Dodaj do ulubionych

początek ciąży-co robic a czego nie??

12.02.06, 21:33
Mam pytanie co należy robić (np co brać)a czego nie jesli jest sie w
poczatkowym stadium ciązy lub sie ja podejrzewa,a testy,badanie krwi itp
jeszcze jej nie wykaża?
Jesli podejrzewam że moge byc w ciązy czy moge nadal brac pigułki,jak to
wpływa na płód?
Co jest najwazniejsze na początku?

I jeszcze jedno pytanie...czy któras z Was moze polecic dobrą ksiązkę
dotyczącą ogólnie całego okresu ciązy i porodu? wiem,że w gazetach czesto
piszą porady,które wcale nie są dobre i wskazane w ciazy dlatego interesuje
mnie jakas ksiażka,która jest "wiarygodna"

dzieki
Obserwuj wątek
    • agnieszka.makowiecka Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 12.02.06, 21:56
      nie wolno brac pigułek jeśli podejrzewasz że jesteś w ciąż to nie powinnaś
      również brac żadnych leków bez konsultacji z lekarzem.
      a tak poza tym to badanie krwi odrazu wykaze czy jesteś w ciąży
      idz do lekarza on Cie najlepiej przygotuje mam dobra ksziążkę ale nie pamiętam
      jej tytułu bo została u moich rodziców ale jak bedze mogła to Ci podam tytuł
      • guzmania Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 12.02.06, 22:07
        Nie powinnaś brać żadnych pigułek, jedynie zażywać kwas foliowy.
        Książkę którą mogę Ci polecić to "Oczekiwanie na dziecko", z tego co widziałam
        można ją dostać na allegro nie raz po niższej cenie niż w sklepie.Jest naprawde
        warta polecenia.Pozdrawiam i życze powodzeniasmile.
    • dorianne.gray Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 12.02.06, 22:14
      Badanie krwi od razu wykazuje, czy jesteś w ciąży, czy nie.
      • senioorita Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 12.02.06, 22:28
        Powiedzcie mi czy jesteście pewne,że badanie krwi "wykryje" ciążę od razu?
        O ile sie nie mylę jest to badanie beta hcg,tak?
        wydawało mi się,że takie badanie wykryje ciążę dopiero po jakims czasie,albo
        przy nast.okresie?
        Ile kosztuje takie badanie jeśli chciałabym zrobic je sama?

Problem jest taki iz zapomniałam wziąć dwóch pigułek pod rząd,co może (chociaz
        wiem,że nie musi) oznaczać,że mogłam zajść w ciążę.Dlatego też chcę wiedzieć co
        nalezy robić...
        z drugiej strony moja ginekolog powiedzieła,że jest małe prawdopodobieństwo
        zajścia i żebym brała dalej pigułki,a dla wiekszej pewności ich skuteczności
        wzięła nast.opakowanie bez przerwy na okres...i teraz juz nie wiem...

boje sie,że jeśli jednak jestem w ciąży to zrobię coś co może mieć zły wpływ na
        dziecko,czego oczywiście chciałabym uniknąć.

Może schizuje,ale nigdy nie wiadomo...

Agnieszko jakbyś mogła mi wysłać tytuł tej książki i autora na moja poczte bede
        bardzo wdzieczna.

Kto jest autorem tej książki "Oczekiwanie na dziecko" i gdzie mozna ja kupić w
        wawie,oprócz allegro.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
        • guzmania Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 12.02.06, 22:34
          Autorem książki "Oczekiwanie na dziecko" są H.Murkof, A.Eisenberg, S.Hathaway
          B.S.N.Nie jestem z W-wy więc Ci nie odpowiem, gdzie można ją kupić.
          • ares1976 Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 13.02.06, 08:04
            Popieram, bardzo fajna książka, można ją dostać we wszystkich EMPikach. Koszt ok.50zł. Są jeszcze 2 następne części "Pierwszy rok życia dziecka" oraz "Drugi i trzeci rok życia dziecka"
            • nchyb sporo tych książek 13.02.06, 08:26

• nchyb Re: sporo tych książek 13.02.06, 08:27
                za szybko się wysłało...
                Tych książekjest sporo, wcześniejsze wydania były ciut za bardzo
                zamerykanizowane, ale są niezłe:
                www.merlin.com.pl/frontend/towar/349440
                a z tej serii jest ich sporo, m.in. jedna z ostatnio wydanych o diecie
                przyszłej mamy:
                www.merlin.com.pl/frontend/towar/313529
                • senioorita Re: sporo tych książek 13.02.06, 18:20
                  Mam pytanie ile czasu po zapłodnieniu,tzn.w którym tygodniu (albo dniu-nie
                  wiem} ciąży wystepuja mdłości??

I po czym najłatwiej poznać,że sie jest w ciąży?Wiem,że niekazda kobieta ma te
                  same objawy,ale może jest kilka takich,które wiekszość kobiet ma po zajściu w
                  ciąże??
                  • kukii81 Re: sporo tych książek 13.02.06, 18:32
                    Mi mdlosci zaczely sie po okolo 2,5 tygodnia po zaplodnieniu to bylo po dniu
                    spodziewanej miesiaczki.Nie zwracalam uwagi na te mdloci bo nie spodziewalam
                    sie ze moge byc w ciazy.Zle znosilam podroze autobusem.Poza tym piersi
                    niesamowicie mnie bolaly i takie byly jakby nabrzmiale.W nocy nie moglam spac
                    na brzuchu.
                  • luna333 Re:beta hcg 13.02.06, 19:21
                    robi się to badanie z krwi rzecz jasna okolo 10-11 dni po owulacji i ewentualnym zapłodnieniu a nie następnego dnia po sexie czy też w 3 dni później, litości smilea co do objawów ciąży to ja nie miałam żadnych oprócz lekkiej senności ale tp i tak było około 9-10tc licząc od OM.
                  • agnieszka.makowiecka Re: sporo tych książek 13.02.06, 20:48
                    Ja nudności miałam po 1 miesiacu
                    ja poznałam po nie pojawieniu sie okresu po dwóch dniach kiedy powinnam ja była
                    dostać kupiłam test i moje podejrzenia się sprawdziły.
                    Tyuł ksiązki wyślę Ci w środe wieczorem bo akurat bede u rodziców ponieważ jade
                    na szczepienie z córka POZDRAWIAM AGA
    • tatarelka Re: początek ciąży-co robic a czego nie?? 13.02.06, 19:02
      juz mozesz nie uzywac prezerwatyw, tudziez innych srodkow zapobiegawczych i wyrzuc podpaski i tampony smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka