Dodaj do ulubionych

Test obciążenia glukozą

21.01.06, 11:29
W 28 tyg.ciżży robiłam test obciążenia glukozą Godzinę po wypiciu 50g glukozu
wynik 141.Gin.powiedziała że o 1 za dużo.Kazała wprowadzić dietę - 0 cukrów.
Czy to jest coś poważnego? Czy nie mogę sobie pozwolić na żadne ciasteczko?
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 11:30
      140 to gorna granica normy. Ja tam darowalabym sobie na twoim miejscu te
      ciasteczka!
    • simonkapl Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 11:45
      Twoj wynik wcale nie swiadczy o cukrzycy.Ale zrezygnuj ze slodyczy, wprowadz
      diete, na pewno wyjdzie Ci to na dobre.Pozdrawiam
      • anula-p Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 12:34
        Ja miałam wynik 181. Przestraszyams się strasznie. Lekarz mnie uspokoił.
        Powiedział że to wcale nie znaczy że mam cukrzyce. Kazał przestrzegaćc diety,
        po powiedział ze wynik świaczy o złej pracy trzustki, i zlecił badanie po 75 gr
        glukozy. Kazał się stawić jeżeli wynik powtórnie będzie powyżej 140, ale mimo
        to zwracać uwagę na to co jem - czyli dieta. Badanie wyszło rewelacyjnie - 90 i
        70. Poza tym gdzieś czytałam, że takie zaburzenia się zdarzają. Jeżeli badanie
        po 75 wychodzi ok, to się specjalnie nic nie robi (tylko dieta), ale badanie
        sie powtarza pod koniec ciąży (chyba styczniowe "dziecko")
        • 1agus Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 13:35
          Cześć.Mi wynik wyszedł 172.0, po wypićiu 50g glukozy też dużo gin kazał mi
          zrobić jeszcze raz tylko, że 75g glukozy zobaczymy co wyjdzie.Dzięki anula-p
          trochę mnie pocieszyłaś. Agnieszka 32tydzień.
          • 1agus Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 13:40
            Jeszcze jedno na czym opiera się ta dieta wiem że nie wolno jeść słodyczy, ale
            czy coś jeszcze jest zabronione.proszę o odpowiedz.Agnieszka
            • o_l_a3 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 13:44
              A ja wynik przed obciążeniem miałąm 76 a po 73... Któraś z Was tak miała?
              • aguska_76 Re: Test obciążenia glukozą 23.01.06, 09:57
                ja tak mialam przed 68 a po 84, za duzo insuliny produkuja nasze organizmy i to
                jest niedocukrzenie ale to nie jest grozne a na bank lepiej niz miec cukrzyce
            • mia79 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 14:15
              Wyklucza się z jadłospisu słodycze, cukier, miód, syropy no i mi diabetolog
              kazał jeszcze odstawić białe pieczywo-ponoć bułki są najgorsze!! Narazie taką
              mam diete i wyniki wychodzą mi dobre po badaniu glukometrem.
              • simonkapl Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 15:26
                No i nie mozna jesc owocow po 18.
                • aga583 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 15:38
                  Nic nie słyszałam o owocach.Dzięki
                  • simonkapl Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 15:42
                    Aga, jesli cie to interesuje, chetnie przesle Ci na priva diete dla kobiet z
                    cukrzyca ciazowa.Kiedys mi ja przyslala inna dziewczyna z forum.Pozdrawiam
                    • ameraa Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 16:43
                      Ja i przed i po wypiciu glukozy miałam 70, ale np. moja siostra miała cukrzyce
                      ciążową i musiała bardzo dbać o siebie
                    • 1agus Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 17:29
                      Cześć simonkapl.Bardzo cię proszę wyślij mi tą diete oto moja poczta
                      1agus@gazeta.pl Dzięki Aga
                    • hudaga Re: Test obciążenia glukozą 22.01.06, 12:05
                      Simonkapl bardzo proszę prześlij mi dietę dla kobiet z cukrzycą ciążową. Jestem
                      w 28 tc. Test na obiążenie wyszesdł mi (50 g glukozy) - 159 (ale wykonywany był
                      na glukometrze i w dodatku raz z kwi żylnej, a drugi z włośniczkowej - lekarz
                      twierdzi, że to niemiarodajny i niewłaściwy pomiar). W zeszłym tygodniu miałam
                      test z 75 g glukozy: po 1 godz. - 163, a po 2 godz. - 95. Teoretycznie nie
                      świadczy to o cukrzycy, bo najważnieszy jest wynik po 2 godz., a ten w moim
                      przypadku jest w normie. Dla pewności test z 75g mam powtórzyć w 32 tc. Do
                      tego czasu lekarz zalecił mi unikanie słodyczy i dietkę.

agnes.salata@interia.pl
                      • simonkapl dieta wyslana 22.01.06, 13:17
                        Dziewczynki, dieta poszla poczta na wasze adresy.Pozdrawiam
                        • azija1 Re: dieta wyslana 22.01.06, 15:30
                          simonkapl, czy ja jeszcze mogę prosić o tę dietę? Będę wdzięczna. Mój adres
                          azija1@gazeta.pl.
                          • simonkapl Re: dieta wyslana 22.01.06, 15:33
                            Juz poszla.Pozdrawiam
                            • galactica Re: dieta wyslana 22.01.06, 22:55
                              ja tez poprosze !!!
                            • monika977 Re: dieta wyslana 01.03.06, 14:20
                              Czy ja także mogę prosić o tę dietę?
                              Pozdrawiam,
                              Monika Markisz
                              mzukow@yahoo.com
                        • czarna83 Re: dieta wyslana 22.01.06, 22:03
                          czesc simonkapl jak mozesz to tez przeslij mi ta diete pozdrawiam
                      • joannaoliwia Re: Test obciążenia glukozą 14.02.06, 21:45
                        dzisiaj sie dowiedziałam ze mam po tescie na obciązenie glukozą 180 wiem ze to
                        za dużo, proszę o dietę i jakieś pocieszenie ze dzicko urodzi sie zdrowe!!!
                    • joannaoliwia Re: Test obciążenia glukozą 14.02.06, 21:47
                      proszę o dietę dzisiaj sie dowiedziałam i jestem załamana 180 mam tej glukozy
                      po teście na obciążenie i sie martwie o zdrowei dziecka. z góry dziękuję. mój
                      email to: transportpawel@wp.pl
                      • pineapple2 Re: Test obciążenia glukozą 16.02.06, 10:45
                        W laboratorium powiedziano mi że mozna wcisnąc do rozpuszczonej glukozy cytrynę
                        (szkoda że przed badaniem o tym nie wiedziałam). Ja mam to już za sobą, ale nie
                        wiem czy mój wynik jest ok - jestem przed wizytą. Przed obciązeniem 61, po - 81.
                        Pozdrawiam
    • czarna98766 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 19:40
      Podejdz zdrowo do tego wszystkiego. Ja zrobila obciazenie 50g i wyszedl mi
      wynik 143. Zaraz panika, ze mam cukrzyce. Pomogl mi bardzo moj szef, ktory
      troszke sie na tym wszystkim zna. Obsmial sie z tego wyniku, wyliczyl mi, jaki
      jest blad pomiaru a przede wszystkim zapytal, co robilam przez to godzine po
      wypiciu glukozy. Powiedzialam, ze siedzialam i czytalam gazete. Odpowiedzial,
      ze jest pewien, ze wyszloby inaczej, gdybym choc troszke pospacerowala.
      Pojechalam wiec z ciekawosci powtorzyc to badanie. Po wypiciu pochodzilam pol
      godzinki.....i wynik byl 132.
      Glowka wiec do gory, na pewno jest wszystko ok.
      • anula-p Re: Test obciążenia glukozą 22.01.06, 22:38
        Ja tez po 75 miała przed ok. 90, po ok. 70.

Co do diety - lekarz kazał unikac słodyczy, smażonego, białego pieczywa i
        surowych warzyw i owoców.

Ale też bardzo proszę o tę dietę cukrzycową!
        • anul1 Bardzo prosze o przesłanie diety-będę wdzięczna 23.01.06, 09:46
          • anula-p Re: Bardzo prosze o przesłanie diety-będę wdzięcz 23.01.06, 21:09
            ja też bardzo proszę o przesłanie
    • szarlota123 Re: Test obciążenia glukozą 15.02.06, 10:03
      Ja tez bym chciała ta diete
      <atp@nd.e-wro.pl>
      Bardzo dziekuje
      • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 15.02.06, 11:56
        dziewczyny najpierw skonsultujcie sie z diabetologiem a pozniej zrobcie sobie
        diete.pozdrawiam
        • eleq Re: Test obciążenia glukozą 15.02.06, 23:37
          napiszcie mi prosze w jakiej ilosci wody nalezy rozpuscic te 50g glukozy i czy
          to ma jakies znaczenie. wiem ze trzeba odczekac godzine i wymyslilam sobie ze
          wypije to w domu i dopiero pojade na badanie smile
          • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 15.02.06, 23:45
            sluchaj w domu nie pozwalaja pic tylko na miejscu ta co cie przyjmie to sama ci
            rozpusci ta glukoze i kaze ci wypic przy niej tak niestety jest.pozdrawiam
            • paniiwonka1 Re: Test obciążenia glukozą 16.02.06, 10:44
              zapytaj sie w przychodni, bo u nas można wypić w domu. ja wypiłam w domu,
              podjechałam samochodem, ledwo wytrzymałam godzinę od zrobienia tego
              obrzydlistwa siedząc na ławce. wyszedł mi wynik 162 i od razu panika. a gin mi
              powiedział, że jak bym sie przeszła do przychodni - a to raptem 10 min ciążowym
              krokiem i odczekała jeszcze 5 minut uczciwie to wynik byłby prawdziwy.
              powiedziałam mu, że wcale nie jem słodyczy, niczego nie słodzę, obejrzał moje
              wyniki sprzed roku i z początku ciąży, zapytał czy właśnie bułki jem. dodał,
              żeby jeść ciemne pieczywo, które b. lubię, tylko jak miałam mdłości to nie
              mogłam go strawic i z tymi bułkami wyskoczyłam, i że jak będę w 27 tyg. to
              powtórzymy na 75 tej glukozy, więc chyba nie ma co panikować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka