cn_tower 04.02.06, 12:59 witam, to jest jakas porazka, pomijajac wszystkie inne dokuczliwe przypadlosci "przyciazowe"to ja nie mam wogole kostek, nie moge patrzec na swoje opuchniete cialko , wygladam jak mala"swinka" mam nadzieje ze ta opuchlizna zejdzie szybko "po"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolinka2 Re: puchniecie nog 04.02.06, 13:21 Przypuszczalnie zejdzie. Teraz profilaktycznie ogranicz sól, kontroluj regularnie ciśnienie i mocz b. ogólne Odpowiedz Link Zgłoś
igus_tryn Re: puchniecie nog 04.02.06, 15:36 nie chciałabym cię martwic ale ja dopiero wlaśnie po porodzie zaczełam puchnąć. nogi miałam tak sztrasznie obrzmiałe, że nie mogłam na nich stać! Odpowiedz Link Zgłoś
aga2008 Re: puchniecie nog 04.02.06, 21:35 zejdzie, zejdzie. ja przez trzy ostatnie miesiące ciąży też sie tak męczy łam i dwa tygodnie po porodzie jeszcze to trwało, jak sobie teraz o tym przypomne to mi ciarki przechodzą, ale jest ok tak jak było przed ciąża. Mam kostki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malta25 Re: puchniecie nog 04.02.06, 23:24 Zejdzie na pewno.Ja przez pierwsze 2 tygodnie po,strasznie sie w nocy pocilam.Przebieralam sie po 2 razy.I tak "zeszlo"w ciagu 2 tygodni 15 kilo wody.Nie chcecie-nie wierzcie.Ale tak bylo.U mnie oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
mona232 Re: puchniecie nog 07.02.06, 14:35 witaj, ja jestem w 39tc, nogi zaczeły mi puchnąć gdzieś koło 34 tc, ale teraz to wyglądają strasznie,lekarz zalecił mi magnez i mniej pić wieczorami, oczywiście trzeba też ograniczyć sól, ja dodawałam do wszystkiego.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Re: puchniecie nog 05.02.06, 01:02 Jesli do tej opuchlizny masz jeszcze wysokie cisnienie i bialko w moczu to musisz sie pilnowac, bo moze to byc oznaka zatrucia ciazowego (przeszlam je w pierwszej ciazy). Jesli cisnienie i badaninia moczu sa w normie to jest to zwykla opuchlizna. Odpowiedz Link Zgłoś
hankem Re: puchniecie nog 05.02.06, 10:17 asiek a czy w drugiej ciąży też miałaś nadcieśnienie ciążowe? ja jestem w drugiej ciąży a w pierwszej w 38 tygodniu też dostałam takiego nadcieśnienia, że cesarke wykonali w ostatnim momencie. Ledwo dziecko odratowali. I tak mały urodził się w ostrym niedotlenieniu.Na szczęście potem było wszystko dobrze. Ale pamiętam, że byłam spuchnięta jak bania. W ostatnim tygodniu przybyło mi ok 20 kg. To była sama woda. Po porodzie dostałam leki na odwodnienie i szybko zeszło. Teraz mam inny problem, jestem w 5t ciąży i odkleja mi się trofoblast. Nie wiem, czy ciąża się utrzyma. O nadciśnieniu jeszcze nie myślę.Ale zastanawiam się kiedy może mi się pojawić. Koniecznie będę się starać o cc. Nie chcę przejść takiego dramatu jak w pierwszej ciąży, że mi za późno wykonają cięcie. Do tego po pierwszej ciąży wyszła mi przepuklina brzuszna ogromna. Chcę więc prosić lekarzy o cc ze wskazaniami. Mam nadzieję, że się przychylą do mojej prośby. Odpowiedz Link Zgłoś
bialka Re: puchniecie nog 05.02.06, 14:06 Hej! mój trofoblast tez sie odklejał. Miałam plamienia. I lekarz (nie mój prowadzący)powaznie sugerował puste jajo płodowe w 6 tyg bo nie widział zarodka.Dostałam duphaston 3/dzień i zastrzyki 50mg progesteron 1/dziennie i polecenia polegiwania, chociaż starania się polegować (mam 2,5 letniego synka, więc leżenie nie jest łatwe...). Potem było już ok, kosmówka się przykleiła, jak robiłam usg w 8 tyg (u innego specjalisty od usg). Ja mam badany co 1-2 progesteron bo u mnie z tym zawsze problem, póki "ciąza działa na jajnikach"- cyt moją gin. Jestem na początku 16 tyg i wygląda, ze te problemy juz za nami. Czekam na kolejne... Będzie dobrze. Z tego co wiem od znajomych, odklejanie się kosmówki, krwiaki to częste przypadki. W poprzedniej ciąży leciała ze mnie zywa krew, a synek się utzrymał, wspomagany oczywiście mocno, ale udało się. Teraz miałam brazowe plamienia i byłam pewna, ze to ciąza obumarła. A jednak... Trzymaj się i badź dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 do hankem 06.02.06, 14:01 na razie jestem dopiero w 18tyg. wiec to za wczesnie, zeby sie zaczelo. W pierwszej ciazy takie objawy jak puchniecie, wysokie cisnienie i proteiny w moczu pojawily mi sie po 20-tym tyg. tak wiec jeszcze nie wiem czy bede znowu miala ten problem ,ale cos mi sie wydaje ze tak bo juz mam minimalny wzrost, choc jeszcze w normie. Ja na szczescie tym razem mam zaplanowana cesarke, bo moje pierwsze dziecko umarlo po pn w wyniku niedotlenienia... Co do trofoblastu to nie mam pojecia o tym problemie, ale jesli masz przepukline to powinnas miec cc. Naciskaj na cc, bo nie warto ryzykowac zyciem dziecka! Pozdrawiam i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
hankem Re: do hankem 06.02.06, 22:16 dzięki asiek za odpowiedź. Ja na razie jeszcze sie nie pytałam, co z ta cesarką u mnie bo na razie lekarze skupiają się na tym trofoblaście. Ale srasznie też się boję o moje dziecko, bo przeżyłam straszne chwile z tym niedotlenieniem. Asiek strasznie mi przykro z powodu Twojego Dziecka. Teraz na pewno będzie dobrze. Myślę o Tobie. Jesteś z Warszawy? Jeśli tak, to kto prowadzi Twą ciążę? Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Re: do hankem 06.02.06, 22:25 NIestety, mieszkam w Londynie , ale nie ma co z opieka medyczna zazdroscic. Ja rodzilam naturalnie przy cisnieniu 180/110 i dla nich to nie jest niczym niezwyklym. Skutki tego wiadome... Jedynie teraz traktuja mnie inaczej, ze mam planowana cesarke ale to chyba z poczucia winy i strach .ze ich reniomowany szpital bedzie mial zla slawe. Napisz po wizycie u lekarza jak tam u Ciebie- bede sprawdzala na forum. Pozdrawiam i nie martw sie, wszystko bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś