Dodaj do ulubionych

Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie....

14.03.06, 17:19
Mój problem moze wyda się niektórym z Was dziwny. Ale jestem młoda i
niedoświadczona. Jeśli możecie pomóżcie...Poprostu napiszcie swoją opinię, jak
było u Was i jak to przebiegało:

Od 11 dni nie mam miesiączki. Kochając się z moim chłopakiem zawsze używaliśmy
zabezpieczenia w formie prezerwatywy. Nigdy nie czułam aby pękła lub coś
podobnego. Tydzien temu czułam się dziwnie, wszystko mmnie drażniło, raz się
śmiałam albo płakałam. Zaczęłam coś podejrzewać. Ostatnią miesiączke miałam
03.02 dodam,że wcześniej podróżowałam (lot samolotem ) podróż 4-godzinna
autobusem. Teraz przebywam w Angli wiec, nie mam możliwości skontaktowania
się z lekarzem. Nie mam typowych objawów jak bóle i drażnośc piersi. Miewam za
to pooblewające uczucie w dole brzucha. Byłam przeziebiona ale to z 3 tygodnie
temu. Niedawno jakis tydzien temu znowu podrózowałam, 4 godzinna podróz
autobusem i za dwa dni ten sam powrót. Generlanie często od roku czasu
podróżuje i wydaje mi sie,że już mój oragnizm przyzwyczaił się do tego.
Rozmawiałam na ten temat z mamą uspakaja mnie. Ale ja chciałabym się
dowiedziec jak wygląda to u innych kobiet??
Nie musze przeciez odsziedziczyć objawów po mamie. U niej w czasie ciązy nie
występowały bóle brzucha ale drażność piersi. U mnie jest na odwrót.
Kilka dni temu zrobiłam test ciążowy. Miałam jednaą kreskę wyrażną a drugiej
było brak ( w angielskim teście przy ciąży mają wystąpić dwie) Wczoraj
zrobiłam kolejne dwa testy. W pierwszym zaznaczyła się mała niewyraźna,
zrobiłam kolejny i w drugim juz była wyraźniejsza. Chociaż nie była gruba taka
jak być powinna.

Mam do Was prośbę podzielcie się swoimi opiniami na ten temat. Czy też
podróżowałyście? Czy może mam się czego innego obawiać... Przypomne,że do
lekarza dopiero za dwa tygodnie ( tak mam samolot zarezerwowany) Dlatego
proszę pomóżcie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • toya83 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 17:31
      Żadna z kobiet nie chce pomóc?? sad ....

Napiszcie tylko swoje opinie... Nie wiem co robić... Co innego jakbym była w
      Polsce i poszła do lekarza. Tutaj go nie ma.

I nie wiem czy mam się obawiać czego innego.
      • milena96 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 15.03.06, 18:17
        musisz sie zarejestrowac u GP czyli odpowiednik polskiej przychodni.na rozmowie
        z pielegniarką mówisz że chyba jestes w ciąży i ona robi ci bardzo wrazliwy
        test.jezeli ta kreska była mało widoczna ale była to -jesteś w ciąży-
        wiem bo miałam tą samą sytuację również w anglii!

masz więcej pytań pisz na skrzynke
    • slodziutka23101 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 17:33
      hej nie martw sie za wczasu. poczekaj do wizyty u lekarza a on ci da 100
      pewnosc czy jestes w ciazy czy nie. testy moga sie mylic
    • agam1980 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 17:38
      Witaj.
      Nie wiem czy podróż ma jakiś wpływ na twoje objawy i czy to oznacza,że jesteś w
      ciąży.Mogę Ci napisać jak to było ze mną.
      Okres spoźniał mi się 2 tyg.ale nie panikowałam,bo zawsze miałam nieregularny
      okres.Niepokoiły mnie inne objawy, które miałam:było mi niedobrze,miałam ochotę
      na kwaśne no istrasznie dziwnie się czułam, tak jakbym złapała jakieś
      przeziębienie(ból mięśni, ogólne osłabienie,lekka gorączka)i to skłoniło mnie
      do zrobienia testu.Wynik był od razu pozytywny,dwie wyraźne kreski.
      Ból piersi przyszedł dopiero później, ale każda kobieta przechodzi to inaczej.
      Trzymaj się i nie denerwuj.Jeśli dalej nie będziesz miała okresu, to zrób
      kolejny test, może wtedy coś się wyjaśni.
      Pozdrawiam i trzymaj się ciepło.
      Daj znać jaki jest wynik.
    • kasiulka82 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 17:41
      U mnie ból piersi pojawił się dopiero ok. drugiego miesiąca ciąży, więc już
      kawałek czasu po tym jak zaszłam. Na początku miewałam tylko od czasu do czasu
      napady gorąca, spóźniała mi się miesiączka(w jej terminie miałam bóle jak na
      okres i ciągle chodziłam do toalety sprawdzić czy to "już"), byłam dziwnie
      osłabiona, ale przypisywałam to upałowi.
    • toya83 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 17:49
      No właśnie, każda kobieta przechodzi to inaczej smile Przeglądając strony
      internetowe na ten teamt trafiłam na określenia ( ciąża pozamaciczna) i inne
      takie. Dlatego się martwię. Z jednej strony jestem zła na siebie ( mogliśmy
      bardziej uważać) Ale z drugiej przyjmuję ,że kiedyś jakbym miała nie mieć to
      lepiej wcześniej. Mam wyruzumiałych i wspaniałych rodziców, chłopak mnie kocha.
      Więc tylko jedynie ,, młodość,, mnie przeraża.
      No i to,że nie mam tutaj tego lekarza. Te testy cos mi podpadają a wolałałabym
      wiedzieć dla dobra malenśtwa co moge robić a co nie. Jak dalej sobie poradzić.

Też miewam bóle brzucha i tez teraz powinnam mieć miesiączke. ...
    • toya83 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 18:34
      Czekam na więcej opini smile
      Głównie ile Wam się okres spóźniał z powodu podróży...
      • gobisha Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 18:53
        po pierwsze to to juz nie jest opoznienie okresu ale ciaza, bo pojawila sie druga kreka na tescie. Po drugie to mozesz pojsc w Anglii do lekarza, a nawet w aptece zrobic test ciazowy. Bedzie to jednak to samo co Ty bys zrobila w domu, kupujac wlasnie test dostepny w aptece/Superdragu/Bootsie.
        Gratuluje ciazy.
        • gobisha Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 18:55
          prezerwatywa nie daje 100% ochrony przed zajsciem w ciaze
          • kasiulka82 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 19:00
            Pigułki też nie, nie ma środka, który daje 100% pewność.
          • toya83 Re: Gobisha 14.03.06, 19:07
            W Angli? Niestety jestem tutaj tylko u chłopaka i nie pracuje. Więc, nie
            posiadam ubezpieczenia ( Nie licze kart euro-26 ona nic nie daje)
            Ale jeśli moge iść do lekarza to do jakiego się zgłosić, i gdzie szukać? Jeśli
            wiesz to z góry dziękuję za odpowiedz!
            • canela_da_china Karta euro26 daje bardzo duzo 14.03.06, 19:52
              Przede wszystkim zwrot kosztow leczenia.
              Idz do prywatnego lekarza ginekologa, zaplac za wizyte. Pobierz rachunek i
              rozpoznanie/diagnoze.
              Po prowrocie do kraju wypelniasz wniosek o naglym wypadku, dolaczasz rachunek i
              diagnoze, po miesiacu odbierasz kase, ktora wydalas w Anglii.
              Jeden trick: zwracaja KL powyzej rownowartosci 150 PLN.
    • emkz Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 19:10
      Hej, ja tez z Anglii. mi sie przesuwa zazwyczaj o pare dni jak juz, ale
      ostatnio mialam przedziwna sytuacje, bo tez myslalam, ze jestem w ciazy:
      WSZYTKIE objawy, a zamiast okresu plamienie. No i okazalo sie, ze mam niedobor
      progesteronu... Tyle, ze test 2 X nie wykazal ciazy! Najlepiej do lekarza.
      Pozdrawiam!
      • toya83 emkz... 14.03.06, 19:13
        A bez ubezpieczenia chyba nie mogę iśc do lekarza.... W tym problem. Nie pracuję
        tutaj sad I jeszcze pytanie do Ciebie. Napisałaś,że miałaś objawy. Jak długo
        wtedy opóżniała się Tobie miesiączka? I jakiego testu używałaś ? Czy był to
        Rapid SelfTest?
        • marmar1906 Re: emkz... 14.03.06, 19:29
          Czy przed wyjazdem wyrobilas sobie Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego (w
          oddziale NFZ, zakladam, ze jestes ubezpieczona w Polsce)? Jesli tak, mozesz
          spokojnie isc do lekarza z ta karta (powinnas zostac potraktowana jak osoba
          ubezpieczona w Anglii). Jesli nie, a pojdziesz do lekarza i otrzymasz rachunek,
          po powrocie masz prawo od NFZ ubiegac sie o zwrot pieniedzy (choc sama bym sie
          obawiala, ze to za duzo formalnosci, ja wyjezdzam z EKUZ).
          • emkz Re: emkz... 15.03.06, 15:35
            Hej, mi się spóźniał o jakieś 5 dni. Objawy wszystkie: nudności, ból piersi,
            krzyża , dołu brzucha, straaaaaszne humory, brak apetytu. Najpierw kupiłam jakiś
            tani 'asdowski', a potem już zaczęłam się bać na poważnie i użyłam testu:
            'Predictor' - podobno superhiper. Popieram 'marmar1906': jak masz dokument E-111
            czy E-101 to śmiało do lekarza. Ja osobiście nie wierzę tutejszym GP (lekarz
            ogólny), bo jak jeden człowiek może wiedzieć WSZYSTKO o człowieku? Moja ciotka
            hipochondryczka ma raczej lepszą wiedzę na ten tematwink Więc 1 IV jadę do Polski
            i wówczas poodwiedzam sobie potrzebnych lekarzy. Radzę sobie zrobić jeszcze
            jeden, ale juz naprawdę OSTATNI test, jeśli wyjdzie pozytywny, zacząć na siebie
            uważać, jeśli nie... to się cieszyć lub smucić. A na pewno udać się do lekarza,
            ale na Twoim miejscu poczekałabym do przyjazdu do Polski. Ale to tylko rada...
            Trzymaj się!
            • toya83 Re: emkz... 15.03.06, 19:00
              Dziki Emkz smile Jade 26 do Polski i tez zrobie tam badanie wszystkie. Tutaj nie
              mam swojego potwierdzonego adresu zamieszkania wiec, do lekarza nie dam rady iść!
              Jutro robie koncowy test...zobaczymy..
              • emkz Re: emkz... 15.03.06, 23:02
                Glowa do gory, bedzie dobrzewink
                Daj znac jak wyszedl test!
                A! A skad tak wlasciwie z tej Anglii klikasz?
                Jestesmy z Toba, trzymaj sie cieplutko! Pozdrowienia!
                • toya83 Re: emkz... 16.03.06, 00:54
                  Z Chester, niedaleko Liverpoolu smile
                  ps. I dziękuje za słowa otuchy smile Wszystkim, naprawde dziękuję smilePozdrawiam
    • karolinazajac Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 19:41
      Zrób płatny tesy z krwii, powinno się wszystko wyjaśnić. Bo jeśli jest bardzo
      słaba druga kreska to i tak wskazywałoby to na ciążę.
      • szila_29 Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 22:39
        Podejrzewam, ze to jednak ciąza. Mnie dlugo wychodzila slabiutka kreseczka, a
        objawy pojawily sie duzo poźniej. Test raczej nie klamie, jesli juz to w druga
        strone-to znacz mozna byc w ciąży, ale test jej nie wykaze bo jest za wczesnie.
        skoro jednak pojawila się druga kreseczka-to raczej ciaza, kreseczka moze byc
        slabiutka-oznacza to, ze jest to wczesna ciąza. O ile mi wiadomo, to z ciązą w
        Anglii są hocki klocki. W zasadzie prowadzi ja lekarz ogolny z położną, zeby
        zrobic test z krwi-to trzeba się niezle nabiegac i naprosic w szpitalu, w ogole
        jakas dziwna opieka nad ciężarnymi. Wiem to od kolezanki, ktora tam mieszka i
        tam urodzila.
    • aga55jaga Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 14.03.06, 22:57
      ja, w pewnym momencie, kiedy staraliśmy sie o drugie dziecko miałam wszystkie
      typowe objawy - brak miesiączki, rozdrażnienie, bóle brzucha w dole - podobnie
      jak u ciebie Toya - zrobiłam w sumie wtedy 2 testy - pierwszy nie wykazał nic,
      na drugim, (zrobiłam go w odstępie kilku dni) zaznaczyła się druga bladorózowa
      kreska - jednak po dwóch dniach od tego testu dostałam okres. Był on bardzo
      obfity, dosłownie lało się ze mnie. Myślę że bardzo możliwe, że byłam w ciąży,
      tylko coś z zarodkiem mogło być nie tak, ale pewności nie mam

W następnym cyklu zaszłam w ciążę, jednak i tym razem długo nie pokazywała się
      różowa kreseczka. Dopiero ok 2 tyg po spodziewanym terminie miesiączki coś tam
      się zaróżowiło.

Na twoim miejscu poczekałabym jeszcze ze dwa tygodnie. Jeżeli miesiączka nie
      wystąpi dopiero wtedy powtórzyć test i ewentualnie skontaktować się z ginem.
      Jeżeli jesteś w ciąży to jesteś. Po co wydawać niepotrzebnie kaskę. Gin i tak
      ci nic nie powie poza ewentualnym tylko stwierdzeniem lub nie ciązy.
      • tucik Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 15.03.06, 08:57
        jeżeli w końcu wyszła Ci 2 kreska na teście (nawet słaba -swiadczy to o niskim
        poziomie w moczy Bhcg ale jednak) to oznacza ciążę, i w tym przypadku testy sie
        nie mylą, proponowałabym odczekac 2 dni i zrobić kolejny test ale moim zdnaiem
        jeżeli już wyszła Ci 2 kreska (od razu nie po np. godzinie bo wtedy zachodzą
        reakcje w teście) to ciąża jest murowana
    • hekate_mw Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 15.03.06, 15:49
      Ja z kolei miałam tak, że jak zaszłam w ciążę to o tym nie wiedziałam do
      drugiego miesiąca... Odbyłam długi lot z przesiadkami do Egiptu, tam nie
      uważalam na siebie, byłam w trakcie odchudzania i po powrocie do Polski
      czekałam na okres... Ale się spóźniał. Nie przejmowałam się bo pomyślałam że
      zmiana klimatu miała znaczenie, moje odchudzanie i nieregularne cykle. w końcu
      dla świetego spokoju w 30-32 dniu cyklu kupiłam sobie najtańszy test w aptece i
      zrobiłam. Od razu wyskoczyły dwie kreski. Dla zabawy zrobiłam też sobie drugi
      test, tyle że testem sprzed 4-ech lat którego termin ważności minął ze 2.5 roku
      temu. Też wynik był pozytywny. Wizyta u lekarza i USG w 5 tygodniu potwierdziły
      ciążę a objawy zaczęły mi się w 7-8 tygodniu dopiero.
      • toya83 Małe plamienie... 15.03.06, 15:54
        Zauważyłam małą brązową plamke na bieliźnie wczoraj... Ale to chyba jeszcze o
        niczym nie świadczy...?! Prawda?
        Jutro rano robie kolejny test. Tylko cały czas pobolewa mnie brzuch...sad
        • prendilo Re: 15.03.06, 23:55
          NO ale jak gumka nie pekla to w czym problem???/
          Jesli chodzi o testy, to najbardzie wiarygodny wynik jest w dniu kiedy powinna
          wystapic miesiaczka. Czasem jest i tak,ze pokazuje sie druga slaba linia,ale
          wcale nie jest sie w ciazy.
    • emkz Re: Mam problem! Jeśli możecie, pomóżcie.... 16.03.06, 21:42
      Toya, no i co tam? Jak OSTATNI test??? Trzymam kciukiwink
      • toya83 Alarm odwołany :) Dziękuję wszystkim :* 16.03.06, 22:52
        Emkz .... Nie zrobiłam bo ...dostałam okres...dosłownie leje się ze mnie jak z
        wiadra. Pisałam nowego posta z podziękowaniem dla Was, za cenne uwagi ( na
        przyszłość) oraz swoje opinie o które prosiłam ale zaginał gdzieś smile
        Jeśli nie czytałaś to jeszcze raz Dziękuję smile Mam zapasowy test i zastanawiam
        się czy nie zrobić go... Bo być może przez wadliwość testu, najdłam się strachu
        i stres spowodował opóźnienie.
        • toya83 Re: Alarm odwołany :) Dziękuję wszystkim :* 16.03.06, 22:54
          A tutaj ten post smile
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=38623152
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka