to załóż sobie forum prywatne i tam rób co chcesz.
            Porządek nie zawsze musi się równać cenzurze.
            • czajkax2 Dziękuję Irytku:) n/t 11.01.06, 18:35

• agao_72 Re: To ja coś powiem 11.01.06, 17:28
          Ja tylko zwracam uwagę na to, że gazeta, portal itp. medialne rzeczy istnieją
          jak mają czytelnictwo, oglądalność itp. Bez tego tracą rację bytu, więc może
          nie warto czytelników zrażać....
          • irytek001 Re: To ja coś powiem 11.01.06, 18:39
            W pewnym sensie masz rację, ale użytkownicy forum to nie święte krowy i
            wypadałoby stosować reguły, które właciciel ustanowił - choćby grzeczność, czy
            zwyczajna przyzwoitość tego nakazuje.
            Tym bardziej, że jest szereg osób, którym nie przeszkadza podział tematyczny -
            przeciwnie, cieszą się z tego. Mnóstwo informacji uzyskałam na eDziecku nie
            zakładając ani jednego wątku w ciągu ponad roku forumowania i jakoś żyję i
            doinformowana jestem.
            Denerwujące są bezsensowne pyskówki, żeby się tylko wyładować - masz żal do
            moderatora? Napisz do niego, do administracji, na forum o forum - ale nie,
            lepiej popyskować sobie tutaj sad
            A potem - och, jaka tu atmosfera nieprzyjemna!
            Moderator przychodzi i prowokuje awantury?
            Przypominam, że cały czas mam na myśli Czajkę.
            • malgosiek2 Re: To ja coś powiem 12.01.06, 09:15
              A ja mam też prośbę chociaż moderatorki mogą nie widzieć w tym łamania
              netykiety.
              A mianowicie chodzi mnie o wątki o c.c. na życzenie i niektóre z nich od razu
              sugerują wręczenie łapówki,bo chcą mieć w państwowym szpitalu,a nie w prywatnej
              klinice.
              I sie pytają jak załatwić i komu ew.dać.
              Proszę o kasowanie wątków czy przenoszenie na oślą ławkę czy na prywatne forum
              o c.c.
              Mam wrażenie po takich wątkch,że tu kwitnie korupcja.
              Pzdr.Gosia
              • asiulka1976 Re: To ja coś powiem 12.01.06, 09:54
                malgosiek2 napisała:

> A ja mam też prośbę chociaż moderatorki mogą nie widzieć w tym łamania
                > netykiety.
                > A mianowicie chodzi mnie o wątki o c.c. na życzenie i niektóre z nich od razu
                > sugerują wręczenie łapówki,bo chcą mieć w państwowym szpitalu,a nie w prywatnej
                >
                > klinice.
                > I sie pytają jak załatwić i komu ew.dać.
                > Proszę o kasowanie wątków czy przenoszenie na oślą ławkę czy na prywatne forum
                > o c.c.
                > Mam wrażenie po takich wątkch,że tu kwitnie korupcja.
                > Pzdr.Gosia

Dziekujemy :o)
    • moreno500 troszkę o tej dysortografii 12.01.06, 10:56
      Drogie Panie,
      Jako kobiety w ciąży powinnyśmy mieć więcej szacunku do zaburzeń typu dysgrafia
      i dyslekcja, szczególnie, że mają one swój początek podczas...porodu. Przy
      przejściu dziecka przez kanał rodny mogą ulec uszkodzeniu ośrodki słuchu lub
      wzroku w mózgu dziecka, co wiąże się potem z problemami z pisownią. Mikrourazy
      w ośrodku słuchu skutkują dyslekcją - dziecko nie rozpoznaje różnicy pomiędzy
      dźwiękami, w związku z tym kilka różnych dźwięków w jego pisowni wygląda tak
      samo. W przypadku dysgrafii mikrouszkodzenie mózgu powoduje, że dziecko nie
      widzi różnicy pomiędzy podobnymi znakami graficznymi, więc wybiera je losowo
      (np. p i b wyglądają dla niego tak samo, więc raz rączką pojedzie w dół, raz w
      góre i z głowy). Każdy dysgrafik i dyslektyk moze nauczyć się dobrze pisać na
      zasadzie pamięciowej, ale to zwykle długo trwa i zabiera mnóstwo sił i energii.
      Pani, która mówiła o "chorobie leni" życzę, aby nie ścisnęła za bardzo główki
      dziecka przy porodzie, bo inaczej poczuje, ile pracy z dzieckiem wymaga
      dyslekcja i dysgrafia....Nam wszystkim też tego życzę.
      • sineira Re: troszkę o tej dysortografii 12.01.06, 11:50
        Tak się składa, że znam kilku uczciwie (pokreślam, uczciwie) zdiagnozowanych
        dys..., z jednym nawet mieszkam. Potrafię więc raczej odróżnić efekty
        dysfunkcji od efektów nieuctwa czy zwykłego niechlujstwa językowego. Niestety,
        na forach przeważa właśnie niechlujstwo i brak szacunku dla czytelnika, a
        rozmaite dys... służą wyłącznie jako zasłona dymna. "Niedoróbki" wypuszczają
        przeważnie lenie, dla których przeczytanie własnego tekstu przed wysłaniem i
        poprawienie literówek to nie jest żaden wysiłek.
        Osoby, które mają problemy z pisaniem, zazwyczaj dbają o poprawność swoich
        wypowiedzi i korzystają z rozmaitych edytorów. Własnie dlatego, że zdają sobie
        sprawę ze swojego problemu. I ich największą słabością wcale nie jest
        ortografia, rozumiana jako pisanie "u" zamiast "ó"!!!
    • blaszany_dzwoneczek Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:05
      DyslekCja?
      • blaszany_dzwoneczek Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:06
        to do moreno500
        • moreno500 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:36
          tak jest, częściej mamy do czynienia z dysgrafią, ale są wśród nas również
          dyslektycy.....
          • mlody_zonkos Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:38
            no sa - a sa tez po prostu ludzie ograniczeni umyslowo
            ciezko tak naprawde stwierdzic kto pod jaki przypadek podpada
            • chloe30 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:39
              mlody_zonkos napisał:

> no sa - a sa tez po prostu ludzie ograniczeni umyslowo
              > ciezko tak naprawde stwierdzic kto pod jaki przypadek podpada

Chociaż ja mam pewne podejrzenia...
            • agmani Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:40
              Czasem przypadek sam podpada... modelujac ;DDD.
            • moreno500 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:46
              a na tym to ja już się trochę mniej znamsmile
          • blaszany_dzwoneczek Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:45
            Ale Ty chyba dyslektyczką nie jesteś? Bo z uporem piszesz błędnie wyraz w jednej
            wersji. Sprawdź sobie tę twoją "dyslekCję" w słowniczku. Chyba, że masz na myśli
            jakieś nowoodkryte zaburzenie tłumaczące notoryczne wagary - to przepraszam.
            Super - zaświadczenie o "dyslekcji" i na wagary w świetle prawa!
            • moreno500 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 12.01.06, 11:49
              masz 100% racji - dysleksja!!!!! bez sprawdzania w słowniku - po prostu
              zaćmienie, napisałam tak raz, a potem z uporem kolejne razy....sorki
              a wagary w świetle prawa to by się nam przydały, ale parę lat temusmile
    • sofi84 I WY WSZYSTKIE JESTESCIE W CIAZY?? 12.01.06, 23:27
      BOŻE! WIDZISZ I NIE GRZMISZ! Nie dziwne ze nam takie chamskie społeczeństwo
      rośnie skoro matki juz w brzuchu uczą dzieci zajadliwości!!! Jezu! mam nadzieje
      ze nie trafi moje dziecko na Wasz w piaskownicy bo potem w domu podejdzie do
      ojca i powie "kuź*a ocieć pisz stalanniej bo Cie moi kumple nie polubiom"
      • denay Nie, nie wszystkie ;DDD n/t 12.01.06, 23:53

• sofi84 Re: Oficjalny komunikat w sprawie przenoszenia wą 13.01.06, 09:50
      szkoda ze nie odwrotnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka