Dodaj do ulubionych

cytologia - jak wygląa?

06.02.06, 09:32
jestem w 10t.c i ginekolog kazał mi zrobić cytologie, nie mam jednak pojęcia
jak wygląda takie badanie i kto go przeprowadza i gdzie? zastanawiam się czy
to badanie jest konieczne. prosze o jakieś info na ten temat
Obserwuj wątek
    • kasiak123 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:40
      Przecież to ginekolog powinien zrobić ci cytologię!
    • kukii81 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:42
      Dziwie sie ze Twoj ginekolog nie zrobil Ci tej cytologii.Tylko jak piszesz ze
      kazal Ci ja zrobic.
      • monami77 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:45
        Dziwne !! Przecież to ginekolog robi cytologię !! Co to za konował? A jak
        wyglada cytologia??? uncertain Siadasz na fotelu i gin juz wie co ma robić smile ale
        obawiam się że w Twoim przypadku trzeba zmienic lekarza na fachowca a nie
        jakiegoś biurokratę !!!
        • bastet7 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:53
          Ja zawsze robię w laboratorium, ginekolog mi nie robi (no, raz zrobił, kiedy
          byłam państwowo, a prywatnie - każą iść do laboratorium).
    • kukii81 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:47
      A wyglada tak ze za pomoca specjalnej szpatulki lekarz pobiera wymaz z szyjki
      macicy.Nastepnie naklada ten wymaz na szkielko i szkielko potem wysyla do
      labolatorium i oni juz tam opisuja.Badanie bezbolesne wiec nie masz sie czym
      martwic.
    • ninaa7 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:52
      dzięki dziewczyny za odpowiedz mi tez się wydawało ze to badanie robi gin, ale
      troche moja wina że sie nie dopytałam ale wtedy miałam plamienia i wizyta była
      dla mnie stresem jak cholera czy wszystko jest ok. gin powiedziała mi tylko
      prosze zrobić cytologie i tyle więc nie wiem. Wizyte mam za 2 tygodnie to sie
      jej zapytam co i jak.
      • bagnarola Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:59
        cytologia jest konieczna! czy jestes w ciazy czy nie! zastraszajace sa wyniki
        badan Polek, ktore jej nie wykonuja regularnie przynajmniej raz na rok!
        jestesmy na ostatnim miejscu w europie (nawet za albankami i rumunkami!!!)
        jezeli chodzi o wykrywalnosc raka szyjki oraz profilaktyke! co z nami nie
        tak?!? podobno szwedzcy lekarze przyjezdzaja do polski ogladac jak wyglada rak
        szyjki, bo u nich nie ma praktycznie zachorowan... a ciaza nie zwalnia z
        obowiazku badania sie! dbajmy o swoje zdrowie i zdrowie naszych dzidziusiow smile
        pozdrawiam
        • madzikowa2 Róbcie regularnie badanie cytologiczne 06.02.06, 11:15
          Właśnie, cytologia powinna być obowiąakowa dla wszystkich kobiet!
          Na szczęście moja ginka paięta o tym za mnie i raz w roku robi mi sama i już.
          Oczywiście w ciąży było to jedno z pierwszych badań, jakie wykonała!
          Dziewczyny, róbcie regularnie cytologie, bo to dla waszego dobra!!! Tak samo
          jak badanie piersi!!!
          • aga55jaga Re: Róbcie regularnie badanie cytologiczne 06.02.06, 11:50
            prawidłowa cytologia powinna być pobierana nie szpatułką (jak pisała któraś z
            was) a tylko i zawsze specjalną szczoteczką z kanału szyjki - wtedy wynik jest
            miarodajny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka