Dodaj do ulubionych

Kolejna ciąża a mdłości

06.03.06, 17:44
Jestem po raz drugi w ciąży, początki - 6 tydz. W pierwszej - cierpiałam strasznie z powodu porannych mdłości, odczuwałam też awersję do większości zapachów i smaków. O ile sobie przypominam, to trwało gdzieś od 6 do 13 tygodnia. Póki co, spokój, ale to jeszcze nie oznacza, że tak zostanie.
Proszę Drogie Mamy o podzielenie się swoimi doświadczeniami ze , tzn. czy uważacie, że istnieje jakaś prawidłowość, że jak zdarzały się takie sensacje w pierwszej ciąży, to znaczy, że w drugiej bedzie podobnie? a może nie ma na to reguły?

Oj, jak dobrze byłoby, gdyby mnie to tym razem ominęło...
Obserwuj wątek
    • smallwitch Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 18:05
      Hej
      U mnie było tak: w pierwszej ciązy nie miałam w ogóle mdłości, nudności i innych dolegliwości żołądkowych. A w drugiej... A w drugiej od 8tc do 16 tc ledwo żyłam, mdłości non-stop, nie mogłam w ogóle jeść, okropnie bolał mnie żołądek - po prostu koszmar...
      A koleżanka mi mówiła, że może tym razem noszę w sobie dzieciątko innej płci. No i faktycznie tym razem jest córeczka, przedtem był synek... Ciekawe czy to przypadek czy coś w tym jest?... wink
    • nikasob Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 18:07
      Ja w pierwszej ciąży miałam mdłości przez dwa tygodnie w piątym miesiącu. Teraz
      męczyło mnie od 6 do 20 tygodnia. Ale obie córki, więc chyba nie ma żadnej
      regułysmile
    • 1976d Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 19:03
      Ja w pierwszej ciąży nie miałam wymiotów mdłości tylko mięsne sklepy omijałam z
      daleka.W drugiej ciąży myślałam że się wykończę mdłości wymioty miałam całymi
      dniami i przez cztery miesiące wziełam wszystkie możliwe leki czopki które
      przepisał mi ginekolog i nic nie pomagało więc chyba nie jest to regułą że są
      zawsze
    • karolcia86 Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 20:27
      1-wsza - mdłości 8-15 tc, wymioty rano, potem lekkie mdłości z przerwami,
      pomagały mi np. słodycze
      2-go - bez wymiotów, ale mdłości silniejsze i bez przerwy i nic nie pomagało,
      za to 8-10 tc.
      Obaj chłopcy.
    • gemmavera Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 20:41
      U mnie mdłości były w obu ciążach, ale w drugiej trochę lepiej sobie z nimi
      radziłam (bo wiedziałam jak). Chociaz jak miałam przygotowywałamć córce obiad,
      to niestety z przerwami na wypady do łazienki... uncertain
      Też się łudziłam, że za drugim razem mnie ominie. Ale świetnie pamiętam, kiedy
      mdłości się zaczęły - a zaczęły się dosłownie z dnia na dzień. Były święta i
      pamiętam, że w wigilię i pierwszy dzień cieszyłam się, że nie mam żadnych
      dolegliwości i mogę jeść, co chcę. Drugiego dnia świąt wstałam i poczułam. :
      ( Najpierw myslalam, że może to niestrawność i po prostu się przejadłam. Ale
      niestety, ta "niestrawność" trzymała mnie przez następne 8 tygodni...

Ale życzę, żeby Tobie się upiekło. smile)
      pozdrawiam smile
      gemma
      • betty_julcia Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 21:57
        Pierwsza mdłości i wymioty. Pomdliło, ulżyłam sobie i był na jakiś czas spokój.
        I też awersja na niektóre zapachy.
        Teraz, druga ciąża non stop mdłości, zero wymiotów. Męczy od rana do wieczora i
        wieczorem najbardziej. Koszmar jakiś!!! Totalne zmęczenie, czego też nie
        pamiętam aż tak z pierwszej ciąży.... Pierwsza dziewczynka, druga jeszcze nie
        wiadomosmile
        ------------------------------------------------------
        Betty to mama a to jestem ja:
        GWIAZDECZKA
      • tegan Re: Kolejna ciąża a mdłości 07.03.06, 12:29
        > U mnie mdłości były w obu ciążach, ale w drugiej trochę lepiej sobie z nimi
        > radziłam (bo wiedziałam jak).

Jak? Blagam, bo juz wymiekam powoli... Niedobrze mi non-stop, chyba juz
        wolalabym wymiotowac...
    • flottebiene Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 22:25
      Dziękuję serdecznie za wasz głos, przeczytałam wszystkie posty i ... jestem przerażona! wszystkie piszecie, że jak w pierwszej ciązy pojawiają się takie sensacje żołądkowe, to przy następnej pewnie też będą.
      Nie pozostaje mi nic innego, jak przygotwać się na nie psychicznie i zaplanować sobie jakiś urlop.
      • malgos70 Re: Kolejna ciąża a mdłości 07.03.06, 10:54
        U mnie w pierwszej ciąży wymioty od 5tyg. do 41tyg. (całą ciążę, nawet w czasie
        porodu wymiotowałam).
        Teraz jestem w drugiej ciąży (9 tydzień) i od 7 tygodnia zaczęły się mdłości.
        Początkowo nawet myślałam, że to niestrawność. Mdli mnie cały dzień, ale póki
        co jeszcze ani razu nie wymiotowałam (chyba w pierwszej ciąży wyrobiłam normę
        na 2 kolejne wink ).
        Aha, pierwszy urodził się syn a teraz jeszcze nie wiadomo.
    • alin9 Re: Kolejna ciąża a mdłości 06.03.06, 23:36
      Jak poczytałam to stwierdziłam że ze mnie dziwadło.u mnie były trzy ciąże i
      każda to inna bajka.pozdrawiam.
    • witaminnnka Re: Kolejna ciąża a mdłości 07.03.06, 12:19
      hm,ja mam tez Tomka z 23.04.04(jeden dzien roznicy) a teraz chcialabym zeby
      byla coreczka(chociaz wpadka na calego!)5 tydz. mozemy sobie podac dlonie
      (pierwsza czytelniczko)smile
      ja przy pierwszej zero mdlosci, ciaza i porod ok, i mam nadzieje ze za drugim
      razem bedzie tak samo?!
    • livia19 Re: Kolejna ciąża a mdłości 07.03.06, 12:49
      Pierwsza ciąża - wymioty okropne, od 7 do 13tc. Syn.
      Druga ciażą - straszne mdłości od 8 do 12tc, wymioty sporadyczne.Prawdopodobnie
      drugi chłopak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka