Dodaj do ulubionych

Ciśnienie w ciąży

13.02.06, 22:19
Cześć Dziewczyny!
Jestem w 26 tygodniu ciąży, wszystko jak na razie jest OK, tylko mam problem z
ciśnieniem tętniczym. Od początku ciąży mam je dość znacznie podwyższone
(przed ciążą byłam raczej niskociśnieniowcem). Średnio wycodzi mi około 145/95
- czasem nawet do 150/100. Na początku lekarz przepisał mi jakieś tableteczki
ziołowe ale one nic nie pomogły. Ponieważ będzie sie już zaczynał siódmy
miesiąc to lekarz powiedział, że dobrze byłoby to ciśnienie zbić do porodu.
Przepisał mi dopegyt (2x po jednej tabletce) ale niestety po 2 tygodniach
ciśnienie nic nie spadasad

Czy miałyśbie może podobne problemy? Jak u Was z ciśnieniem? Może dawka tego
dopegytu jest za mała?

Pozdrawiam Was serdecznie,
Asia - Majówka
Obserwuj wątek
    • asiek1975 Re: Ciśnienie w ciąży 14.02.06, 01:20
      czesc, ja rowniez mialam klopoty z cisnieniem w pierwszej ciazy (teraz tez mnie
      pewnie nie omina), ktore byly pierwszym objawem poglebiajacego sie zatrucia
      ciazowego. Wiem, ze wysokie cisnienie jest niebezpieczne dla dziecka jak i dla
      matki i trzeba je obnizyc, bo hamuje rozwoj dziecka. Z tabletkami niestety Ci
      nie pomoge, gdyz nie mieszkam w Polsce i nie wiem co sie w Polsce stosuje ale
      jesli masz 150/100 to jest to powod do niepokoju i porozmawiaj o tym z
      lekarzem. Pozdrowienia
    • ggosiek Re: Ciśnienie w ciąży 14.02.06, 08:36
      Ja też tak miałam, jak tylko przychodziłam na wizytę do lekarza ciśnienie
      skakało mi do 160/90. Lekarz kazał mi mierzyć ciśnienie w domu przynajmiej 2
      razy dziennie. W domu było ok. I tak do końca ciąży u lekarza podwyższone a w
      domu normalne. Nie miałam białka w moczu, wyniki mi wychodziły idealne, więc
      lekarz stwierdził że mam syndrom białego fartucha i nic nie będziemy z
      ciśnieniem robić. Miał rację. Na przedostatniej wizycie położna dla porównania
      zmierzyła mi ciśnienie z drugiej ręki i okazało się że jest w normie, więc
      powiedziała że widocznie mam różnice pomiędzy jedną ręką a drugą i to czasami
      się zdarza.
      Uwazam że powinnaś w domu sobie sama mierzyć cisnienie 2 razy rano i wieczorem
      o stałych porach i prowadzić notatnik, ja tak robiłam i lekarz na każdej
      wizycie sprawdzał pomiary.
    • magdzia1111 Re: Ciśnienie w ciąży 14.02.06, 10:41
      witam! jestem w 25 tc i także mam problem z ciśnieniem waha się ono między
      160/90 a 140/90, zaś żadnych lekarstw nie biorę... poza tym wszystko mam w
      normie i z dzidzia takze jest wszystko jak najlepiej. pozdrawiam pa
    • jakubisia Re: Ciśnienie w ciąży 14.02.06, 21:46
      ja w 35 tygodniu ciąży trafiłam do szpitala też z wysokim ciśnieniem leżałam 10
      dni dostawałam dopegyt 3x dziennie a ciśnienie było takie samo .Kiedy mnie
      wypisali też miałam wysokie ale w domu zaczęło się normować chyba między innymi
      spowodowane było białymi fartuchami.Rodziłam przez cesarskie cięcie bo do
      porodu było cały czas wysokie ,ale za to przez całą cesarkę miałam wzorcowe.Nie
      martw się wszystko będzie ok.trzymam kciuki

Kamila i 1,5 roczny KUBUŃ
    • libretka Re: Ciśnienie w ciąży 15.02.06, 08:14
      Witaj,
      o nadciśnieniu w ciąży mówi się od 140/90. Też biorę taką dawkę dopegytu(od 11
      tc) lecz mi po tygodniu ciśnienie unormowało się w granicach 130/80.
      Mierz ciśnienie 3 razy w ciągu dnia o tej samej porze,kiedy jesteś wypoczęta,
      zapisuj wartości i po kilku dniach idź z tym do lekarza - może rzeczywiście
      okaże się, że dawka dopegytu jest za mała.
      Dodatkowo możesz też odwiedzić kardiologa - zrobić echo serca (przy
      nadciśnieniu serca często jest powiększone) i okulistę, by zbadać dno oka (tu
      też widać zmiany).
      pozdrawiam
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20726;113/st/20060605/dt/6/k/7137/preg.png
      • lkarp Re: Ciśnienie w ciąży 15.02.06, 14:06
        Dzięki Wam za wskazówki i pocieszeniasmile Lekarz kazał mi notowac ciśnienie i
        mówił, że jeśli się nie unormuje to na kilka dni położy mnie w szpitalu - może
        tam uda się jakoś je obniżyć.

Dzięki jeszcze raz - napiszę coś jak będę po kolejnej wizycie u lekarza.

Pozdrawiam,
        Asia
        • simonkapl Re: Ciśnienie w ciąży 15.02.06, 14:08
          Czosnek podobno swietnie obniza cisnienie.Mozna go kupic w tabletkach, ktore nie
          wydzielaja zapachu.Pozdrawiam
    • oliv23 Re: Ciśnienie w ciąży 15.02.06, 14:15
      mi cisnienie skoczylo pod sam koniec ciazy i byl to juz objaw gestozy pomogly
      tabletki cordafen ale bralam je krotko bo i tak wzieli mnie na stol. w kazdym
      razie na cisnienie trzeba bardzo uwazac i patrzec czy w wynikach moczu nie
      pojawia sie bialko. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka