Dodaj do ulubionych

Miesniak na macicy

18.02.06, 10:52
Na wczorajszym USG okazalo sie, ze mam ponad 3 cm miesniaka na macicy. Lekarz
powiedzial, zebym sie nie przejmowala, bo ani malej nie przeszkadza, ani nie
bedzie problemem w porodzie, wiec staram sie nie martwic.
Ale chcialabym wiedziec, czy ktoras z was spotykala sie z tego typu problemem.
Obserwuj wątek
    • zebra_70 Re: Miesniak na macicy 20.02.06, 18:18
      Czesc Edyta,
      Podczas USG w 12tc stwierdzono ze mam miesniaka 3cm. Aktualnie jestem w 25tc+6d
      , miesniak jest taki jaki byl. Lekarz tak samo jak i w Twoim przypadku
      powiedzial ze nie mam sie czym przejmowac, bo dzidzi on nie przeszkadza. Mam
      nadzieje ze to prawda ale...... Trafilam do szpitala (na 6 dni) z objawami
      napietej macicy i bolesnoscia brzucha i lekarze podejrzewali ze to przez
      miesniaka...... Rowniez miesniak moze byc powodem do CC.
      Pozdrawiam
    • malgosiek2 Re: Miesniak na macicy 20.02.06, 18:35
      Mięśniaka śródściennego miałam wykrytego przed ciążą i miał 2 cm i
      umiejscowiony jest w prawym rogu macicy.
      W ciąży zaczął rosnąć i zatrzymał się na 5 cm.W ciąży specjalnie nie
      przeszkadzał,dziecku też.
      Teraz jestem na końcówce i mogę mieć psn.
      Nieraz mięśniaki mogą powodować nieprawidłowe położenie dziecka i wtedy będzie
      to wskazanie do c.c. lub gdy mięśniak zamyka swoim położeniem wejście do
      pochwy.W innych przypadkach pojedyńczy i mały mięśniak nie jest wskazaniem do
      c.c.
      Pzdr.Gosia
    • anulka322 Re: Miesniak na macicy 20.02.06, 18:46
      ja mam mieśniaka macicy o wielkości 36mm x 30mm i jestem w 10tc, choć lekarze
      na początku mówili mi, że mogę w ogóle w ciążę nie zajść. Nie wiem co będzie
      dalej, ale jestem dobrej myśli, że mięśniak nie przeszkodzi dzidzi i nawet
      takiej myśli nie dopuszczam do siebie. Niektórzy lekarze mnie straszyli, że
      moge poronić, a inni uspokajali, że wszystko będzie ok i ciąża przebiegmie
      bezproblemowo. Ja posłuchałam tych drugich i mam przeczucie, że moje pozytywne
      myślenie też ma znaczenie. Życzę Ci spokojnej ciąży i przede wszystkim myśl
      pozytywnie, bo to pomoże i tobie i maleństwu.
    • beotia Re: Miesniak na macicy 20.02.06, 21:10
      Ja miałam zdiagnozowanego mięśniaka podsurowicówkowego (2,5 cm) jeszcze przed
      ciążą. Podobno mógł utrudniać zajście w ciążę, ale nie musiał. W moim przypadku
      nie utrudnił. W czasie ciąży rozciągnął się wraz z macicą. Od pewnego momentu
      ciąży, kiedy macica jest już wielka, mięśniaka nie widać na usg i traci się nad
      nim kontrolę. Moja lekarz orzekła na początku ciąży, że mięśniak może być
      przyczyną poronienia (zagrożenie do ok. 14 tc. w moim przypadku), jeśli
      zablokuje rozciaganie się macicy. Na szczęście nie zablokował. Przed porodem
      konsultowałam się z ordynatorem szpitala, w którym rodziłam, czy mogę rodzić
      naturalnie, czy muszę mieć cc. Dostałam zielone światło do porodu naturalnego. 3
      tyg. temu urodziłam zdrowego synka; poród był lekki i b. przyjemny, trwał
      zalediwe 5 godzin, co jak na pierwiastkę jest chyba niezłym wynikiem wink,
      przebiegał bez żadnych komplikacji. Podczas usg przy wypisie ze szpitala pani
      ogladająca moją macicę powiedziała, że wszystko w porządku, co daje mi powód,
      żeby podejrzewać, że mięśniak w czasie ciąży zniknął (często się to zdarza) - z
      wrażenia jakoś zapomniałam o to zapytać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka