Dodaj do ulubionych

becikowe a konkubinat

23.01.06, 11:34
Wątek przenosze z forum prawo, może tu będzie więcej zainteresowanych. z
Niedługo rodzi nam się dziecko, mieszkamy razem, ale o slubie na razie nie
myslimy z uwagi na koszty. Nasz wspólny dochód miesięczy nie przekracza 504
zl na osobe, więc jako rodzina by się nam należało becikowe. Jako że zgodnie
z ustawą rodziną nie jesteśmy to widze 2 wyjścia:
- wziąść ślub cywilny
- wystąpić o alimenty
Jedno i drugie nie jest warte tego 1000 zl, ale z drugiej stron pieniądze te
są wypłacane z budżetu do którego płyna moje nie małe podatki. Zesztą te
pieniądze są nie dla mnie tylko dla dziecka, a za te pieniądze jestem mu w
stanie nie mało kupić.
Jak planujecie rozwiązać tę sytuację, Ci którzy są w podobnej sytuacji?
Może widzicie trzecie wjście?
Obserwuj wątek
    • dzdzownica.m Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 11:45
      parasite?
      • kadewu1 Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 13:00
        Ślub cywilny kosztuje sto złotych.
        Ka
        • guderianka Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 13:09
          ale przeciez becikowe ma dostac kazda mama bez względu na dochód.Nie dostajesz
          za to ze masz męża albo nie masz tylko dlatego że urodziłas dziecko.Kryterium
          dochodowe obowiązuje przy zasiłku porodowym ale nie sądze ze aby dostac zasiłek
          porodowy trzeba miec zasiłek rodzinny(którego przyznania zasady znasz).Byłoby
          bez sensu gdyby przyznawano zasiłek porodowy mamom samotnym które mają
          zasadzone alimenty no bo sama powiedz- która mama zdązyłaby w ciagu 3mcy od
          urodzenia malucha załozyc sprawe alimentacyjna i zdazyc z zasadzeniem wyroku i
          z bezskuteczna egzekucja komorniczą?Mysle ze projektodawcy(LPR)nie walneliby
          takie babola bo w mysl ich działam zasiłek porodyw jest dla najuboższych i
          kryterium dochodowe jest jedynym warunkiem otrzymania .Liczą sie rzecz jasna
          dochody twoje dzielone na dwa(ty+dziecko).Według mnie nalezec ci sie bedzie
          zasiłek porodowy z opieki dla najuboższych 1000zł+becikowe dla wszystkich mam
          1000zł
          • asia_michas Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 13:23
            Tylko że becikowe dla wszystkich ma m to dopiero od przyszłego roku
            • eps Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 13:46
              Po pierwsze to becikowe dla wszystkich bedzie od tego roku, zacznie obowiązywac
              gdzieś ok. 14 lutego. Od dnia obowiązywania wszystkie matki które urodziły 3 m-c
              wstecz też dostaną.
              Po drugie nie musisz decydować sie na ślub (chyba że to dobry pretekst do
              zamążpójścia) smile
              Mój brat miał taki sam przypadek. Wystarczy w takiej sytuacji złożyć w MOPSIE
              oświadczenie że razem prowadzicie gospodarstwo domowe i z US przynosicie oboje
              zaświadczenie o dochodach. Nie potrzeba ślubu i sprawy o alimenty.
              • guderianka Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 16:14
                oczywiscie ze becikowe o tego roku. błąd pojawił sie przez media które tak sie
                spieszyły z ogłoszeniem komunikatu o becikowym ze wkleiły teksty ze starego
                roku zostawiając sformulowanie"od przyszłego roku"
                • sajpa Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 18:14
                  także macie szansę na 2000 Pln....a nawet- jeśli Wasza gmina tez zdecyduje sie
                  na becikowe, to na wiecej ....
                  • marychna31 Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 18:19
                    Zrozumiałam, zeproblem Joanny polega na tym, ze jak zsumowac Jej dochód i Jej
                    partnera to dochody sa odpowiednio niskie aby załapac się na "becikowe 504" a
                    jesli brać pod uwage tylko Ją j Jej dochód to to becikowe odpada. Wydaje mi
                    sie, ze nie musisz być w związku małżeńskim z ojcem dziecka ale pozostawać we
                    wspólnym gospodarstwie (mieszkac razem). Ale nie jestem pewnasmile
    • black_currant Dziewczyny, prośba 23.01.06, 18:24
      Czy możecie rozmawiać o becikowym w tym wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=35371801

?

Specjalnie został przyklejony, żeby nie było kilkunastu nowych, a jednocześnie,
      żeby każdy, kto ma jakieś pytania 'na temat' od razu mógł przeczytać wszystko,
      co już zostało wyjaśnione.
    • alicyjka11 Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 22:40
      Witam.Ja mam podobną sytuację.Nasze zarobki nie przekraczają 504 zł na osobę i
      nie mamy ślubu choć mieszkamy razem.Niewiem co w takiej sytuacji,ale wydaje mi
      się,ze składa sie oswiadczenie o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa
      domowego.Trzeba to jakoś potwierdzić...hymuncertain
      • figrut Re: becikowe a konkubinat 23.01.06, 22:59
        W opiece spolecznej sklada sie wniosek, ze "od tego i tego dnia, wspolnie
        wychowujemy i utrzymujemy nasze dziecko". Do tego jeszcze zaswiadczenie o
        zarobkach [odprowadzanym podatku] z US. Wszystko. Zarobki dwojga rodzicow razem
        dzieli sie na nich+dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka