02.02.06, 09:37
W poniedziałek lekarz stwierdził u mnie skracającą sie, wiotką szyjkę, co
moze byc zwiazane z mim twardniejacym od tygodnia brzuchem (zazwyczaj rano, w
pozycji leżenia na plecach, ale zawsze bez jakichkolwiek bóli). To mój 20tc
Polecił jak na razie polegiwać, brać uparcie dużo magnezu a w razie gdyby
pojawiły sie bóle (nie wcześniej) fenoterol i isoptin. Od tego czasu
twardniejący brzuch jeszcze kilka razy się powtórzył i mam pewne obawy co do
tego. Prawde mówiąc czasem miałabym ochotę wziąć ten lek, żeby poczuć się
bezpieczniej. Ale z drugiej strony wyraźnie podkreślał, żeby bez bóli tego
nie robić. Mam pytanie do dziewczyn biorących fenoterol - jak było o was??
Kiedy zaczęłyście go stosować i jak długo brałyście lek? co o mojej sytuacji
sądzicie? Czy waszym zdaniem to nie są wystarczające objawy by zacząć go
brać??
Oczywiście jestem świadoma, że każda z nas przeżywa to indywidualnie,
inaczej, wiec chciałabym się głownie trzymać tego co lekarz mówi, ale jestem
bardzo ciekawa Waszego doświadczenia a tym lekiem.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Fenoterol 02.02.06, 09:43
      Ja biorę Fenoterol+Isoptin od 18 t.c. i nie miałam bolesnych skurczy macicy,ale
      właśnie miałam "tylko"stawianie się macicy odczuwalne napinanie się brzucha
      lecz niebolesne i właśnie to spowodowało rozwarcie w ciągu 3 tyg.na 1,5 cm.
      Ale każdej kobiety to bardzo indywidualna sprawa jak na te skurcze reaguje
      szyjka.U jednych nie spowoduje nic u drugiej tak.
      Biorę do tej pory,a mam już 36 t.c.i od początku brania rozwarcie nie
      powiększyło się choć nieraz zdarza się,że skurczy mam więcej niż zwykle.
      Pzdr.Gosia
    • kalinaaa1 Re: Fenoterol 02.02.06, 09:45
      u mnie zaczelo sie tak ze przez 3 noce pod rzad bolal mnie caly brzuch, taki
      byl obolaly po prostu jakby mnie ktos pobil, trzeciej nocy zaczelam sprawdzac
      czy jest twardy i rzeczywiscie byl wiec zaraz rano pojechalam do szpitala i
      zostawili mnie na oddziale, po badaniu stwierdzono ze szyjka twarda, zadnego
      rozwarcia, nie skraca sie ale zastosowana magnez w kroplowkach 2 razy dziennie
      i 3 razy dziennie nospa no i przez 2 dni bylo ok a potem znowu w nocy zaczelo
      mnie bolec podbrzusze wiec zglosilam to lekarzowi i on zalecil fenoterol z
      isoptinem co 6 godzin, wypisano mnie do domu i teraz zazywam go co 8 godzin,
      brzuch mi twardnieje kilka razy dziennie i tez mnie przy tym nie boli a jak
      dluzej pochodze to czasami pobolewa mnie podbrzusze, jestem w 28 tygodniu a
      fenoterol biore od 26
      • agunia256 Re: Fenoterol 02.02.06, 15:35
        U mnie dokłądnie tak samo.Brałam nospę przez dłuższy czas ale pewnej nocy
        zaczęły się bardzo silne skurcze macicy, więc rano pojechałam do szpitala.Byłam
        w 28 tygodniu.Lekarz mnie zbadał i stwierdził że szyjka macicy jest
        zamknięta.Przepisał mi fenoterol i isoptin który mam brać co 8 godizn do 36
        tygodnia ciąży.Nadal mam bóle ale już nie są tak bolesne jak wtedy.Oczywiście
