mala300 30.01.06, 16:03 czy jesli rodzice maja rh+ to dziecko mzoe miec rh-? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulkau Re: czynnik rh 30.01.06, 18:29 oczywiście że może. Moje dzieciątko ma 0 rh "-", a my mamy 0 rh "+" Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Tak! 30.01.06, 18:40 Oczywiście że może - tylko odwrotnie nie. Kilka dni temu pisałam coś takiego: Jesli chodzi o czynnik Rh, pojawia sie on we krwi, gdy jest choc jedna kopia kodująca. Czyli osobnik mający Rh+ moze miec kombinacje genetyczną determinująca ten czynnik albo ++, albo+- (ewentualnie -+). Jeżeli dwa takie osobniki mają dziecko, to moze ono od kazdego dostac po plusiku (++, i ma Rh+), od kazdego co innego (+-, -+, wtedy dziecko ma Rh+), albo po minusie (--, dziecko ma Rh-). Czyli rodzice moga miec Rh+, a dziecko mzoe miec Rh-. A jak ci mało, to poszukaj sobie w google opisu doświadczen Mendla, za czerwony groszek podstaw Rh+, za biały groszek Rh- i będziesz wiedziała. 12, 13 lat temu uczyli mnie o Mendlu w szkole na biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia221 Re: czynnik rh 31.01.06, 10:56 Z tego co piszesz o Mendlu wynikałoby, że jeśli mój mąż i ja mamy Rh- to dzidzia moze miec R+ i wystąpiłby u mnie konflikt serologiczny, bo jest on u kobiet z czynnikiem minusowym. Natomiast po to mam wpisane w karcie ciąży że mój mąż ma Rh- żebym w szpitalu nie musiała dostac immunnoglubiny. A to doświadzczenie Z fasolką u Mednla to pamiętam ze szkoły, i czy ono nie dotyczyło tego jak można dziedziczyc ale grupę krwi a nie czynnik Rh? Rh zawsze dziedziczy sie po jednym z rodziców i przy tym się będe upierac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arubaa Re: czynnik rh 31.01.06, 11:21 Nikusia, oczywiście możesz się upierać, co nie zmienia faktu, że piszesz bzdury. Rh dziedziczy się po obu rodzicach - od każdego dostaje się jeden allel. Rh jest czynnikiem recesywnym, tzn, żeby dziecko miało Rh "-" musi dostać po "-" od obu rodziców. Osoba z Rh "-" ma 2 allele "-" "-", czyli na pewno przekaże "-" dziecku. Osoba z Rh "+" może mieć albo "+" "-" albo "+" "+" - na przykład moi rodzice - obydwoje mają krew A Rh "+", a ja mam A Rh"-", tzn., że każde z nich musiało mieć allele "+" "-" i obydwoje przekazali mi po "-". Mój mąż ma grupę A Rh"+" i może u nas wystąpić konflikt serologiczny, ale ponieważ moja teściowa ma grupę A Rh "-", tzn., że musiała mu przekazać allel "- ", tzn., że mąż ma allele "+" "-", czyli jest 50% szans, że przekazał naszemu synkowi "-", a wówczas synek miałby czynnik Rh"-" tak jak ja i nie byłoby konfliktu ani potrzeby podawania immunoglobuliny. W Twoim przypadku obydwoje macie po dwa allele "-" "-", czyli każde z Was przekzało po jednym "-" dziecku, dlatego nie ma możliwości, aby u dziecka pojawił się "+", stąd nie ma też potrzeby podawania immunoglobuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: czynnik rh 31.01.06, 19:26 też nie jestem taka pewna, to co piszesz, na pewno dotyczy płci, chromosomów X i Y (dziewczynki to XX, chłopcy XY), także allelów odpowiedzialnych za dziedziczenie koloru oczu, włosów i pewnie wielu innych dziedzicznych cech. ale Rh jest to po prostu rodzaj substancji, czynnika, który w krwi jest (+), albo go nie ma (-) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: czynnik rh 31.01.06, 21:16 Jest (+) albo go nie ma (0), ale to jest do cholery uzależnione genetycznie, czy jest czy nie ma! I akurat czynnik Rh dziedziczy się w najprostszy sposób, i wystarczy wiedza o allelach dominujących, recesywnych i ujawnianiu się cech. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: czynnik rh 31.01.06, 18:36 Ojezzzzuuuu! O Mendlu to chyba pamiętasz tyle, że było doświadczenie. Przydatne pojęcia: cecha dominująca, cecha recesywna, allel dominujący, allel recesywny. Brak czynnika Rh we krwi (czyli Rh-) jest cecha recesywna. A twoje upieranie się ma niewielki wpływ na rzeczywistość i fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: czynnik rh 31.01.06, 19:30 wiesz, podobno teraz podają każdej kobiecie z "-", chyba chodzi o to, że to się robi tylko przy pierwszym porodzie, a potem pies pogrzebany. a czasem w życiu może się zdarzyć, że będzie się miało następne dziecko z innym partnerem, niż to pierwsze, może dlatego dają wszystkim? oczywiście, tego w żaden sposób Ci nie życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.t1 Re: czynnik rh 31.01.06, 11:34 oczywiście, że może, ja sama mam taka sytuację - rodzice maja plus, a ja mam minus. jeżeli sa dwa minusy to nigdy dzidzi nie bedzie mialo plusa. a tak na marginesie to jestem w ciązy i na dodatek mam konflikt serologiczny z mężem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
patti84 Re: czynnik rh 31.01.06, 12:51 mozna mozna. tez mam Rh"-" a rodzice po plusiku, kiedy jako 17-latka zrobilam sobie badanie krwi, w calym tym szoku myslalam, ze mnie adoptowali. ale wszystko sie zgadzalo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: czynnik rh 31.01.06, 12:53 prawa dziedziczenia mendla się kłaniają. Oczywiście że może. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta253 Re: czynnik rh 31.01.06, 18:59 Witam Zapewniam że nie jestem adoptowana chociaż miałam podejrzenia Rodzice mają Rh+ a ja Rh- Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: czynnik rh 31.01.06, 19:31 Oczywiscie, ze Rh dodatni rodzice mogo miec Rh ujemne dzieci. Ja i brat jestesmy tego przykladem (mama 0Rh+, tata ABRh+, my ARh-). Odwrotnie natomiast byc nie moze. Ja ARh-, maz BRh-, nasz maly BRh-. Odpowiedz Link Zgłoś