ninaa7 06.02.06, 09:32 jestem w 10t.c i ginekolog kazał mi zrobić cytologie, nie mam jednak pojęcia jak wygląda takie badanie i kto go przeprowadza i gdzie? zastanawiam się czy to badanie jest konieczne. prosze o jakieś info na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak123 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:40 Przecież to ginekolog powinien zrobić ci cytologię! Odpowiedz Link Zgłoś
kukii81 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:42 Dziwie sie ze Twoj ginekolog nie zrobil Ci tej cytologii.Tylko jak piszesz ze kazal Ci ja zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
monami77 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:45 Dziwne !! Przecież to ginekolog robi cytologię !! Co to za konował? A jak wyglada cytologia??? Siadasz na fotelu i gin juz wie co ma robić ale obawiam się że w Twoim przypadku trzeba zmienic lekarza na fachowca a nie jakiegoś biurokratę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:53 Ja zawsze robię w laboratorium, ginekolog mi nie robi (no, raz zrobił, kiedy byłam państwowo, a prywatnie - każą iść do laboratorium). Odpowiedz Link Zgłoś
kukii81 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:47 A wyglada tak ze za pomoca specjalnej szpatulki lekarz pobiera wymaz z szyjki macicy.Nastepnie naklada ten wymaz na szkielko i szkielko potem wysyla do labolatorium i oni juz tam opisuja.Badanie bezbolesne wiec nie masz sie czym martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
ninaa7 Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:52 dzięki dziewczyny za odpowiedz mi tez się wydawało ze to badanie robi gin, ale troche moja wina że sie nie dopytałam ale wtedy miałam plamienia i wizyta była dla mnie stresem jak cholera czy wszystko jest ok. gin powiedziała mi tylko prosze zrobić cytologie i tyle więc nie wiem. Wizyte mam za 2 tygodnie to sie jej zapytam co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
bagnarola Re: cytologia - jak wygląa? 06.02.06, 09:59 cytologia jest konieczna! czy jestes w ciazy czy nie! zastraszajace sa wyniki badan Polek, ktore jej nie wykonuja regularnie przynajmniej raz na rok! jestesmy na ostatnim miejscu w europie (nawet za albankami i rumunkami!!!) jezeli chodzi o wykrywalnosc raka szyjki oraz profilaktyke! co z nami nie tak?!? podobno szwedzcy lekarze przyjezdzaja do polski ogladac jak wyglada rak szyjki, bo u nich nie ma praktycznie zachorowan... a ciaza nie zwalnia z obowiazku badania sie! dbajmy o swoje zdrowie i zdrowie naszych dzidziusiow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzikowa2 Róbcie regularnie badanie cytologiczne 06.02.06, 11:15 Właśnie, cytologia powinna być obowiąakowa dla wszystkich kobiet! Na szczęście moja ginka paięta o tym za mnie i raz w roku robi mi sama i już. Oczywiście w ciąży było to jedno z pierwszych badań, jakie wykonała! Dziewczyny, róbcie regularnie cytologie, bo to dla waszego dobra!!! Tak samo jak badanie piersi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Róbcie regularnie badanie cytologiczne 06.02.06, 11:50 prawidłowa cytologia powinna być pobierana nie szpatułką (jak pisała któraś z was) a tylko i zawsze specjalną szczoteczką z kanału szyjki - wtedy wynik jest miarodajny Odpowiedz Link Zgłoś