        podczas chodzenia albo niewielkiego zmeczenia bardzo się nasilają.Pozdrawiam.Aga
    • dysia83 Re: Fenoterol 02.02.06, 09:47
      Ja jestem w 27 tc i od 2,5 tyg. biore fenoterol.Lekarz stwierdzil u mnie skracanie sie szyjki,brzuch mi twardnial co oznacza ze mialam skurcze.Pojawiaja sie najczesciej w pozycji lezacej ale sa niebolesne.Lezalam 2 dni w szpitalu i od tej pory biore fenoterol ale skurcze nadal sie pojawiaja chociaz znacznie rzadziej.Po fenoterolu rosnie puls,czuje sie wtedy niespokojna,serce mi bardzo szybko bije.Dziwie sie ze lekarz zalecil Ci ten lek dopiero jak pojawia sie bole,wtedy moze byc juz za pozno i nie bedzie mozna zatrzymac akcji porodowej.Idz lepiej do jakiegos dobrego gina,najlepiej prywatnie bo wtedy calkiem inaczej Cie traktuja.I jeszcze jedno: w szpitalu dowiedzialam sie ze nie mozna jesc cytrusow(pomaranczy,mandarynek,grejpfruitow...)bo dzialaja nakurczowo;za to wskazane sa jablka.Pozdrawiam
      • malgosiek2 Re: Fenoterol 02.02.06, 09:49
        Hmm... cytrusy naskurczowe?
        Przepraszam,ale bzdura do kwadratu.
        A jakie masz owoce zimą do wyboru?oprócz jabłek.
        Bo ile ich można na około jeść?
        pzdr.Gosia
    • kinia_1979 Re: Fenoterol 02.02.06, 09:51
      Witam
      Ja biorę fenoterol po raz trzecismile
      W żadnej z ciąż nie miałam bolesnych skórczy, kiedy lekarz przepisywał mi ten
      lek.
      W pierwszej ciąży w sumie zaczęłam zażywać dość późno bo w 35tc, w drugiej ok.
      34tc miałamjuż wtedy 2 cm rozwarcia.
      W pierwszej ciąży urodziłam 8 dni przed terminem, w drugiej 5.
      Teraz zażywam od tygodnia (od 32tc) i lekarz mi polecił zgłosić się do niego
      jak najszybciej w przypadku, gdyby skórcze jednak wróciły. Jak na razie to ich
      nie ma i mam nadzieję,że przez najbliższe 3-4 tygodnie ich nie będzie.
      Musiałam też dodatkowo poleżeć pare dni w szpitalu pod kroplówką. Namagnezowali
      mnie, że hejsmile
      • dysia83 Do malgosiek2 02.02.06, 09:56
        Pisze tylko to co powiedzial mi (i nie tylko mi) prof.drhab.n.med. na oddziale patologii ciąży.Przy kazdej wizycie mialysmy nieprzyjemnosci gdy konsylium zauwazylo cytrusy albo soki typu KUBUS na szafkach.Jak chcesz to jedz cytrusy,twoja wola ale zdanie profesora ma dla mnie wieksza wartosc niz Twoje.Pozdr
        • malgosiek2 Re: Do malgosiek2 02.02.06, 10:00
          Jem cytrusy z powodzeniem i jestem już w 36 t.c..
          Oprócz tego melony,arbuzy i wiele innych owoców też.
          Wszystko z umiarem i nie poddawajmy się każdej opinii i nie sugerujmy się aż
          tak mocno bo popadniemy w przesadną paranoję.
          Pzdr.Gosia
          • dysia83 Re: Do malgosiek2 02.02.06, 10:04
            I bardzo dobrze!Jesli nie mialas i nie masz problemow ze skurczami i nie bralas fenoterolu to mozesz je jesc.Cytrusy dzialaja antagonistycznie do dzialania fenoterolu!Zapytajcie lekarza...Pozdrówki
            • malgosiek2 Re: Do dysia 83 02.02.06, 10:23
              Tylko dlaczego ciężarnym z cukrzyca ciążową poleca się grejpfruty jako owoc nie
              podwyższajaący glukozy?A przecież to cytrus.
              Poza tym u mnie skurcze wystąpiły za nim zaczęłam jeść cytrusy.
              Pzdr.Gosia
            • ania_czarna Re: Do malgosiek2 02.02.06, 10:47
              Zgadzam się!MI też lekarz mówił,zeby uważac na cytrusy!leże w łóżku od 2-go
              miesięca ciąży, od 20 tc biore Fenoterol..sad Niestety, my musimy uważać.
        • amelia_s Re: Do malgosiek2 02.02.06, 10:05
          Jak leżałam na patologii, to wszyscy lekarze!! mówili, zebym nie jadła cytrus
          ow, bo zwiększają skurcze, więc myślę, że jest tobajką.
          A do mojego lekarza jak najbardziej mam zaufanie i uważam, ze jest bardzo
          dobrym specjalistą.
    • dysia83 Do amelia_s 02.02.06, 10:09
      A wiec uwazasz sie za madrzejsza od "wszystkich lekarzy".Tylko pogratulowac...
      • liliputt Re: Do amelia_s 02.02.06, 10:38
        Ok, wielkie dzięki za wszystkie rady. I proszę dziewczyny, nie kłóćcie się o te
        cytrusy! Przez to, że każda z nas bazuje glównie na własnym doświadczeniu, może
        nam się wydawać irracjonalne to, że na inne kobiety żle działa coś co nam
        zupełnie nie szkodzi. Ale to może bardziej powód do zastanowienia niż kłótni.
        Pozdrawiam.
      • amelia_s Re: Do amelia_s 02.02.06, 10:38
        Oczywiście miałam napisać, że
      • amelia_s Re: Do amelia_s 02.02.06, 10:41
        Oczywiście miałam napisać, że NIE JEST TO BAJKĄsmile
        • ania_czarna Re: Do amelia_s 02.02.06, 10:50
          Pomijając juz kwestię cytrusów..smile, dodam od siebie, iż biore Fenoterol od 20
          tc i to co 4h na dobę. Niestety jak brałam co 6h to mi brzuszek dalej się
          stawiał i bolał przy chodzeniu, a szczególnie przy siedzeniu. Leże więc sobie
          plackiem, biore leki i jest dobrze. Jestem obecnie w 27 tc i iby do przodusmile
          Już mi się organizm przyzwyczaił do tego leku, chociaż na początku troszkę mnie
          trzepałosmile Pozdrawiam serdecznie.
        • dysia83 Re: Do amelia_s 02.02.06, 11:21
          źle Cie zrozumialam ale ciesze sie że sie ze mną zgadzasz.A do malgosiek2-zanim napiszesz że coś jest "bzdurą do kwadratu" upewnij sie że naprawdę tak jest.Pozdrówki
    • aleksa51 Re: Fenoterol 02.02.06, 13:55
      Jestem w 24tygodniu. Fenoterol biorę już miesiąc lub dłużej.Nie spotkałam jeszcze osoby,która tolerowałaby w pełni ten lek. Mam problemy (nadal) z napiętym brzuchem i skurczami. W ostatnich dniach leżałam w CZMP w Łodzi i tam pewna sympatyczna pani doktor wyjaśniła mi,że przy zmianie pozycji może się macica napiąć i nie muszę się tym martwić zbytnio. Niepokojące są napięcia i skurcze, które można wywołać dotknięciem brzucha(ale nie masarzem,bo masowanie i tak wywołuje skurcze). Więc radzę byś wstrzymała się z braniem Fenoterolu. Lepiej częściej zgłosić się do lekarza, w celu kontrolowania stanu szyjki i w razie konieczności niech on decyduje. Ja już musiałam zmienić leki. Obecnie przyjmuję Cordafen, a skurcze i tak są. Najlepszym na nie lekarstwem jest dużo spokoju i bardzo dużo leżakowania. Pozdrawiam
    • asiuleczka_kubeczka Re: Fenoterol 02.02.06, 16:49
      Jestem teraz w 30tc, praktycznie od początku ciąży mam skurcze. Brałam Asmag i
      No-spe, teraz biorę tylko magnez. Mój gin nie przepisał mi żadnych leków
      rozkurczowych, choć skurcze mam częste, a czasem bolesne, z tym, że szyjka
      mamcicy jest w porządku, twarda i zamknięta.
    • czarna83 Re: Fenoterol 02.02.06, 16:54
      witaj ja fenoterol i izoptin biore od 21 tyg teraz jestem w 28 tyg i bede brac
      do konca ciazy fenoterolu nie mozna odstawic bo mozna szybko urodzic.wole byc
      spokojna pozdrawiam
    • agakapalka Re: Fenoterol 02.02.06, 17:11
      Brałam Fenoterol od 29 tc. Też miałam twardiejący brzuch i skurcze. Doszło do
      tego rozwarcie na 2 cm. Brałam tabletki co 4 godz. W 36 tyg. lekarka
      zmniejszyła mi dawkę, a w 38 tyg. zupelnie z niego kazała zrezygnować. Minął
      termin porodu i...nic smileA tyle razy na forum czytałam, że jak tylko sie
      przestanie brać fenoterol, to zaraz się urodzismile Ja urodziłam zdrową i sliczna
      córeczke 3 dni po terminie. Było szybko, niemalże bezboleśnie i
      bezproblemowo smile Na koniec dodam, że fenoterol przyspiesza tętno. No i ja
      miałam takie kołatania serca czasami. Moja przyjaciółka kilka lat wcześniej
      również brała fenoterol, ale sama go odstawiła, bo źle sie czuła. Efekt -
      przedwczesny poród w 35 tc. Na szczęscie szybka pomoc lekarzy i dziecko
      uratowano. Dzis Julia ma 4 latka i dogoniła rówieśników. Nie rezygnuj z zaleceń
      lekarzy -oni wiedzą co robią smile

Aga (mama 5-miesiecznej Zuzi)
      • liliputt Re: Fenoterol 02.02.06, 20:29
        Tyle piszecie o braniu Fenoterolu aż do końca ciąży i konsekwencji w zażywaniu,
        a mója lekarz zalecił mi "w razie czego" kurację... dwudniową! Nadal mu ufam
        ale po waszych wypowiedziach, że odstawienie leku może powodować wcześniejszy
        poród, nie wiem już co myśleć.
        Na razie lek pod tytułem Leżakowanie i magnez, mam nadzieję, wystarczywink))
        Pozdrowienia dla wszystkich feno-brzuszków
        • lalisia78 Re: Fenoterol 02.02.06, 21:14
          mooj lekarz tez zastosowal u mnie tylko 2 tygodniowa terapie w 29 tc potem
          odstawilam i wszystko bylo ok ponad 2 tyg puzniej skurcze wrucily znowu kazal
          mi zarzywac niecale 3 tyg i wczoraj odstawilam jestem w 35 tc wiekszosc
          dziewczyn sie wypowiada ze odrazu urodzily ale u mnie cisza prawie skurczy nie
          ma. Najwazniejsze to zaufac lekarzowi ja ufam
    • amelia_s Re: Fenoterol 07.02.06, 21:40
      Ja miałam ciążę zagrożoną, fenoterol dostawałam w kroplóec, bo tabletki już
      były za słabe i właśnie w szpitalu lekarze prosili, żebym nie jadła cytrusów i
      nie piła takich soków, bo zwiększją skurcze.
      Nie jest to bajką. Ale przy zdrowej, normalnej ciąży mozna jeść wszystko-tak
      powtarzał mój lekarz, który jest naprawdę dobrym fachowcem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka